kotlety z piersi kurczaka z serem

Yummy, spróbuj sam! Proste i szybkie na każdy dzień. Kotlety z piersi kurczaka z serem, bardzo soczyste ze względu na sposób przygotowania mięsa mielonego, pikantne ze względu na dodatek sera, zwłaszcza jeśli masz bardziej aromatyczny ser. Zamiast majonezu możesz użyć gęstej śmietany. Smażone kotlety można podawać z dowolnym dodatkiem-gotowanym ryżem, smażonymi lub pieczonymi ziemniakami, puree, kaszą gryczaną, makaronem.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 18 g
tłuszcze 44 % 18 g
węglowodany 12 % 5 g
248 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić soczyste kotlety z piersi kurczaka z serem? Weź następujące produkty: pierś z kurczaka, twardy ser, jajko, majonez, skrobię (lub mąkę), sól, kurkumę (lub ulubioną przyprawę), olej do smażenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Z piersi kurczaka usuń filet i pokrój go w drobną kostkę. Jest to najbardziej czasochłonny proces w tym przepisie, ale uwierz mi, tak przygotowane mięso mielone daje dokładnie te najbardziej soczyste kotlety! Nauczyłem się tej sztuczki dawno temu, jej znajomy kucharz powiedział mi, kiedy Internet dopiero się pojawił, a przepis nie był powszechnie znany.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do pokrojonej piersi dodaj pozostałe składniki: jajko, twardy ser starty na drobnej tarce, skrobię, majonez, kurkumę. Posolić mieszaninę. Czasami lubię dodawać drobno posiekaną paprykę, okazuje się jeszcze bardziej soczysta i pikantna. Jest opcjonalny-oferowany jest podstawowy przepis.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze wymieszaj powstałe mięso mielone i odstaw na chwilę, aby wszystkie składniki wymieniały swoje smaki i lepiej się łączyły.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni z rozgrzanym olejem smażyć kotlety z obu stron, układając je łyżką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż powstałe kotlety na talerzu. Istnieją dwa sposoby ich ugotowania: ponownie włóż wszystkie smażone kotlety na patelnię, dodaj trochę wody i gotuj na parze pod pokrywką, aż będą ugotowane, w tym przypadku staną się bardziej puszyste z powodu gotowania skrobi.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Drugim sposobem jest dłuższe smażenie z każdej strony na średnim ogniu, aby kurczak był dobrze ugotowany. Pierwsza metoda jest łagodniejsza dla zdrowia. zwłaszcza jeśli gotujesz dla dzieci lub osób starszych.

wspaniałe soczyste kotlety z piersi kurczaka z serem.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy