stek z piersi kurczaka na patelni

najdelikatniejsze mięso, rozpływa się w ustach, jest nieporównywalnie pyszne! Stek z piersi kurczaka ugotowany na patelni według tego przepisu jest niesamowicie soczysty i miękki. Dzieje się tak dzięki małym sekretom, które są proste, ale jednocześnie świetnie działają!
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 70 % 7 g
tłuszcze 30 % 3 g
węglowodany 0 % 0 g
51 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć stek z piersi kurczaka na patelni? Przygotuj jedzenie. Stek okaże się bardziej soczysty i smaczniejszy, jeśli weźmiesz Schłodzone mięso, z zamrożonego może wyjść na sucho. Przede wszystkim umyj pierś kurczaka, osusz i pokrój każdy filet wzdłuż na dwie części.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie przetwarzaj steki z obu stron za pomocą specjalnego narzędzia do gotowania — zmiękczacza. Wykonuje małe nacięcia na górnej warstwie mięsa. Wykonuj cięcia parami prostopadle. To znaczy pionowo lub poziomo. Zdjęcie pokazuje uzyskany w ten sposób wzór kwadratów. Jeśli nie masz takiego narzędzia, często nakłuwaj filety widelcem. Dzieje się tak, aby mięso lepiej wchłaniało sól i przyprawy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przenieś piersi z kurczaka do miski i przykryj zimną wodą lub wodą o temperaturze pokojowej. Powinien pokrywać całe mięso. Dodaj sól i wymieszaj solankę. Dokręć miskę folią spożywczą i pozostaw w lodówce na dwadzieścia minut. Jeszcze lepiej-przez pół godziny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po tym czasie spuść wodę. I pamiętaj, aby osuszyć filet ręcznikami papierowymi, w przeciwnym razie nadmiar wilgoci nie pozwoli mu się usmażyć — będzie duszony.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej patelnię z niskimi bokami na dużym ogniu. Dodaj olej roślinny i dobrze go podgrzej. Zmniejsz ogień do średniego. Umieść pierwszą partię steków na patelni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy mięso zrumieni się z jednej strony, odwróć je na drugą. Zajęło mi to około czterech minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na każdy stek nałóż trochę drobno startego czosnku i posyp włoskimi ziołami. Lub inne przyprawy do smaku. Grilluj stek z drugiej strony również przez 4 minuty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie na każdy kawałek mięsa nałóż trochę masła. A gdy rozpuści się ponad połowę, ponownie Odwróć steki. Trzymaj je w ogniu przez kolejną dosłownie minutę i natychmiast podawaj. Warzywa lub sałatka są idealne jako dodatek do nich. Smacznego!

ten przepis został udostępniony w sieci przez szefa kuchni, który lamentował, zastanawiając się, dlaczego do tej pory! dla wielu jest to taki problem — usmażyć soczystą pierś z kurczaka?!
wyrażam mu szczerą wdzięczność. W końcu od tego czasu gotuję steki z kurczaka tylko w ten sposób. I to zawsze sukces.
zamiast zwykłej patelni można użyć patelni grillowej. Tak więc na powierzchni steków będzie można na przykład uformować piękny rumiany wzór-komórkę.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy