skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kaszę gryczaną z mięsem?Przygotuj składniki. Mięso można wziąć według smaku i dostępności. Z wieprzowiną danie okaże się szczególnie soczyste, tłuste i wysokokaloryczne. Kasza gryczana doskonale łączy się z wołowiną, ich sąsiedztwo w jednym talerzu będzie miało znaczące korzyści dla organizmu. Kurczak będzie lżejszym i niskokalorycznym składnikiem mięsa. Rozmrozić mięso lub, jeśli używasz schłodzonego, dokładnie spłukać, usunąć żyły, włókna.
Krok 2:
Pokrój mięso w małe kostki. Jeszcze raz spłucz, pozwól wodzie spłynąć z mięsa. Obierz cebulę, pokrój ją nożem w półpierścienie. Do smaku możesz dodać startą lub drobno posiekaną marchewkę do cebuli. Ale musisz być bardziej ostrożny z jego ilością, w przeciwnym razie może nadać mięsu nadmierną słodycz. Połóż kawałki mięsa na suchej patelni, aby nadmiar płynu odparował z mięsa i stał się miękki i delikatny.
Krok 3:
Gdy wilgoć z patelni zniknie, wlej olej roślinny. Wymieszaj mięso, przykryj patelnię pokrywką i smaż na średnim ogniu przez około 20 minut. Następnie zdejmij pokrywkę, wymieszaj mięso. Dodaj cebulę, wymieszaj i smaż przez kolejne 15 minut.
Krok 4:
Następnie ułóż umytą kaszę gryczaną na wierzchu, delikatnie ją spłaszcz. Napełnij wodą, aby zakryła zawartość patelni dwoma palcami. Sól i pieprz do smaku. Przykryj patelnię pokrywką, pozwól, aby płyn się w niej zagotował, a następnie zmniejsz ogień do średniego i gotuj na wolnym ogniu, aż płyn całkowicie wyparuje. Wyłącz ogień, wymieszaj kaszę gryczaną z mięsem. A danie można natychmiast podać ze świeżymi warzywami. Smacznego!
Przeczytaj wszystkie sekrety gotowania kaszy gryczanej i jak ją wybrać, aby danie było smaczne w artykule " zwykła gryka. Czy wszyscy o niej wiemy?"
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g