kasza gryczana z mięsem

kasza gryczana z mięsem-dwa w jednym, proste i smaczne! Kasza gryczana, gotowana razem z mięsem, łączy w sobie zarówno składnik mięsny, jak i dodatek do niego w postaci gryki, co skraca czas gotowania, który musiałby być spędzony na przygotowywaniu tych potraw osobno. Ponadto tak bliskie sąsiedztwo kaszy gryczanej i mięsa sprawia, że to danie jest szczególnie smaczne, kasza gryczana nie jest sucha, ale soczysta i pachnąca. Przygotowanie takiego dania jest dość proste i szybkie. Możesz podawać grykę z mięsem ze świeżymi warzywami, ziołami i chlebem.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 14 g
tłuszcze 24 % 10 g
węglowodany 41 % 17 g
208 kcal
IG: 12 / 88 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kaszę gryczaną z mięsem?Przygotuj składniki. Mięso można wziąć według smaku i dostępności. Z wieprzowiną danie okaże się szczególnie soczyste, tłuste i wysokokaloryczne. Kasza gryczana doskonale łączy się z wołowiną, ich sąsiedztwo w jednym talerzu będzie miało znaczące korzyści dla organizmu. Kurczak będzie lżejszym i niskokalorycznym składnikiem mięsa. Rozmrozić mięso lub, jeśli używasz schłodzonego, dokładnie spłukać, usunąć żyły, włókna.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój mięso w małe kostki. Jeszcze raz spłucz, pozwól wodzie spłynąć z mięsa. Obierz cebulę, pokrój ją nożem w półpierścienie. Do smaku możesz dodać startą lub drobno posiekaną marchewkę do cebuli. Ale musisz być bardziej ostrożny z jego ilością, w przeciwnym razie może nadać mięsu nadmierną słodycz. Połóż kawałki mięsa na suchej patelni, aby nadmiar płynu odparował z mięsa i stał się miękki i delikatny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy wilgoć z patelni zniknie, wlej olej roślinny. Wymieszaj mięso, przykryj patelnię pokrywką i smaż na średnim ogniu przez około 20 minut. Następnie zdejmij pokrywkę, wymieszaj mięso. Dodaj cebulę, wymieszaj i smaż przez kolejne 15 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie ułóż umytą kaszę gryczaną na wierzchu, delikatnie ją spłaszcz. Napełnij wodą, aby zakryła zawartość patelni dwoma palcami. Sól i pieprz do smaku. Przykryj patelnię pokrywką, pozwól, aby płyn się w niej zagotował, a następnie zmniejsz ogień do średniego i gotuj na wolnym ogniu, aż płyn całkowicie wyparuje. Wyłącz ogień, wymieszaj kaszę gryczaną z mięsem. A danie można natychmiast podać ze świeżymi warzywami. Smacznego!

Przeczytaj wszystkie sekrety gotowania kaszy gryczanej i jak ją wybrać, aby danie było smaczne w artykule " zwykła gryka. Czy wszyscy o niej wiemy?" 

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy