wątróbka drobiowa z warzywami

jasne, piękne, apetyczne, smaczne i zdrowe! Wątróbka drobiowa z warzywami to świetny przepis na sezon młodych warzyw. Korzyści z dania znacznie się zwiększają, a smak staje się ciekawszy. Nawet ci, którzy nie lubią wątroby, docenią ją smażoną z warzywami.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 8 g
tłuszcze 40 % 8 g
węglowodany 20 % 4 g
110 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć wątróbkę drobiową z warzywami? Przygotuj składniki. Spróbuj wybrać schłodzoną wątrobę, okaże się bardziej soczysta i miękka. Warzywa są całkowicie odpowiednie dla Twojego gustu. Danie z sezonowymi warzywami jest szczególnie dobre. Wziąłem paprykę, cukinię, bakłażana i pomidora.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Danie gotuje się szybko, lepiej przygotuj wszystkie warzywa na raz, aby nie opóźniało procesu. Umyj paprykę, usuń nasiona i pokrój w paski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj pomidory, osusz i pokrój w plasterki. Możesz najpierw usunąć z nich skórę. Jak łatwo usunąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę. 

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj cukinię i pokrój w pierścienie. Jeśli masz duży owoc, usuń z niego grubą skórę i usuń nasiona. Pozostaw młodą cukinię bez zmian.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój również bakłażana w plasterki. Jak usunąć gorycz z bakłażana? Pokrój bakłażana na talerze, kółka lub kostki, sól, odstaw na około 10 minut, aż sok zacznie płynąć. Spuść powstały płyn, opłucz bakłażany i zacznij gotować. 

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz czosnek i pokrój w płatki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze umyj warzywa, osusz i drobno posiekaj. Mam pietruszkę, ale każda, która jest dostępna, wystarczy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Opłucz wątróbkę drobiową, Usuń folie, osusz i grubo posiekaj. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę. l. warzyw i 1 łyżka.l. masło. Specjalnie wziąłem mieszankę olejków. Wątroba będzie smaczniejsza na maśle, ale bardzo się pali. Dodając warzywa do kremu, unikniesz tego problemu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umieść wątrobę na patelni. Smaż przez około 7 minut na złoty kolor na średnim ogniu,a następnie przenieś na talerz.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wytrzyj patelnię ręcznikiem papierowym, usuwając resztki oleju. Ponownie włóż do niego łyżkę masła i warzyw, podgrzej je na umiarkowanym ogniu, włóż bakłażany i smaż na złoty kolor z obu stron. Przełóż na talerz.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie włóż cukinię na patelnię, a także usmaż na złoty kolor. Przenieś do bakłażana.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na tej samej patelni podsmaż paski papryki z czosnkiem, około 5 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Umieść wszystkie warzywa na patelni.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj kliny pomidorowe. Sól, pieprz, posyp posiekanymi ziołami i delikatnie wymieszaj.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Umieść wątrobę na patelni do warzyw, ponownie wymieszaj. Zdejmij patelnię z ognia, przykryj i odstaw na około 5 minut. Ze względu na fakt, że wątroba nie była smażona przez długi czas, pozostanie miękka i bardzo soczysta. Podawaj danie na stole. Smacznego!

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

zwróć uwagę, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g
  • Cukinia - 16   kcal/100g

Podobne przepisy