skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kupiecką kaszę gryczaną w powolnej kuchence? Przygotuj jedzenie. Możesz użyć dowolnego mięsa, zrobi to wołowina i kurczak, wziąłem wieprzowinę, część łopatkową. Podobnie jak grzyby, możesz wziąć dowolny Las, taka kasza gryczana z białymi jest szczególnie smaczna. Zimą świeże grzyby doskonale zastępują suche lub mrożone.
Krok 2:
Umyj mięso, dobrze osusz serwetkami i pokrój na małe kawałki.
Krok 3:
Wlej olej do miski multicookera, włącz tryb odpowiedni do smażenia (mam "smażenie", 140 stopni) na 30 minut. Poczekaj, aż olej się rozgrzeje, włóż mięso do miski. Smaż, mieszając, z otwartą pokrywką przez 5 minut.
Krok 4:
W tym czasie umyj i obierz warzywa. Zetrzyj marchewki na grubej tarce, pokrój cebulę w kostkę.
Krok 5:
Po tym, jak mięso stanie się białe, połóż na nim warzywa, wymieszaj, zamknij pokrywkę. Pozostaw na 10 minut.
Krok 6:
W razie potrzeby posortuj kaszę gryczaną, a następnie dokładnie spłucz kilka razy, aż będzie czysta woda. Wrzuć grys na sito, aby szklanki nadmiar płynu.
Krok 7:
Wytrzyj pieczarki wilgotną gąbką - aby grzyby były czyste, ale nie nasycone nadmiarem wilgoci. Pokrój je w plastry o grubości 0,5 cm, wstępnie ugotuj grzyby leśne. Suche będą musiały być wstępnie namoczone przez kilka godzin. Wodę, w której zostaną namoczone, wlej następnie do multicookera, zastępując część zwykłej wody — nada potrawie dodatkowy aromat i smak.
Krok 8:
Umieść grzyby na warzywach, dodaj sól, wymieszaj. Zamknij pokrywkę i gotuj do końca reżimu.
Krok 9:
Następnie dodaj posiekany czosnek, przyprawy i liść laurowy. Dodaj kaszę gryczaną.
Krok 10:
Wlej gorącą wodę, aby powolna kuchenka nie traciła dodatkowego czasu na jej podgrzanie. Nie musisz mieszać żywności. Zamknij pokrywkę, ustaw tryb odpowiedni do gotowania gryki (mam to" kasza & quot;) na 40 minut. Po sygnale przytrzymaj naczynie w trybie "podgrzewania" przez 30 minut. Jeśli nie masz takiego trybu, po prostu zostaw naczynie w powolnej kuchence bez otwierania pokrywek.
Krok 11:
Następnie otwórz pokrywkę i wymieszaj naczynie.
Krok 12:
Nasza pyszna kasza gryczana jest gotowa. Obfite, pachnące i bardzo smaczne! Smacznego!
do gotowania użyto multicookera Polaris 0517 AD o mocy 860 W.
zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.
Przeczytaj wszystkie sekrety gotowania kaszy gryczanej i jak ją wybrać, aby danie było smaczne w artykule " zwykła gryka. Czy wszyscy o niej wiemy?"
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal / 100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal / 100g
- Kasza gryczana - 313 kcal/100g