Kimbap po koreańsku

Oryginalny, pikantny, niezwykły, bardzo smaczny! Kimbap to odmiana Japońskich bułek po koreańsku. Są bardziej sycące, ponieważ do nadzienia dodaje się omlet. Ryż jest doprawiony olejem sezamowym zamiast klasycznego sosu z octu, cukru i soli.
AlenushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 4 g
tłuszcze 28 % 8 g
węglowodany 59 % 17 g
160 kcal
IG: 11 / 89 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Kimbap po koreańsku? Przygotuj jedzenie. Pomimo egzotyki przepisu, składniki na bułki będą potrzebne najprostsze. Ryż weź specjalny do sushi. Jeśli go nie masz,wystarczy zwykły okrągły.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ugotuj ryż na bułki. Jak gotować ryż? Najpierw dobrze spłucz w kilku wodach, aż będzie przezroczysty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie ugotuj ryż na małym ogniu, dodając wodę w stosunku 1: 2-dwie szklanki wody na szklankę ryżu. Ryż będzie gotowy, gdy cała ciecz zostanie w nim wchłonięta, zwykle zajmuje to 15-20 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas gotowania ryżu przygotuj omlet. Jak zrobić omlet? Rozbij jajka na głęboki talerz, dodaj trochę wody i soli do smaku. Dobrze ubij jajka widelcem lub trzepaczką i wlej na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju roślinnego. Smaż omlet na małym ogniu pod przykryciem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas smażenia omletu pokrój paluszki krabowe wzdłuż na pół, a także pokrój ogórki w paski. Gotowy omlet pokrój również w paski o szerokości około 2 cm.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy ryż się ugotuje i trochę ostygnie, dopraw go olejem sezamowym i dokładnie wymieszaj. I pozostaw do ostygnięcia do temperatury 38-40 stopni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy ryż ostygnie, weź bambusową matę, połóż na niej arkusz nori błyszczącą stroną do dołu, a następnie rozprowadź równomiernie cienką warstwę ryżu na całym arkuszu. Szklanka suchego ryżu powinna dać 4 bułki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Bliżej dolnej krawędzi rozłóż równomiernie nadzienie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    I ostrożnie, zaczynając od dolnej krawędzi, zawiń rolkę, zagęszczając ją bambusową matą. Następnie pokrój bułkę na porcje. Mam 8 sztuk. Podawać z sosem sojowym. Smacznego!

Kimbap nie różni się zbytnio od swoich japońskich odpowiedników. Główną różnicą jest przyprawianie ryżu olejem sezamowym zamiast octu, cukru i soli. A nadzienia są najbardziej różnorodne-to omlet jajeczny, pieczony kurczak, smażona kiełbasa, paluszki krabowe, smażone warzywa i surowe warzywa, a także marynowane warzywa, mięso i ryby.
w tym przepisie zrobiłam Kimbap z paluszkami krabowymi, ogórkami i omletem. Możesz również zrobić Koreańskie bułki z takim nadzieniem: 1. marynowana w occie marchewka zapiekana z kurczakiem, ogórkiem i omletem; 2. wędzonymi kiełbaskami, marynowaną marchewką, papryką i omletem. Zamiast marchewki możesz dodać marynowany daikon. Istnieje wiele innych opcji.
do bułek koreańskich podaje się zwykle sos mieszany z sosu sojowego 6 łyżek. l., słodki sos sojowy 1 łyżka. l. (można zastąpić miodem do smaku), sos chili 1 łyżeczka. i olej sezamowy 0,5 łyżeczki.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

jak kupić paluszki krabowe? Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na datę ważności produktu. Mięso surimi (mielona biała ryba) powinno znajdować się na liście kompozycji na pierwszym miejscu. Ważne! Nie kupuj produktu, jeśli ma na nim mróz. To oznaka ponownego zamrożenia. Świeże patyki powinny być wolne od szarych i żółtych plam, sprężyste i lekko wilgotne. Jeśli produkt jest lepki, jest zepsuty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Paluszki krabowe - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Vici soczyste - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Miramar - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Nori - 3   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Olej sezamowy - 899   kcal/100g
  • Okrągły ryż - 330   kcal/100g

Podobne przepisy