skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Mięso powinno mieć temperaturę pokojową.
Krok 2:
Opłucz mięso zimną wodą, dobrze wysusz. / Zdarza się, że mięso jest czyste, a następnie po prostu wytrzyj wilgotnym ręcznikiem/. Kiedy kupiłeś duży kawałek, pokrój na porcje około 1,5-2 cm. / mięso będzie smażone/. Jeśli na porcjach wieprzowiny znajduje się tłuszcz, ostrożnie wycina się go ostrym nożem. Jeśli gotujemy stek, powinien zawierać minimalną ilość tłuszczu.
Krok 3:
Klasyczne steki nigdy nie są bite, jeśli tylko smażymy mięso, można je lekko bić. Nie walczyłam. Sól, pieprz do smaku, przetrzyj przyprawy rękami po obu stronach. Pozostaw na 15 minut. Nie wkładaj mięsa do lodówki, powinno mieć temperaturę pokojową – w ten sposób uzyskasz złotą skórkę. Jeśli włożysz schłodzoną miazgę, nie będzie Skórki, mięso będzie duszone.
Krok 4:
Posmaruj mięso silikonowym pędzelkiem rafinowanym olejem roślinnym, ale bardzo cienko lub użyj specjalnego sprayu do oleju. / Szyja z warstwą tłuszczu, zacznie się topić/.
Krok 5:
Jak usmażyć mięso na patelni grillowej? Bardzo proste! Kładziemy patelnię grillową na silnym ogniu kuchenki. Od niej musi płynąć silny upał. Upuść kroplę wody na powierzchnię - natychmiast się zagotuje i odparuje, możesz gotować. Nie wlewaj oleju, jest na mięsie-to wystarczy. Rozłóż mięso i smaż każdą stronę na złoty kolor / przez 3 minuty dla średnio wysmażonego / medium/. Możesz potrzebować ładunku z góry, dobrze, jeśli jest prasa pokrywająca.
Krok 6:
Gotowe mięso owinąć folią lub złożyć w miskę z ciasną pokrywką. Pozostaw mięso na około 4 minuty, aby wszystkie soki się rozprowadziły, a mięso pozostało soczyste.
Krok 7:
Podawaj mięso na gorąco, z ziołami, warzywami i dowolnym dodatkiem, sosem mięsnym. Mięso jest miękkie i soczyste.
ważne: obracamy mięso nie więcej niż dwa razy. Czas smażenia zależy również od pożądanego smażenia. Słabe pieczenie – od 2 do 2,5 minuty z każdej strony. Następnie steki odpoczywają przez pięć minut. Dla medium lub medium-trzy minuty z każdej strony i odpoczywa cztery minuty. Dobre pieczenie-4,5 minuty z każdej strony, stek odpoczywa przez kilka minut.
po co odpoczywać mięso? Sok zapieczętowany pod skórką powinien rozprowadzić się po całym steku, pozostanie soczysty i miękki.
stek wieprzowy na patelnię grillową jest pobierany z części szyjno-żebrowej bez kości. Kup Schłodzone mięso, mrożone nie będzie tak smaczne. Plastry mięsa nie powinny być grubsze niż trzy centymetry, ale lepiej około półtora do dwóch. Mięso jest dobrze ugotowane, wieprzowina nie jest gotowana z krwią.
gotowość sprawdzamy ostrym nożem. Sok nie powinien być krwawy, tylko klarowny.
patelnia grillowa najlepiej używać żeliwnej. Będzie dobrze utrzymywać temperaturę, równomiernie rozprowadzając ją po powierzchni. Wspaniale jest, jeśli w zestawie znajduje się prasa pokrywająca, a rowki są głębokie, dzięki czemu wzór jest wyraźniejszy.
patelnia grillowa wykorzystuje wysoką temperaturę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mieszanka groszku pieprzowego - 231 kcal/100g