skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pyszną sałatkę maminsynek? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą.
Krok 2:
Obierz szynkę z folii fabrycznej i pokrój w małe paski.
Krok 3:
Umyj ogórek, obierz i pokrój w paski. W przypadku tej sałatki pożądane jest obieranie wszelkich ogórków - aby sałatka była bardziej miękka i uzasadniała swoją nazwę.
Krok 4:
Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Pokrój jajka w takie same paski jak szynka z ogórkiem.
Krok 5:
Zetrzyj ser na średniej tarce. Każdy zrobi ser. Mam Tilsiter.
Krok 6:
Umyj liście sałaty, osusz i pokrój w cienkie paski. Mam sałatkę Romano, ale zrobi to również Góra Lodowa, Frillis, zwykła sałatka moskiewska.
Krok 7:
Połącz majonez ze śmietaną i dokładnie wymieszaj. Dla wygody możesz przenieść masę do jednorazowej torby cukierniczej i odciąć końcówkę.
Krok 8:
Umieść pierścień do gotowania o średnicy 14-16 cm na talerzu, połóż szynkę pierwszą warstwą i polej sosem majonezowo-śmietanowym.
Krok 9:
Następnie ułóż ogórki, a także polej majonezem.
Krok 10:
Ułóż pokrojone jajka w następnej warstwie i polej je sosem.
Krok 11:
Rozłóż równomiernie posiekane liście sałaty na wierzchu. Możesz polać sosem na wierzchu, tak jak ja, lub zostawić je w ten sposób. Są wystarczająco soczyste.
Krok 12:
Ostatnia warstwa to tarty ser. Ta warstwa nie jest konieczna do podlewania majonezem, chyba że do dekoracji. Włóż gotową sałatkę do lodówki na 1 godzinę. Jeśli gotujesz z wyprzedzeniem, dokręć pierścień folią spożywczą.
Krok 13:
Zdejmij pierścień do gotowania przed podaniem. Udekoruj sałatkę według uznania. Udekorowałem wzorem majonezu, winogronami i ziarnami granatu. Smacznego!
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Szynka gotowana - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g