skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do gotowania Charlotte na patelni. Użyj patelni do ciasta z grubym dnem i nieprzywierającą powłoką. Jabłka mogą po prostu przykleić się do żeliwnej lub cienkiej patelni. Dlatego przed ugotowaniem takiej Charlotte zastanów się, na jakiej patelni ją ugotujesz, aby później nie trzeba było oderwać ciasta od patelni. Ciasto nie przykleja się do dobrej patelni.
Krok 2:
Połącz jajka z cukrem i ubij mikserem, aż uzyskasz bujną, jasną masę. Masa nie musi być ubijana dłużej niż 4 minuty, w przeciwnym razie możesz przebić jajka, a biszkopt nie wzrośnie. Na powierzchni masy powinno pojawić się wiele małych pęcherzyków. Używaj dużych, wybranych jaj. Możesz dodać trochę mniej cukru, jeśli obawiasz się, że ciasto okaże się zbyt słodkie.
Krok 3:
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do ciasta. Używaj mąki najwyższej jakości.
Krok 4:
Wymieszaj wszystko mikserem, aż będzie gładkie z małą prędkością. W zależności od marki mąki może być potrzebne trochę więcej, więc spójrz na konsystencję ciasta. Powinien być płynny, lekko lepki i spływać z korony szeroką taśmą.
Krok 5:
Jabłka umyj, przekrój na pół, osusz i usuń rdzeń z nasionami. Jeśli skóra jest twarda, obierz ją również. Przygotowane jabłka pokrój w niezbyt cienkie plasterki. Aby Charlotte nie okazała się zbyt mdła, lepiej używać słodko-kwaśnych odmian jabłek z zieloną skórką. Odmiany Seven i Granny Smith są idealne. Kwaśne jabłka stworzą dobry kontrast ze słodkim ciastem.
Krok 6:
Dno i boki patelni obficie posmaruj masłem i olejem roślinnym. Jeśli jest mało oleju, Charlotte może lekko przykleić się do patelni. Dlatego nie oszczędzaj masła. Powinien leżeć na dnie w małych kawałkach. Ciasto wchłonie cały nadmiar. Lepiej jest wziąć średnicę patelni niezbyt małą, aby ciasto było równomiernie upieczone. Mam średnicę patelni 26 cm.
Krok 7:
Umieść plasterki jabłka na patelni.
Krok 8:
Posyp równomiernie ciastem biszkopt.
Krok 9:
Umieść patelnię na średnim ogniu(u mnie to jest tryb 5-6 z 9) i przykryj.
Krok 10:
Smaż Charlotte przez około 10-15 minut, od czasu do czasu przesuwając szpatułką między ciastem a bokami patelni, aby ciasto się nie przykleiło.
Krok 11:
Gdy ciasto na wierzchu jest dobrze ustawione (ciasto powinno być sprężyste), użyj dwóch szpatułek, aby obrócić Charlotte. Ponownie przykryj patelnię pokrywką i kontynuuj gotowanie ciasta przez około 7-10 minut. Uważaj, aby spód ciasta się nie przypalił. Możesz zmniejszyć ciepło do małego.
Krok 12:
Przenieś gotową Charlotte na talerz i pokrój na kawałki. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Wiele przydatnych informacji na temat mąki i jej właściwości Czytaj & nbsp; w tym artykule!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g