mintaj w piekarniku z majonezem i cebulą

bardzo smaczne, bardzo proste, z niedrogich produktów, na obiad! Mintaj w piekarniku z majonezem i cebulą jest bardzo łatwy do przygotowania. Dzięki sosowi mainezowo-cebulowemu z przyprawami ryba okazuje się niezwykle soczysta i aromatyczna. Podawaj sam lub z przystawką, sałatką ze świeżych warzyw.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 59 % 13 g
tłuszcze 36 % 8 g
węglowodany 5 % 1 g
128 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec mintaja w piekarniku z majonezem i cebulą? Bardzo proste i szybkie! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Zamiast całej ryby możesz użyć mrożonego fileta w brykietach. Należy je najpierw rozmrozić na dolnej półce lodówki i spuścić całą wodę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oczyść ryby z wnętrzności, usuń płetwy i dobrze spłucz. Pokrój na porcje.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotowany mintaj włożyć do miski, posypać przyprawami do ryb, solą i pieprzem. Jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często sól i pieprz są już obecne w takich mieszankach, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie i przepełnienie naczynia. Możesz w ogóle nie dodawać przypraw do ryb, ale okazuje się, że jest bardziej aromatyczny i smaczniejszy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wszystko dobrze wymieszaj, aby wszystkie kawałki były pokryte przyprawami. Pozostaw mintaja do marynowania na 15 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas marynowania ryby przygotuj sos. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej roślinny i mieszając podsmaż cebulę na złoty kolor.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W misce połącz majonez, smażoną cebulę, sok z cytryny i opcjonalnie skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść kawałki mintaja w naczyniu do pieczenia wysmarowanym olejem roślinnym. Rozłóż masę cebulowo-majonezową na wierzchu. Umieść rybę w piekarniku nagrzanym do 180°C na 25-30 minut. Dokładny czas zależy od piekarnika i wielkości kawałków ryby. Sos majonezowy na wierzchu powinien być lekko zrumieniony, ale nie przypalony.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś gotową rybę na talerz i podawaj z dowolnym dodatkiem. Smacznego!

oprócz mintaja możesz także inne ryby, takie jak morszczuk, dorsz, witlinek i inne rodzaje ryb białych, a także wszystkie odmiany ryb czerwonych .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mintaj gotowany - 79   kcal/100g
  • Mintaj świeży - 72   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy