soczysty szaszłyk wołowy na węglu drzewnym

poznaj sekret idealnego grilla i spróbuj go ugotować! Uważa się, że wołowina nie jest zbyt dobra na grilla, ponieważ w rezultacie mięso jest suche i twarde. Oczywiste jest, że wszystkie te argumenty nie są bez powodu, ale jest mała sztuczka, która pomoże uczynić kebab wołowy soczystym i miękkim - to właściwa marynata. Przepis zatwierdziłem metodą prób i błędów, ponieważ wolę wołowinę zamiast wieprzowiny. Dzielę się z tobą, może komuś się przyda.
MichałAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 71 % 17 g
tłuszcze 25 % 6 g
węglowodany 4 % 1 g
130 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 10 min

jak zrobić soczysty kebab wołowy na węglu drzewnym?

1. W wygodnej misce połącz kefir z solą, dodaj mieszankę papryki i musztardę.

2. Umyj wołowinę, osusz, pokrój na kawałki.

3. Włóż mięso do przygotowanej marynaty, Wyślij do lodówki.

4. Po godzinie (możesz po dwóch, jeśli pozwala na to czas) nawlecz mięso na szaszłyki.

5. Gotuj szaszłyki na dobrze rozgrzanych węglach, obracając szaszłyki co 15 minut (jeśli nagle pojawi się płomień, natychmiast zgaś go wodą, w przeciwnym razie mięso może się poparzyć).

smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Musztarda gotowa - 418   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy