skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić słodkiego kurczaka po chińsku? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Możesz wziąć dowolne części kurczaka, z kośćmi lub bez. Zarówno uda, jak i klatka piersiowa są idealne. Jeśli to konieczne, wcześniej rozmrozić kurczaka. Ocet jest idealnie ryżowy, ale możesz użyć zarówno jabłka, jak i wina. Sos sojowy użyj naturalnej fermentacji. Teraz jest wiele tanich podróbek sosu sojowego, radzę wziąć droższy, ale naturalny.
Krok 2:
Dobrze umyj kurczaka, pokrój na średniej wielkości kawałki. Możesz usunąć lub pozostawić skórę i kości.
Krok 3:
Przenieś mięso z kurczaka do osobnej miski. Polej kurczaka sosem sojowym i pozostaw na 10-15 minut, aby dobrze się namoczył.
Krok 4:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Może to być absolutnie wszystko: od zwykłego słonecznika po elitarną oliwę. Jedyny warunek: jeśli zamierzasz smażyć na tym oleju, musi być rafinowany. W przeciwnym razie spali się. Dodaj kurczaka na patelnię i szybko usmaż na wystarczająco dużym ogniu.
Krok 5:
Cebulę obrać i pokroić w cienkie pióra. Marchewki umyć, obrać i pokroić w cienkie paski. Możesz pokroić marchewki ręcznie lub użyć specjalnej tarki lub kombajnu do krojenia w paski.
Krok 6:
Dodaj marchewki na patelnię do kurczaka, smaż je na małym ogniu przez około 5-7 minut, ciągle mieszając.
Krok 7:
Dodaj posiekaną cebulę do marchewki, wymieszaj. Posiekaj czosnek: możesz go zetrzeć lub przepuścić przez prasę, ale po prostu posiekałem go nożem. Wyślij również czosnek na patelnię. Zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 5 do 7 minut.
Krok 8:
Wlej ocet do mięsa i warzyw, dodaj miód. Wymieszać.
Krok 9:
W 50 ml zimnej wody rozpuść skrobię. Może to być wszystko: ziemniaki i kukurydza. Ponieważ skrobia jest tutaj używana do zagęszczania potrawy, można ją zastąpić mąką.
Krok 10:
Wlej skrobię z wodą na patelnię.
Krok 11:
Dusić naczynie na kuchence przez około 5-7 minut dłużej, aż sos zgęstnieje. Na samym końcu posolić. Pamiętaj, że sos sojowy jest wystarczająco słony, więc nie przesadzaj!
Krok 12:
Podawaj słodkiego chińskiego kurczaka jako samodzielne danie lub z dodatkiem (ryż byłby idealnym dodatkiem!). Smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 185 kcal/100g