język morski w cieście na patelni

najsmaczniejsze, w pośpiechu, wakacje każdego dnia! Język morski w cieście na patelni jest przygotowywany bardzo prosto i szybko! Zajmie ci to 20 minut. Jest to lekkie, apetyczne danie, odpowiednie do każdego przystawki warzywnej, ryżu, kaszy gryczanej, sałatek. Podawaj ryby z różnymi sosami.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 10 g
tłuszcze 57 % 16 g
węglowodany 7 % 2 g
186 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć język morski w cieście na patelni? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Język morski jest często mylony z pangasiusem. Filety z języka morskiego są prawie białe, praktycznie przezroczyste i nieco cieńsze. Filet pangasius zwykle ma warstwę tłuszczu po bokach fileta. Język morski nie powinien go mieć. Kupując, wybierz rybę z cienką warstwą lukru lodowego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wyjmij rybę z zamrażarki i pozostaw do rozmrożenia w temperaturze pokojowej. Osusz rozmrożoną rybę ręcznikami papierowymi, aby usunąć nadmiar wilgoci. Przygotowaną rybę pokroić na małe kawałki i posypać solą i przyprawami. Jako przyprawę możesz ograniczyć się do mielonego pieprzu lub możesz użyć gotowego zestawu przypraw do ryb.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W osobnej misce połącz jajko z mąką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Trochę solić i wymieszać trzepaczką. Gotowe ciasto nie jest zbyt grube.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zanurz każdy kawałek ryby w cieście, aby równomiernie pokrył rybę ze wszystkich stron.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i ułóż rybę w cieście. Smaż na małym ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowa ryba stanie się apetycznym złotym kolorem. Wyjmij go z patelni i połóż na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar oleju.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowy język morski podawaj na gorąco. W razie potrzeby można go uzupełnić przystawką z puree ziemniaczanego i świeżymi warzywami. Smacznego!

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Język morski - 88   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy