skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sos pieprzowy? Przygotuj składniki. Pieprz jest potrzebny tylko z groszkiem, ponieważ jest bardziej aromatyczny niż mielony z torebki. Śmietana będzie pasować do każdej zawartości tłuszczu, ale im grubszy, tym smaczniejszy będzie sos. Użyję przefiltrowanej wody, ponieważ nie lubię bulionów. Ale zamiast wody możesz wziąć bulion wołowy. Znacznie wzbogaci smak sosu. Żarówka jest tradycyjnie używana mała i jest czerwona.
Krok 2:
Na nieprzywierającej patelni roztop masło. Nie warto zastępować go słonecznikiem, ponieważ kremowa nuta jest ważna w sosie.
Krok 3:
Drobno posiekaj cebulę. Zetrzyj czosnek na drobnej tarce. Smaż wszystko razem przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 4:
Wlej wrzącą wodę na patelnię, aby nie zakłócać procesu obróbki cieplnej. Uważaj na ręce, aby nie poparzyć się parą. Na średnim ogniu odparuj wilgoć przez około 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. W ten sposób doprowadzamy cebulę do ugotowania.
Krok 5:
Zmiel ziarna pieprzu w moździerzu. Nie daj się ponieść emocjom, frakcja mielenia wynosi około milimetra. Polecam mielenie ostrej papryki tuż przed gotowaniem. Nie ma porównania z gotowym mielonym pieprzem pod względem aromatu i pikanterii.
Krok 6:
Gdy płyn się zagotuje, wlej śmietanę. Mam 10%, ale oczywiście lepiej smakuje z grubszą śmietaną. Pamiętaj, że wtedy wzrośnie zawartość kalorii w sosie.
Krok 7:
Aby sos trochę zgęstniał, musiałem go gotować na wolnym ogniu przez około 6 minut, ale każdy będzie inny. Gdy to się stanie, dodaj ostrą paprykę i wymieszaj.
Krok 8:
Zmniejsz ogień do minimum i odparuj śmietanę jeszcze przez około 3 minuty. Ciągle mieszaj, aby śmietana nie przylegała do patelni.
Krok 9:
Gdy sos zacznie dobrze trzymać rowek z łopatki do gotowania, jest gotowy. Posolić i posmakować. A potem zdejmij go z ognia. Pamiętaj, że po schłodzeniu SOS jeszcze zgęstnieje i znacznie!
Krok 10:
Wlej sos do naczynia nadającego się do miksera zanurzeniowego i ubij sos, aż będzie gładki. Uważaj na działającą dyszę blendera, ma tendencję do rozpryskiwania się, jeśli nie jest całkowicie zanurzona w cieczy. Sos można podawać od razu.
zanim sos będzie gotowy, steki również powinny być gotowe do podania. Jeśli nie planujesz natychmiast podawać sosu, przykryj go folią spożywczą w kontakcie. Oznacza to, że połóż folię bezpośrednio na sosie. Więc nie pokryje się suchą skórką.
dostosuj ilość pieprzu do swoich upodobań! Nie każdy lubi ostre pieczenie.
sos jest gęsty, słodko-pikantny, A skoncentrowana śmietana i cebula są wyczuwalne.
z takim sosem można nawet nie podawać soli i pieprzu do steku :)
smacznego!
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, podczas rozdrabniania opłucz nóż zimną wodą.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład pieprz).
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g