skład / składniki
metoda gotowania
przygotowanie zaczynamy od wyrabiania ciasta. Wlej kefir do głębokiej miski, możesz wziąć dowolny, od 1 do 3,2% tłuszczu. Dodaj 160 g mąki, którą wcześniej przesialiśmy. Natychmiast wlej cukier, sól i sodę, dobrze wymieszaj mieszaninę widelcem lub szpatułką. Po połączeniu sody z kefirem rozpocznie się reakcja z uwolnieniem pęcherzyków powietrza, tak powinno być.
resztę mąki przesiej i stopniowo dodawaj do miski do ciasta. Każdą porcję dobrze wymieszaj z ciastem, aby wykluczyć pojawienie się niechcianych grudek. Ilość mąki można zmniejszyć lub zwiększyć, w zależności od jej jakości.
gdy ciasto stanie się zbyt gęste, aby ugniatać widelcem, przenieś je na posypany mąką stół i kontynuuj ugniatanie, aż zmięknie i przestanie przyklejać się do rąk.
ciasto zwijamy w kulkę, przenosimy do miski, przykrywamy wilgotnym ręcznikiem i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie ciasto zwiększy swoją objętość, stanie się bardziej miękkie i przewiewne.
w tym czasie możesz zrobić nadzienie. Zetrzyj ser na grubej tarce, tradycyjny suluguni można zastąpić dowolnym innym, do smaku. Różnorodne warzywa pomogą udoskonalić smak i sprawią, że za każdym razem będzie inny. Mieszanka mięty, zielonej cebuli i pietruszki jest idealna, w razie potrzeby można ją urozmaicić innymi ziołami. Równomiernie wymieszaj ser i zioła.
do tego czasu ciasto jest wystarczająco dopasowane, podziel je na równe kawałki, zwiń je w kulkę. Rozwałkuj kulkę w cienkie ciasto, rozłóż łyżkę nadzienia na środku. Zbieramy krawędzie od góry, dociskamy i zwijamy wałkiem do ciasta, spłaszczając i rozszerzając średnicę ciasta.
pieczemy tortille na suchej patelni bez oleju. Doprowadź do złotego koloru przez 3-4 minuty z każdej strony. Jeśli w środku jest za dużo pary, a ciasto jest spuchnięte, wykonujemy małe nakłucie. Posmaruj tortille masłem (Opcjonalnie) i podawaj.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Suluguni - 290 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g