skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kaszę gryczaną z wieprzowiną na patelni? Aby to zrobić, musisz przygotować niezbędne składniki. Możesz użyć dowolnej części wieprzowiny - możesz wziąć miąższ lub mostek z niewielką ilością smalcu.
Krok 2:
Do gotowania weź głęboką patelnię z szerokim dnem. Rozgrzej go do gorącego stanu i wlej trochę oleju roślinnego. Pokrój wieprzowinę na kawałki mniej więcej tego samego rozmiaru. Na gorącym oleju podsmaż pokrojone mięso ze wszystkich stron, aż będzie lekko złociste. Nie zapomnij wymieszać mięsa, aby się nie przypaliło.
Krok 3:
Podczas smażenia mięsa przygotuj warzywa. Obierz cebulę i marchewkę i spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Pokrój cebulę w półpierścienie lub nieco mniejszą. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 4:
Kasza gryczana opłucz kilka razy w zimnej wodzie. Następnie spuść z niego całą wodę.
Krok 5:
Na patelni dodaj cebulę i marchewkę do mięsa. Wymieszaj wszystko i smaż wszystko razem przez kolejne 3-5 minut.
Krok 6:
Następnie włóż umytą kaszę gryczaną na patelnię i dodaj dwa razy więcej gorącej wody niż kasza gryczana. Aby gryka się nie gotowała, gotujemy ją w proporcji 1/2 z wodą. Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy. Wszystko wymieszaj i zagotuj. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj kaszę gryczaną na małym ogniu przez 25 do 35 minut.
Krok 7:
Podczas gotowania kasza gryczana wchłonie całą wodę. Monitoruj poziom wody i upewnij się, że gryka nie zaczyna się palić. Gdy woda wyparuje, zdejmij patelnię z ognia. Pozostaw kaszę gryczaną pod pokrywką, aby trochę się zaparzyła.
Krok 8:
Kasza gryczana z wieprzowiną jest gotowa! Uzupełnij danie świeżymi warzywami. Smacznego!
oprócz wieprzowiny w tym naczyniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
jak wybrać wysokiej jakości kaszę gryczaną? Kupując, zwróć uwagę na jego wygląd. Ziarna powinny mieć ten sam kształt i wielkość. W dolnej części opakowania nie powinno być gruzu, pokruszonych ziaren. Brązowa gryka gotuje się szybciej, ponieważ jest wytwarzana z ziaren kalcynowanych fabrycznie. Zielona gryka gotuje się dłużej. Jest uważany za bardziej przydatny, ale ma specyficzny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g