cukinia z bakłażanem i pomidorami na patelni

niesamowicie smaczne, proste, jasne, soczyste, piękne, zdrowe! Cukinia z bakłażanem i pomidorami na patelni pojawi się na twoim stole często po pierwszym ugotowaniu. Możesz zmienić skład warzyw według własnych upodobań. Warto dodać jedną nową przyprawę, ponieważ smak całego dania zmieni się, stanie się nowy!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 33 % 3 g
węglowodany 56 % 5 g
49 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić cukinię z bakłażanem i pomidorami na patelni? To bardzo proste. Najpierw przygotuj niezbędne warzywa zgodnie z listą. Oprócz tych składników możesz dodać inne warzywa według własnych upodobań. Umyj wszystkie warzywa, osusz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cukinię pokroić w średnią kostkę. Która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój pomidory na średnie kawałki. Pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Postanowiłem dodać żółte pomidory do koloru.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Bakłażany umyć, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Jeśli bakłażan jest gorzki, posolić i odstawić na 10 minut. Następnie spłucz. Spuść powstały płyn, opłucz bakłażany i zacznij gotować. Należy pamiętać, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój połowę cebuli na pół pierścienia. Jeśli ty lub Twoje dzieci nie jecie cebuli, możesz usunąć ją z listy składników.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Drobno posiekaj czosnek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj, osusz i drobno posiekaj warzywa. Weź warzywa według własnych upodobań. Mam pietruszkę. Możesz również użyć zielonej cebuli, kolendry, kopru, dzikiego czosnku itp.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Ułóż posiekaną cukinię, cebulę, bakłażan, pomidory.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej wodę. Gotuj warzywa na małym ogniu pod przykryciem przez 40-50 minut bez mieszania. Warzywa powinny jeść o jedną trzecią objętości i uwalniać dużo soku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    10-15 minut przed gotowaniem posyp wszystko posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem do smaku. Kontynuuj duszenie pod przykryciem, aż będzie miękkie. W razie potrzeby możesz dodatkowo posypać warzywa suszonymi ziołami, na przykład prowansalskimi lub specjalną mieszanką warzyw.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na samym końcu posyp posiekaną natką pietruszki i wyłącz ogrzewanie. Smacznego!

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy