skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić wok z ryżem i kurczakiem? Przygotuj jedzenie. Filet z kurczaka nadaje się zarówno do piersi, jak i innych części. Weź dowolny ryż — okrągły, długi, parzony. Czas gotowania zależy od rodzaju ryżu, przeczytaj zalecenia na opakowaniu.
Krok 2:
Filet z kurczaka dokładnie opłucz i osusz na ręcznikach papierowych, w przeciwnym razie nadmiar wilgoci nie pozwoli mu się usmażyć — będzie duszony. Pokrój mięso w drobną kostkę lub paski.
Krok 3:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Krok 4:
Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na koreańskich sałatkach. Jeśli nie masz go pod ręką, możesz użyć zwykłej tarki, nie wpłynie to na smak. Należy pamiętać, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki w procesie obróbki cieplnej zamieniają się w kleik i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
Krok 5:
Umyj paprykę, Wytnij strąk nasienny. Pokrój miąższ papryki w paski lub kostki.
Krok 6:
Dokładnie spłucz ryż, wielokrotnie zmieniając wodę, aż będzie czysta. Umieść ryż na patelni, przykryj czystą wodą i umieść na średnim ogniu. Gdy woda się zagotuje, dodaj szczyptę soli i gotuj ryż przez około 10 minut, powinien pozostać lekko jędrny w smaku. Odcedź wodę, wrzuć ryż do durszlaka.
Krok 7:
W tym samym czasie, gdy ryż gotuje się na patelni wok, wlej olej roślinny do smażenia. Włącz ogień i rozgrzej olej do wrzenia. Jest to ważne, ponieważ Wok jest smażony w mocno rozgrzanym oleju. Umieść ugotowane kawałki kurczaka na patelni. Smaż je na dużym ogniu, ciągle mieszając, przez około 20 sekund, aż mięso będzie białe ze wszystkich stron. Następnie zmniejsz ogień do średniego i smaż kurczaka przez około 5 minut.
Krok 8:
Następnie usuń mięso z patelni i włóż ugotowaną cebulę i marchewkę do oleju pozostałego po smażeniu kurczaka. Mieszaj i smaż je na średnim ogniu przez około 3 minuty. Dodaj do nich paprykę i smaż jeszcze przez kilka minut. Warzywa powinny być gotowe do stopnia al dente, czyli pozostać lekko chrupiące.
Krok 9:
Na patelni do warzyw wróć kurczaka i dodaj ugotowany ryż. Wlej sos sojowy, dodaj proszek imbirowy i czosnek przepuszczony przez prasę, do smaku curry, sól i inne przyprawy. Dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie. Mieszaj i gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, około 7 minut. Danie jest gotowe.
Krok 10:
Podawaj danie do stołu, posypując je sezamem. Smacznego!
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Imbir w proszku - 335 kcal/100g