Akordeon wieprzowy w piekarniku w folii z pomidorami

Miękkie i soczyste, pod najsmaczniejszą marynatą! Jeśli nigdy nie próbowałeś akordeonu wieprzowego w folii nadziewanej pomidorami i innymi warzywami lub owocami, radzę zacząć poznawać ten przepis. Ciekawa prezentacja i jasne kolory gotowego dania przyciągną uwagę wszystkich gości bez wyjątku.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 13 g
tłuszcze 56 % 20 g
węglowodany 8 % 3 g
241 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Akordeon wieprzowy? Najpierw przygotuj marynatę. Suchy czosnek można zastąpić 2 ząbkami świeżego czosnku przepuszczonymi przez prasę. Oprócz tych składników możesz dodać kolejne 1-2 łyżki. l koncentrat pomidorowy lub keczup.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce połącz sos sojowy, oliwę z oliwek, sok z cytryny, suchy czosnek, musztardę i przyprawy. Wszystko wymieszaj, aż będzie gładkie. Jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już mielony pieprz, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przepełnienie naczynia. Nie trzeba też dodawać soli-zastępuje ją sos sojowy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz przygotuj pozostałe składniki. Pomidory są dojrzałe, ale mocne, aby nie pełzały podczas krojenia i pieczenia. Możesz wziąć dowolny ser do smaku: może to być zwykły ser, taki jak Rosyjski, odpowiednia jest również mozzarella do pizzy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj kawałek wieprzowiny, osusz ręcznikami papierowymi. Jeśli chcesz, aby mięso było grubsze i grubsze, weź szyję, jeśli z umiarkowaną ilością tłuszczu, wystarczy carbonade.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wykonuj głębokie nacięcia poprzeczne co 1 cm, nie sięgając do dołu 1 cm.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posmaruj wieprzowinę na zewnątrz i wewnątrz kawałków przygotowaną wcześniej marynatą. Jeśli masz dużo marynaty, lepiej włożyć mięso do głębokiej miski i zalać tą marynatą. Pozostaw mięso do marynowania przez noc w lodówce. Jeśli nie ma czasu, wystarczy pozostawić mięso na 1-1, 5 godziny w temperaturze pokojowej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podczas marynowania wieprzowiny pokrój pomidory w cienkie plasterki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój ser w cienkie plasterki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż Akordeon mięsny na podwójnym arkuszu folii. Włóż 1-2 kółka pomidorów i 1-2 talerze sera do kawałków mięsa

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Owiń mięso folią i unieś krawędzie do góry, aby soki mięsne nie wyciekały podczas pieczenia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Umieść wieprzowinę w folii w naczyniu do pieczenia o odpowiedniej wielkości. Wziąłem taki kształt, aby mięso leżało w nim ciasno i nie straciło kształtu podczas pieczenia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Piecz Akordeon wieprzowy w piekarniku nagrzanym do 190C przez około 50 minut. Następnie rozwiń folię i włóż mięso do piekarnika na około 20 minut, aż na powierzchni pojawi się złoty kolor. Dokładny czas pieczenia zależy od funkcji piekarnika, więc skup się na nim.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Mięso akordeonowe w piekarniku wieprzowym jest gotowe. Przełóż na półmisek, udekoruj ziołami i podawaj. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g

Podobne przepisy