Sałatka Maminsynek

niezwykle smaczne, z najprostszych składników! Sałatka maminsynek nadaje się na świąteczny stół i codzienne rodzinne menu. Minimalny czas gotowania i dostępne produkty. Rezultat spodoba się nawet najbardziej wybrednym gościom! Nie można układać warstwami, ale mieszać i doprawiać sosem!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 10 g
tłuszcze 61 % 17 g
węglowodany 4 % 1 g
203 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pyszną sałatkę maminsynek? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz szynkę z folii fabrycznej i pokrój w małe paski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj ogórek, obierz i pokrój w paski. W przypadku tej sałatki pożądane jest obieranie wszelkich ogórków - aby sałatka była bardziej miękka i uzasadniała swoją nazwę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Pokrój jajka w takie same paski jak szynka z ogórkiem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj ser na średniej tarce. Każdy zrobi ser. Mam Tilsiter.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj liście sałaty, osusz i pokrój w cienkie paski. Mam sałatkę Romano, ale zrobi to również Góra Lodowa, Frillis, zwykła sałatka moskiewska.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połącz majonez ze śmietaną i dokładnie wymieszaj. Dla wygody możesz przenieść masę do jednorazowej torby cukierniczej i odciąć końcówkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść pierścień do gotowania o średnicy 14-16 cm na talerzu, połóż szynkę pierwszą warstwą i polej sosem majonezowo-śmietanowym.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie ułóż ogórki, a także polej majonezem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż pokrojone jajka w następnej warstwie i polej je sosem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż równomiernie posiekane liście sałaty na wierzchu. Możesz polać sosem na wierzchu, tak jak ja, lub zostawić je w ten sposób. Są wystarczająco soczyste.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ostatnia warstwa to tarty ser. Ta warstwa nie jest konieczna do podlewania majonezem, chyba że do dekoracji. Włóż gotową sałatkę do lodówki na 1 godzinę. Jeśli gotujesz z wyprzedzeniem, dokręć pierścień folią spożywczą.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zdejmij pierścień do gotowania przed podaniem. Udekoruj sałatkę według uznania. Udekorowałem wzorem majonezu, winogronami i ziarnami granatu. Smacznego!

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy