kasza gryczana w powolnej kuchence

Oryginalna, pachnąca, pyszna owsianka dla całej rodziny! Kasza gryczana kupiecka w powolnej kuchence okazuje się tak słaba i gotowana na parze, jak z rosyjskiego pieca. Dzięki dodaniu mięsa i grzybów danie staje się obfite i bardzo smaczne! Tak nowoczesna technika przygotowuje stare rosyjskie przepisy!
IrinaprymoczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 5 g
tłuszcze 36 % 9 g
węglowodany 44 % 11 g
138 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kupiecką kaszę gryczaną w powolnej kuchence? Przygotuj jedzenie. Możesz użyć dowolnego mięsa, zrobi to wołowina i kurczak, wziąłem wieprzowinę, część łopatkową. Podobnie jak grzyby, możesz wziąć dowolny Las, taka kasza gryczana z białymi jest szczególnie smaczna. Zimą świeże grzyby doskonale zastępują suche lub mrożone.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj mięso, dobrze osusz serwetkami i pokrój na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej olej do miski multicookera, włącz tryb odpowiedni do smażenia (mam "smażenie", 140 stopni) na 30 minut. Poczekaj, aż olej się rozgrzeje, włóż mięso do miski. Smaż, mieszając, z otwartą pokrywką przez 5 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W tym czasie umyj i obierz warzywa. Zetrzyj marchewki na grubej tarce, pokrój cebulę w kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po tym, jak mięso stanie się białe, połóż na nim warzywa, wymieszaj, zamknij pokrywkę. Pozostaw na 10 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W razie potrzeby posortuj kaszę gryczaną, a następnie dokładnie spłucz kilka razy, aż będzie czysta woda. Wrzuć grys na sito, aby szklanki nadmiar płynu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wytrzyj pieczarki wilgotną gąbką - aby grzyby były czyste, ale nie nasycone nadmiarem wilgoci. Pokrój je w plastry o grubości 0,5 cm, wstępnie ugotuj grzyby leśne. Suche będą musiały być wstępnie namoczone przez kilka godzin. Wodę, w której zostaną namoczone, wlej następnie do multicookera, zastępując część zwykłej wody — nada potrawie dodatkowy aromat i smak.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść grzyby na warzywach, dodaj sól, wymieszaj. Zamknij pokrywkę i gotuj do końca reżimu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie dodaj posiekany czosnek, przyprawy i liść laurowy. Dodaj kaszę gryczaną.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej gorącą wodę, aby powolna kuchenka nie traciła dodatkowego czasu na jej podgrzanie. Nie musisz mieszać żywności. Zamknij pokrywkę, ustaw tryb odpowiedni do gotowania gryki (mam to" kasza & quot;) na 40 minut. Po sygnale przytrzymaj naczynie w trybie "podgrzewania" przez 30 minut. Jeśli nie masz takiego trybu, po prostu zostaw naczynie w powolnej kuchence bez otwierania pokrywek.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie otwórz pokrywkę i wymieszaj naczynie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Nasza pyszna kasza gryczana jest gotowa. Obfite, pachnące i bardzo smaczne! Smacznego!

do gotowania użyto multicookera Polaris 0517 AD o mocy 860 W.

zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.

Przeczytaj wszystkie sekrety gotowania kaszy gryczanej i jak ją wybrać, aby danie było smaczne w artykule " zwykła gryka. Czy wszyscy o niej wiemy?" 

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal / 100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal / 100g
  • Kasza gryczana - 313   kcal/100g

Podobne przepisy