duszona kapusta z mięsem w powolnej kuchence

z prostych produktów, bardzo łatwe i smaczne, na co dzień! Kapusta duszona z mięsem w powolnej kuchence zajmie honorowe miejsce na twoim codziennym stole. To nie tylko smaczne, ale także zdrowe danie, które świetnie sprawdzi się na lunch lub kolację!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 7 g
tłuszcze 48 % 10 g
węglowodany 19 % 4 g
138 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić duszoną kapustę z mięsem w powolnej kuchence? przygotuj do tego niezbędne składniki. Możesz użyć dowolnego mięsa-wołowiny, kurczaka, indyka lub, jak u mnie - wieprzowiny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój mięso na małe kawałki. Włącz Multicooker na tryb "smażenie" i podgrzej do gorącego stanu. Wlej trochę oleju roślinnego i włóż pokrojone mięso. Smaż mięso przez kilka minut, aby było pokryte złotą skórką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Warzywa: obierz cebulę i marchewkę i spłucz z zanieczyszczeń. Drobno posiekaj cebulę i zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj posiekane warzywa do mięsa, wymieszaj i smaż wszystko razem przez kolejne 3-5 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W tym czasie posiekaj kapustę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj kapustę do miski wolnowaru. W osobnej szklance rozpuść koncentrat pomidorowy w niewielkiej ilości wody i polej kapustę. Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy. Wszystko wymieszaj, zamknij pokrywkę i włącz tryb "duszenie" na 1 godzinę. Podczas gotowania kapustę można wymieszać 1-2 razy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po godzinie Multicooker wyda sygnał dźwiękowy informujący, że danie jest gotowe. Podawaj kapustę z mięsem na gorąco. Smacznego!

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy