naleśniki z mąki żytniej

pyszne i zdrowe naleśniki żytnie na herbatę! Wiele osób uwielbia naleśniki, ale nie każdego stać na taki produkt ze względu na zawartość mąki pszennej. Naleśniki z mąki żytniej wcale nie smakują gorzej, a jeśli nadal są gotowane na kefirze, okazują się miękkie i bujne.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 5 g
tłuszcze 30 % 11 g
węglowodany 57 % 21 g
192 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić naleśniki z mąki żytniej? Przygotuj składniki według listy. Jeśli chcesz, aby naleśniki były cienkie i suche, lepiej zrobić je na mleku, ale nasza rodzina lubiła naleśniki na kefirze, okazały się bardziej miękkie i delikatne w smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do miski wsyp najpierw suche składniki: przesianą mąkę żytnią, cukier, sól i sodę, wymieszaj luźne. Aby naleśniki były zdrowsze i mniej kaloryczne, ilość cukru należy zmniejszyć w kompozycji. Dodawaj mąkę stopniowo, w małych porcjach, skup się na pożądanej konsystencji ciasta. Weź pod uwagę fakt, że mąka może potrzebować trochę więcej lub mniej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W osobnej filiżance ubij jajko kurze widelcem, możesz to zrobić trzepaczką lub widelcem, głównym celem jest przekształcenie jajka w jednorodną mieszaninę, bez skrzepów białka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej mieszankę jajeczną i kefir do miski z suchymi składnikami, kefir powinien mieć temperaturę pokojową i lepiej, jeśli nie jest zbyt świeży, wczorajszy, trochę kwaśny. Zamiast kefiru możesz użyć zsiadłego mleka. Wymieszaj składniki trzepaczką lub widelcem, aby masa była gładka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pozostaw masę w temperaturze pokojowej na około 15 minut, aby soda lepiej zareagowała w wyniku interakcji z kefirem i sprawiła, że ciasto stało się bardziej przewiewne. Wlej olej roślinny do mieszanki, ponownie wymieszaj. Możesz przejść do smażenia naleśników. Do smażenia naleśników lepiej jest użyć specjalnego naleśnika lub nieprzywierającego.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ponieważ dodaliśmy olej roślinny do ciasta, nie można go używać do smażenia, wtedy naleśniki będą bardziej suche. Ale po raz pierwszy lepiej wlać trochę oleju na patelnię i dobrze ją podgrzać, aby uniknąć przyklejania się ciasta do patelni. Smaż naleśniki na średnim ogniu, aż będą rumiane po obu stronach.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Naleśniki są gotowe, podawaj je ze śmietaną, skondensowanym mlekiem lub dżemem. Smacznego!

mąka żytnia, a zatem produkty z nich są bardzo przydatne. Jest bogaty w fosfor, magnez, żelazo, potas i magnez, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka: wzmocnienie kości, układ nerwowy, hematopoeza.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g

Podobne przepisy