skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić naleśniki z mąki żytniej? Przygotuj składniki według listy. Jeśli chcesz, aby naleśniki były cienkie i suche, lepiej zrobić je na mleku, ale nasza rodzina lubiła naleśniki na kefirze, okazały się bardziej miękkie i delikatne w smaku.
Krok 2:
Do miski wsyp najpierw suche składniki: przesianą mąkę żytnią, cukier, sól i sodę, wymieszaj luźne. Aby naleśniki były zdrowsze i mniej kaloryczne, ilość cukru należy zmniejszyć w kompozycji. Dodawaj mąkę stopniowo, w małych porcjach, skup się na pożądanej konsystencji ciasta. Weź pod uwagę fakt, że mąka może potrzebować trochę więcej lub mniej.
Krok 3:
W osobnej filiżance ubij jajko kurze widelcem, możesz to zrobić trzepaczką lub widelcem, głównym celem jest przekształcenie jajka w jednorodną mieszaninę, bez skrzepów białka.
Krok 4:
Wlej mieszankę jajeczną i kefir do miski z suchymi składnikami, kefir powinien mieć temperaturę pokojową i lepiej, jeśli nie jest zbyt świeży, wczorajszy, trochę kwaśny. Zamiast kefiru możesz użyć zsiadłego mleka. Wymieszaj składniki trzepaczką lub widelcem, aby masa była gładka.
Krok 5:
Pozostaw masę w temperaturze pokojowej na około 15 minut, aby soda lepiej zareagowała w wyniku interakcji z kefirem i sprawiła, że ciasto stało się bardziej przewiewne. Wlej olej roślinny do mieszanki, ponownie wymieszaj. Możesz przejść do smażenia naleśników. Do smażenia naleśników lepiej jest użyć specjalnego naleśnika lub nieprzywierającego.
Krok 6:
Ponieważ dodaliśmy olej roślinny do ciasta, nie można go używać do smażenia, wtedy naleśniki będą bardziej suche. Ale po raz pierwszy lepiej wlać trochę oleju na patelnię i dobrze ją podgrzać, aby uniknąć przyklejania się ciasta do patelni. Smaż naleśniki na średnim ogniu, aż będą rumiane po obu stronach.
Krok 7:
Naleśniki są gotowe, podawaj je ze śmietaną, skondensowanym mlekiem lub dżemem. Smacznego!
mąka żytnia, a zatem produkty z nich są bardzo przydatne. Jest bogaty w fosfor, magnez, żelazo, potas i magnez, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka: wzmocnienie kości, układ nerwowy, hematopoeza.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g