słodki kurczak po chińsku

bardzo smaczne, soczyste, szybkie, apetyczne, na obiad! Słodki kurczak po chińsku smakuje jak Teriyaki. Jest to pikantne, aromatyczne, bogate, sycące danie, które nadaje się do podania na lunch lub kolację. Przygotowanie jest dość proste i wystarczająco szybkie!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 12 g
tłuszcze 17 % 6 g
węglowodany 49 % 17 g
121 kcal
IG: 94 / 0 / 6

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić słodkiego kurczaka po chińsku? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Możesz wziąć dowolne części kurczaka, z kośćmi lub bez. Zarówno uda, jak i klatka piersiowa są idealne. Jeśli to konieczne, wcześniej rozmrozić kurczaka. Ocet jest idealnie ryżowy, ale możesz użyć zarówno jabłka, jak i wina. Sos sojowy użyj naturalnej fermentacji. Teraz jest wiele tanich podróbek sosu sojowego, radzę wziąć droższy, ale naturalny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj kurczaka, pokrój na średniej wielkości kawałki. Możesz usunąć lub pozostawić skórę i kości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przenieś mięso z kurczaka do osobnej miski. Polej kurczaka sosem sojowym i pozostaw na 10-15 minut, aby dobrze się namoczył.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Może to być absolutnie wszystko: od zwykłego słonecznika po elitarną oliwę. Jedyny warunek: jeśli zamierzasz smażyć na tym oleju, musi być rafinowany. W przeciwnym razie spali się. Dodaj kurczaka na patelnię i szybko usmaż na wystarczająco dużym ogniu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cebulę obrać i pokroić w cienkie pióra. Marchewki umyć, obrać i pokroić w cienkie paski. Możesz pokroić marchewki ręcznie lub użyć specjalnej tarki lub kombajnu do krojenia w paski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj marchewki na patelnię do kurczaka, smaż je na małym ogniu przez około 5-7 minut, ciągle mieszając.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj posiekaną cebulę do marchewki, wymieszaj. Posiekaj czosnek: możesz go zetrzeć lub przepuścić przez prasę, ale po prostu posiekałem go nożem. Wyślij również czosnek na patelnię. Zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 5 do 7 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej ocet do mięsa i warzyw, dodaj miód. Wymieszać.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W 50 ml zimnej wody rozpuść skrobię. Może to być wszystko: ziemniaki i kukurydza. Ponieważ skrobia jest tutaj używana do zagęszczania potrawy, można ją zastąpić mąką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej skrobię z wodą na patelnię.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dusić naczynie na kuchence przez około 5-7 minut dłużej, aż sos zgęstnieje. Na samym końcu posolić. Pamiętaj, że sos sojowy jest wystarczająco słony, więc nie przesadzaj!

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podawaj słodkiego chińskiego kurczaka jako samodzielne danie lub z dodatkiem (ryż byłby idealnym dodatkiem!). Smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy