solanka z kiszonej kapusty z mięsem

obfity, aromatyczny, na rodzinny obiad! Solanka z kiszonej kapusty z mięsem to przepis na pyszne drugie danie, które jest idealne na chłodne pory roku. Okazuje się natychmiast mięso z dodatkami. Wszystko gotuje się na jednej patelni — oszczędza to czas i nie brudzi nadmiaru naczyń.
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 8 g
tłuszcze 45 % 9 g
węglowodany 15 % 3 g
132 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić solankę z kiszonej kapusty z mięsem? Przygotuj jedzenie. Weź naturalną kapustę kiszoną, bez octu-jest smaczniejsza i zdrowsza. Wybierz mięso grubsze, łopatka lub szyja są idealne-danie okaże się bardziej soczyste. Weź jakieś wędzone mięso, mam kiełbasę i piersi, żeberka są idealne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz i zmiażdż czosnek płaską stroną noża. Drobno posiekaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz i drobno posiekaj cebulę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj i osusz mięso, a następnie pokrój na średnie kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój wędzoną kiełbasę w kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój również wędzony mostek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny. Podsmaż cebulę z czosnkiem na złoty kolor.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż mięso tutaj i smaż je na jasnozłoty kolor.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj wędzone mięso i smaż wszystko razem przez 3-4 minuty, mieszając.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj sok pomidorowy (lub rozcieńczoną koncentrat pomidorowy) i gotuj mięso pod przykryciem przez 4-5 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj pieprz, nie musisz teraz solić — zrób to na końcu, próbując gotowego dania, ponieważ kapusta zawiera już sól.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj kiszoną kapustę. Jeśli jest kwaśny, najpierw spłucz go w durszlaku pod bieżącą wodą. Lubię kwaśne, więc nie spłukiwałam.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dusić mieszankę pod pokrywką przez 1,5 godziny na najmniejszym ogniu, od czasu do czasu mieszać i dodawać wodę. Na koniec posmakuj kapusty i dopraw do smaku.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Solanka z mięsem jest gotowa. Smacznego!

umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli mu się usmażyć - będzie się dusić.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa wędzona - 507   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok pomidorowy - 21   kcal/100g
  • Boczek wieprzowy - 155   kcal/100g

Podobne przepisy