tortille z zieleniną na kefirze na patelni

alternatywa dla bułek i pasztecików! Południowe klasyki na stole! Wypieki z asortymentu kuchni kaukaskiej. Pyszne ciasto świetnie komponuje się z aromatycznymi ziołami i roztopionym serem. Sprawdzą się jako przekąska lub jako dodatek do pierwszego lub drugiego dania. Możesz podawać samodzielnie z bulionem, mlekiem.
swetulekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 11 g
tłuszcze 19 % 10 g
węglowodany 60 % 32 g
257 kcal
IG: 3 / 0 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

przygotowanie zaczynamy od wyrabiania ciasta. Wlej kefir do głębokiej miski, możesz wziąć dowolny, od 1 do 3,2% tłuszczu. Dodaj 160 g mąki, którą wcześniej przesialiśmy. Natychmiast wlej cukier, sól i sodę, dobrze wymieszaj mieszaninę widelcem lub szpatułką. Po połączeniu sody z kefirem rozpocznie się reakcja z uwolnieniem pęcherzyków powietrza, tak powinno być.

resztę mąki przesiej i stopniowo dodawaj do miski do ciasta. Każdą porcję dobrze wymieszaj z ciastem, aby wykluczyć pojawienie się niechcianych grudek. Ilość mąki można zmniejszyć lub zwiększyć, w zależności od jej jakości.

gdy ciasto stanie się zbyt gęste, aby ugniatać widelcem, przenieś je na posypany mąką stół i kontynuuj ugniatanie, aż zmięknie i przestanie przyklejać się do rąk.

ciasto zwijamy w kulkę, przenosimy do miski, przykrywamy wilgotnym ręcznikiem i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie ciasto zwiększy swoją objętość, stanie się bardziej miękkie i przewiewne.

w tym czasie możesz zrobić nadzienie. Zetrzyj ser na grubej tarce, tradycyjny suluguni można zastąpić dowolnym innym, do smaku. Różnorodne warzywa pomogą udoskonalić smak i sprawią, że za każdym razem będzie inny. Mieszanka mięty, zielonej cebuli i pietruszki jest idealna, w razie potrzeby można ją urozmaicić innymi ziołami. Równomiernie wymieszaj ser i zioła.

do tego czasu ciasto jest wystarczająco dopasowane, podziel je na równe kawałki, zwiń je w kulkę. Rozwałkuj kulkę w cienkie ciasto, rozłóż łyżkę nadzienia na środku. Zbieramy krawędzie od góry, dociskamy i zwijamy wałkiem do ciasta, spłaszczając i rozszerzając średnicę ciasta.

pieczemy tortille na suchej patelni bez oleju. Doprowadź do złotego koloru przez 3-4 minuty z każdej strony. Jeśli w środku jest za dużo pary, a ciasto jest spuchnięte, wykonujemy małe nakłucie. Posmaruj tortille masłem (Opcjonalnie) i podawaj.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Suluguni - 290   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy