kasza gryczana z mięsem wieprzowym na patelni

bardzo smaczne, bardzo proste, bardzo rodzinne, na obiad! Kasza gryczana z mięsem wieprzowym na patelni jest dobra, ponieważ produkty w niej są wymienne. Zamiast jednego mięsa możesz wziąć inne lub zastąpić je grzybami, kurczakiem, warzywami. Dodaj koncentrat pomidorowy, śmietanę, zioła, specjalne przyprawy. Podawać z sosem lub bez.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 8 g
tłuszcze 38 % 11 g
węglowodany 34 % 10 g
173 kcal
IG: 10 / 90 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kaszę gryczaną z wieprzowiną na patelni? Aby to zrobić, musisz przygotować niezbędne składniki. Możesz użyć dowolnej części wieprzowiny - możesz wziąć miąższ lub mostek z niewielką ilością smalcu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do gotowania weź głęboką patelnię z szerokim dnem. Rozgrzej go do gorącego stanu i wlej trochę oleju roślinnego. Pokrój wieprzowinę na kawałki mniej więcej tego samego rozmiaru. Na gorącym oleju podsmaż pokrojone mięso ze wszystkich stron, aż będzie lekko złociste. Nie zapomnij wymieszać mięsa, aby się nie przypaliło.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas smażenia mięsa przygotuj warzywa. Obierz cebulę i marchewkę i spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Pokrój cebulę w półpierścienie lub nieco mniejszą. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Kasza gryczana opłucz kilka razy w zimnej wodzie. Następnie spuść z niego całą wodę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni dodaj cebulę i marchewkę do mięsa. Wymieszaj wszystko i smaż wszystko razem przez kolejne 3-5 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie włóż umytą kaszę gryczaną na patelnię i dodaj dwa razy więcej gorącej wody niż kasza gryczana. Aby gryka się nie gotowała, gotujemy ją w proporcji 1/2 z wodą. Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy. Wszystko wymieszaj i zagotuj. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj kaszę gryczaną na małym ogniu przez 25 do 35 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podczas gotowania kasza gryczana wchłonie całą wodę. Monitoruj poziom wody i upewnij się, że gryka nie zaczyna się palić. Gdy woda wyparuje, zdejmij patelnię z ognia. Pozostaw kaszę gryczaną pod pokrywką, aby trochę się zaparzyła.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Kasza gryczana z wieprzowiną jest gotowa! Uzupełnij danie świeżymi warzywami. Smacznego!

oprócz wieprzowiny w tym naczyniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

jak wybrać wysokiej jakości kaszę gryczaną? Kupując, zwróć uwagę na jego wygląd. Ziarna powinny mieć ten sam kształt i wielkość. W dolnej części opakowania nie powinno być gruzu, pokruszonych ziaren. Brązowa gryka gotuje się szybciej, ponieważ jest wytwarzana z ziaren kalcynowanych fabrycznie. Zielona gryka gotuje się dłużej. Jest uważany za bardziej przydatny, ale ma specyficzny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy