skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić duszoną kapustę z mięsem w powolnej kuchence? przygotuj do tego niezbędne składniki. Możesz użyć dowolnego mięsa-wołowiny, kurczaka, indyka lub, jak u mnie - wieprzowiny.
Krok 2:
Pokrój mięso na małe kawałki. Włącz Multicooker na tryb "smażenie" i podgrzej do gorącego stanu. Wlej trochę oleju roślinnego i włóż pokrojone mięso. Smaż mięso przez kilka minut, aby było pokryte złotą skórką.
Krok 3:
Warzywa: obierz cebulę i marchewkę i spłucz z zanieczyszczeń. Drobno posiekaj cebulę i zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 4:
Dodaj posiekane warzywa do mięsa, wymieszaj i smaż wszystko razem przez kolejne 3-5 minut.
Krok 5:
W tym czasie posiekaj kapustę.
Krok 6:
Dodaj kapustę do miski wolnowaru. W osobnej szklance rozpuść koncentrat pomidorowy w niewielkiej ilości wody i polej kapustę. Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy. Wszystko wymieszaj, zamknij pokrywkę i włącz tryb "duszenie" na 1 godzinę. Podczas gotowania kapustę można wymieszać 1-2 razy.
Krok 7:
Po godzinie Multicooker wyda sygnał dźwiękowy informujący, że danie jest gotowe. Podawaj kapustę z mięsem na gorąco. Smacznego!
oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g