skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Filet rybny do tego przepisu nadaje się absolutnie każdy: ryba morska lub rzeczna, czerwona lub biała-nieważne. Wybrałem filet z dorsza. Opłucz filet pod bieżącą wodą i pozwól mu spłynąć. Możesz użyć ręczników papierowych, aby osuszyć filety. Przełóż rybę przez maszynę do mięsa przez ruszt z najmniejszymi otworami. Lepiej zrobić to nawet dwa razy, aby upewnić się, że żadna kość nie wpadnie w gotowe kotlety.
Krok 2:
Ugotowany do miękkości i już schłodzony ryż dodaj do miski do mięsa mielonego. Lepiej jest wziąć ryż okrągły. Gotuje się mocniej i będzie mniej zauważalny w gotowych kotletach.
Krok 3:
Umyj jajko kurze pod bieżącą wodą i wbij do miski. Sól i pieprz mięso mielone do smaku. Wystarczyło mi pół łyżeczki soli, ale ktoś może potrzebować trochę więcej lub trochę mniej.
Krok 4:
Od dawna i skutecznie zamiast miękiszu białego chleba dodaję bułkę tartą do kotletów. Dla mnie nie ma różnicy w smaku, a jeśli zawsze używałeś chleba, spróbuj tym razem zastąpić go bułką tartą! Ale jeśli wybór zostanie jednak dokonany na korzyść chleba, będziesz potrzebować miękiszu (bez skórki) dwóch kromek standardowego bochenka.
Krok 5:
Opłucz świeże warzywa pod bieżącą wodą i wstrząśnij z nadmiaru płynu. Zieloni będą pasować do Twojego ulubionego. Wybrałem koperek i pietruszkę. Świeże warzywa ożywią wygląd i dodadzą kotletom smaku.
Krok 6:
Pozostaje tylko dokładnie wymieszać mięso mielone, aż będzie gładkie i uformować kotlety. Mięso mielone nie powinno być wodniste! W przeciwnym razie kotlety rozpadną się podczas smażenia. Jeśli mięso mielone jest cienkie, dodaj trochę mąki lub więcej bułki tartej. Aby ręce nie pachniały później rybą, do rzeźbienia kotletów zawsze używam jednorazowych rękawiczek. To bardzo wygodne!
Krok 7:
Rozgrzej patelnię nieprzywierającą na dużym ogniu. Wlej olej słonecznikowy i dobrze go podgrzej. Następnie możesz usmażyć kotlety. Smażyć na średnim ogniu, aż się zarumienią. To około pięciu minut, ale każdy będzie inny ze względu na indywidualne cechy płyt kuchennych i samych patelni.
Krok 8:
Tym razem kotlety nie chciały się przewracać i ciągle przyklejały się do patelni! Być może moje mięso mielone było płynne. Ale w końcu wszystko się udało. Najważniejsze jest, aby poczekać, aż skorupa stwardnieje, a następnie możesz ją odwrócić. Po drugiej stronie piecz jeszcze przez około pięć minut. Następnie możesz ponownie odwrócić i doprowadzić do gotowości, stale sprawdzając, czy kotlety się nie przypalą.
kotlety z tego przepisu mają nieco mniej wyraźny smak ryb niż te, które zwykle smażę. Tym razem wyszło mi osiem małych kotletów, a gdybym nie dodawał ryżu, zrobiłoby to tylko pięć. Ryż w przekroju jest zauważalny, ale nie za bardzo.
ogólnie rzecz biorąc, w celu zaoszczędzenia pieniędzy lub jeśli wczorajszy ryż nie ma gdzie dołączyć-idealny !
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Okrągły ryż - 330 kcal/100g
- Filety z dorsza - 80 kcal/100g