stek wieprzowy w piekarniku

apetyczny, oryginalny, pyszny, na obiad! Stek wieprzowy w piekarniku okazuje się nie tylko soczysty, smaczny i delikatny, ale także zdrowy, dzięki metodzie gotowania — pieczeniu. Przygotowanie takiego dania jest proste i szybkie, wymaga niewielu składników, wszystkie są proste i niedrogie.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 15 g
tłuszcze 60 % 26 g
węglowodany 5 % 2 g
292 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec stek wieprzowy w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Lepiej jest użyć schłodzonej wieprzowiny, stek z mrożonego mięsa może okazać się twardy. Najbardziej soczysty stek wyjdzie z szyi, wyjdzie bardziej suchy z karbonady lub szynki. Opłucz mięso i dobrze osusz ręcznikiem papierowym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój mięso na steki o grubości około dwóch centymetrów, zbyt cienkie steki okażą się suche. Mięso nakłuć widelcem, aby było dobrze nasycone marynatą i pozostawić na stole podczas gotowania marynaty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jak zrobić marynatę? Do miski wlej oliwę z oliwek i sos sojowy, dodaj czerwony i czarny pieprz, sól do smaku. Wymieszaj mieszaninę. W razie potrzeby możesz dodać więcej przypraw do mięsa, czosnku,pikantnych ziół, musztardy, ale lepiej nie zagłuszać naturalnego naturalnego smaku mięsa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przetrzyj marynatą steki wieprzowe i pozostaw na pół godziny do marynowania. Umieść je w formie wyłożonej folią, tak aby koniec folii mógł przykryć mięso na wierzchu. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz mięso pod folią przez około 30 minut. Czas pieczenia zależy od stopnia wysmażenia mięso chcesz uzyskać. Następnie zdejmij folię, pozwól stekowi zarumienić się na wierzchu. Jeśli z mięsa wydobywa się dużo soku, odcedź go z formy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Odwróć mięso i pozwól stekowi zrumienić się z drugiej strony. Wyłącz piekarnik. Ponownie przykryj mięso folią na wierzchu, ale nie szczelnie, i pozostaw w piekarniku na 10 minut, aby było bardziej soczyste. Następnie wyjmij steki z piekarnika.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podawaj danie do stołu, opcjonalnie z dodatkiem lub bez, ze świeżymi lub marynowanymi warzywami i ziołami. Smacznego!

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy