Paella z kurczakiem

jasne i bardzo smaczne danie kuchni hiszpańskiej! Obfita, aromatyczna Paella z kurczakiem to idealna opcja na rodzinny, przytulny obiad! Wędzona kiełbasa doda potrawie wyjątkowego smaku i smaku, ryż i kurczak będą sycące, a warzywa doskonale uzupełnią paellę swoimi smakami!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 11 g
tłuszcze 15 % 4 g
węglowodany 44 % 12 g
144 kcal
IG: 25 / 75 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty, których będziemy potrzebować do zrobienia paelli z kurczakiem. Będziemy potrzebować: piersi z kurczaka, Zielonego mrożonego groszku, ryżu i warzyw z ziołami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka umyć i osuszyć papierowymi serwetkami. Pokrój mięso w kostkę około 2 centymetrów na 2. Obierz i umyj warzywa (usuń nasiona i łodygę z papryki), czosnek można pozostawić w skórce. Marchewkę pokroić w małe kwadraty, cebulę w kostkę, paprykę i kiełbasę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do gotowania paelli lepiej jest użyć patelni z wysokimi krawędziami. Rozgrzej olej roślinny na dużym ogniu na patelni, dodaj kawałki fileta z kurczaka i smaż, ciągle mieszając, przez około pięć minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyślij cebulę i marchewkę do mięsa, smaż wszystko razem przez kolejne pięć minut na dużym ogniu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj paprykę, wędzoną kiełbasę i pomidory na patelnię (znalazłem mini pomidory, użyłem ich w przepisie). W razie potrzeby z pomidora można usunąć skórkę, polewając pomidora wrzącą wodą. Smaż przez kolejne pięć minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyślij zielony groszek, czosnek, kurkumę do wszystkich składników. Posolić wszystko do smaku i dodać ulubione przyprawy, wszystko ponownie wymieszać, pozostawić na kuchence na dwie lub trzy minuty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Opłucz ryż kilka razy w czystej wodzie, połóż go na zawartości patelni równą warstwą, zalej wszystko bulionem z kurczaka, aby płyn pokrył ryż o 1-1, 5 centymetra. Możesz użyć zwykłej wrzącej wody, nie będzie gorzej. Przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień do średniego i pozostaw na 15-20 minut, aż ryż będzie gotowy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe danie posyp drobno posiekaną natką pietruszki, zdejmij patelnię z ognia i pozostaw paellę na co najmniej 5 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj na gorąco. Podczas serwowania posyp ziele angielskie według uznania.

z Zielonym mrożonym groszkiem do paelli można również dodać kukurydzę w puszkach.

w mojej rodzinie nie wszyscy lubią smak kukurydzy, więc paellę gotuję bez niej, danie okazuje się nadal bardzo aromatyczne i smaczne.

jeśli jesteś miłośnikiem pikantności, dodaj chili do smaku lub mieloną ostrą paprykę na patelnię w kroku 5.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa wędzona - 507   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy