skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gulasz z różowego łososia z cebulą i marchewką? Przygotuj wszystkie produkty. Weź oczywiście schłodzoną rybę - zawiera ona znacznie więcej składników odżywczych. Jeśli masz tylko mrożone ryby, zawsze rozmrażaj je prawidłowo. Natychmiast po zamrażarce umieść rybę w lodówce na 8 godzin, a dopiero potem całkowicie rozmroź ją w temperaturze pokojowej. Używam filetów z różowego łososia na skórze, ale może to być filet bez skóry, a nawet steki z różowego łososia.
Krok 2:
Obierz cebulę. Łatwo obierasz cebulę, jeśli wcześniej namoczysz ją w zimnej wodzie przez 20 minut. Następnie pokrój cebulę w kostkę.
Krok 3:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Może to być wszystko: niedrogi słonecznik i bardziej elitarna oliwka, ale musi być rafinowana. Ponieważ smażymy na oleju i tylko w tym przypadku nie przypali się na patelni. Wybierz rafinowane rodzaje olejów. Dodaj posiekaną cebulę i podsmaż, aż będzie przezroczysta. Zwykle zajmuje to około 5 minut na średnim ogniu.
Krok 4:
Marchewki obrać i zetrzeć na średniej tarce.
Krok 5:
Dodaj marchewki na patelnię i smaż razem z cebulą przez około 5 minut.
Krok 6:
Dobrze opłucz rybę, osusz, a następnie usuń płetwy i widoczne pestki. Jeśli masz cały różowy łosoś, polecam wyciąć z niego filet. Pokrój filety rybne na średniej wielkości kawałki: nie rób ich zbyt dużych-kawałek powinien mieć taki rozmiar, aby można go było bezpiecznie włożyć do ust.
Krok 7:
Połóż rybę na cebuli z marchewką i zmniejsz ogień. Jeśli masz filet na skórze-rozłóż skórę w dół.
Krok 8:
Trochę posolić rybę. Nawiasem mówiąc, na tym etapie możesz go posypać pieprzem lub dodać ulubione zioła lub przyprawy: odpowiednie będą zioła prowansalskie, tymianek i rozmaryn, a także wszelkie świeże zioła.
Krok 9:
Polej rybę kwaśną śmietaną. Jego zawartość tłuszczu może być dowolna, ale nadal radzę kwaśną śmietanę o minimalnej zawartości tłuszczu 10-15%, aby można ją było łatwo rozprowadzić na powierzchni ryby. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. W tym czasie ryba z pewnością będzie miała czas na przygotowanie.
Krok 10:
Podawaj danie od razu na gorąco. Smacznego!
jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Filet z różowego łososia - 133 kcal/100g