skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić soczyste kotlety z piersi kurczaka z serem? Weź następujące produkty: pierś z kurczaka, twardy ser, jajko, majonez, skrobię (lub mąkę), sól, kurkumę (lub ulubioną przyprawę), olej do smażenia.
Krok 2:
Z piersi kurczaka usuń filet i pokrój go w drobną kostkę. Jest to najbardziej czasochłonny proces w tym przepisie, ale uwierz mi, tak przygotowane mięso mielone daje dokładnie te najbardziej soczyste kotlety! Nauczyłem się tej sztuczki dawno temu, jej znajomy kucharz powiedział mi, kiedy Internet dopiero się pojawił, a przepis nie był powszechnie znany.
Krok 3:
Do pokrojonej piersi dodaj pozostałe składniki: jajko, twardy ser starty na drobnej tarce, skrobię, majonez, kurkumę. Posolić mieszaninę. Czasami lubię dodawać drobno posiekaną paprykę, okazuje się jeszcze bardziej soczysta i pikantna. Jest opcjonalny-oferowany jest podstawowy przepis.
Krok 4:
Dobrze wymieszaj powstałe mięso mielone i odstaw na chwilę, aby wszystkie składniki wymieniały swoje smaki i lepiej się łączyły.
Krok 5:
Na patelni z rozgrzanym olejem smażyć kotlety z obu stron, układając je łyżką.
Krok 6:
Ułóż powstałe kotlety na talerzu. Istnieją dwa sposoby ich ugotowania: ponownie włóż wszystkie smażone kotlety na patelnię, dodaj trochę wody i gotuj na parze pod pokrywką, aż będą ugotowane, w tym przypadku staną się bardziej puszyste z powodu gotowania skrobi.
Krok 7:
Drugim sposobem jest dłuższe smażenie z każdej strony na średnim ogniu, aby kurczak był dobrze ugotowany. Pierwsza metoda jest łagodniejsza dla zdrowia. zwłaszcza jeśli gotujesz dla dzieci lub osób starszych.
wspaniałe soczyste kotlety z piersi kurczaka z serem.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g