skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec mintaja w piekarniku z majonezem i cebulą? Bardzo proste i szybkie! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Zamiast całej ryby możesz użyć mrożonego fileta w brykietach. Należy je najpierw rozmrozić na dolnej półce lodówki i spuścić całą wodę.
Krok 2:
Oczyść ryby z wnętrzności, usuń płetwy i dobrze spłucz. Pokrój na porcje.
Krok 3:
Przygotowany mintaj włożyć do miski, posypać przyprawami do ryb, solą i pieprzem. Jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często sól i pieprz są już obecne w takich mieszankach, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie i przepełnienie naczynia. Możesz w ogóle nie dodawać przypraw do ryb, ale okazuje się, że jest bardziej aromatyczny i smaczniejszy.
Krok 4:
Wszystko dobrze wymieszaj, aby wszystkie kawałki były pokryte przyprawami. Pozostaw mintaja do marynowania na 15 minut.
Krok 5:
Podczas marynowania ryby przygotuj sos. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej roślinny i mieszając podsmaż cebulę na złoty kolor.
Krok 6:
W misce połącz majonez, smażoną cebulę, sok z cytryny i opcjonalnie skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 7:
Umieść kawałki mintaja w naczyniu do pieczenia wysmarowanym olejem roślinnym. Rozłóż masę cebulowo-majonezową na wierzchu. Umieść rybę w piekarniku nagrzanym do 180°C na 25-30 minut. Dokładny czas zależy od piekarnika i wielkości kawałków ryby. Sos majonezowy na wierzchu powinien być lekko zrumieniony, ale nie przypalony.
Krok 8:
Przenieś gotową rybę na talerz i podawaj z dowolnym dodatkiem. Smacznego!
oprócz mintaja możesz także inne ryby, takie jak morszczuk, dorsz, witlinek i inne rodzaje ryb białych, a także wszystkie odmiany ryb czerwonych .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mintaj gotowany - 79 kcal/100g
- Mintaj świeży - 72 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g