skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić cukinię z bakłażanem i pomidorami na patelni? To bardzo proste. Najpierw przygotuj niezbędne warzywa zgodnie z listą. Oprócz tych składników możesz dodać inne warzywa według własnych upodobań. Umyj wszystkie warzywa, osusz.
Krok 2:
Cukinię pokroić w średnią kostkę. Która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami
Krok 3:
Pokrój pomidory na średnie kawałki. Pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
Krok 4:
Postanowiłem dodać żółte pomidory do koloru.
Krok 5:
Bakłażany umyć, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Jeśli bakłażan jest gorzki, posolić i odstawić na 10 minut. Następnie spłucz. Spuść powstały płyn, opłucz bakłażany i zacznij gotować. Należy pamiętać, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.
Krok 6:
Pokrój połowę cebuli na pół pierścienia. Jeśli ty lub Twoje dzieci nie jecie cebuli, możesz usunąć ją z listy składników.
Krok 7:
Drobno posiekaj czosnek.
Krok 8:
Umyj, osusz i drobno posiekaj warzywa. Weź warzywa według własnych upodobań. Mam pietruszkę. Możesz również użyć zielonej cebuli, kolendry, kopru, dzikiego czosnku itp.
Krok 9:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Ułóż posiekaną cukinię, cebulę, bakłażan, pomidory.
Krok 10:
Wlej wodę. Gotuj warzywa na małym ogniu pod przykryciem przez 40-50 minut bez mieszania. Warzywa powinny jeść o jedną trzecią objętości i uwalniać dużo soku.
Krok 11:
10-15 minut przed gotowaniem posyp wszystko posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem do smaku. Kontynuuj duszenie pod przykryciem, aż będzie miękkie. W razie potrzeby możesz dodatkowo posypać warzywa suszonymi ziołami, na przykład prowansalskimi lub specjalną mieszanką warzyw.
Krok 12:
Na samym końcu posyp posiekaną natką pietruszki i wyłącz ogrzewanie. Smacznego!
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g