różowy łosoś duszony z cebulą i marchewką

pyszny gulasz z różowego łososia z cebulą, marchewką i kwaśną śmietaną! Różowy łosoś duszony z cebulą i marchewką w śmietanie to danie samowystarczalne, które nie wymaga dekoracji. Przygotowanie jest bardzo proste i idealne na rodzinny obiad lub kolację!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 12 g
tłuszcze 40 % 10 g
węglowodany 12 % 3 g
145 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić gulasz z różowego łososia z cebulą i marchewką? Przygotuj wszystkie produkty. Weź oczywiście schłodzoną rybę - zawiera ona znacznie więcej składników odżywczych. Jeśli masz tylko mrożone ryby, zawsze rozmrażaj je prawidłowo. Natychmiast po zamrażarce umieść rybę w lodówce na 8 godzin, a dopiero potem całkowicie rozmroź ją w temperaturze pokojowej. Używam filetów z różowego łososia na skórze, ale może to być filet bez skóry, a nawet steki z różowego łososia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę. Łatwo obierasz cebulę, jeśli wcześniej namoczysz ją w zimnej wodzie przez 20 minut. Następnie pokrój cebulę w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Może to być wszystko: niedrogi słonecznik i bardziej elitarna oliwka, ale musi być rafinowana. Ponieważ smażymy na oleju i tylko w tym przypadku nie przypali się na patelni. Wybierz rafinowane rodzaje olejów. Dodaj posiekaną cebulę i podsmaż, aż będzie przezroczysta. Zwykle zajmuje to około 5 minut na średnim ogniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Marchewki obrać i zetrzeć na średniej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj marchewki na patelnię i smaż razem z cebulą przez około 5 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze opłucz rybę, osusz, a następnie usuń płetwy i widoczne pestki. Jeśli masz cały różowy łosoś, polecam wyciąć z niego filet. Pokrój filety rybne na średniej wielkości kawałki: nie rób ich zbyt dużych-kawałek powinien mieć taki rozmiar, aby można go było bezpiecznie włożyć do ust.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż rybę na cebuli z marchewką i zmniejsz ogień. Jeśli masz filet na skórze-rozłóż skórę w dół.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Trochę posolić rybę. Nawiasem mówiąc, na tym etapie możesz go posypać pieprzem lub dodać ulubione zioła lub przyprawy: odpowiednie będą zioła prowansalskie, tymianek i rozmaryn, a także wszelkie świeże zioła.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Polej rybę kwaśną śmietaną. Jego zawartość tłuszczu może być dowolna, ale nadal radzę kwaśną śmietanę o minimalnej zawartości tłuszczu 10-15%, aby można ją było łatwo rozprowadzić na powierzchni ryby. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. W tym czasie ryba z pewnością będzie miała czas na przygotowanie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podawaj danie od razu na gorąco. Smacznego!

jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Filet z różowego łososia - 133   kcal/100g

Podobne przepisy