Azu po tatarsku z wieprzowiną z ziemniakami

pyszne, soczyste, pachnące, pikantne, na obiad i na drugie! Tatarski azu z wieprzowiny z ziemniakami to wariant tradycyjnego dania, w którym zamiast wołowiny używa się wieprzowiny. Pozostałe składniki pozostają niezmienione-warzywa, ziemniaki i koniecznie pikle, które nadają azowi charakterystyczny ostry smak.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 6 g
tłuszcze 43 % 10 g
węglowodany 30 % 7 g
143 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić tatarski azu z wieprzowiny z ziemniakami? Przygotuj jedzenie. Rozmrozić mięso, jeśli zostało zamrożone. Wybierz bardziej miękkie części tuszu do rzęs, aby azu smakowało lepiej. Preferowane są ogórki solone, beczkowe, ale w przypadku braku odpowiednie są również zwykłe marynowane.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj mięso i pamiętaj, aby je wysuszyć-nadmiar płynu nie pozwoli mu się usmażyć, mięso będzie duszone. Pokrój go w kostkę lub paski. Wlej kilka łyżek oleju roślinnego na patelnię, podgrzej na dużym ogniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż mięso na patelnię. Smaż na złoty kolor, mieszając szpatułką, na dużym ogniu. Następnie zmniejsz ogień, wlej wodę, przykryj patelnię pokrywką i gotuj mięso na małym ogniu przez około 40 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i pozwól, aby pozostały płyn odparował.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cebulę obrać i pokroić w pióra. Zgodnie z klasyczną recepturą azu marchewki nie są dodawane do naczynia, ale wieprzowina okaże się znacznie smaczniejsza, delikatniejsza i bardziej aromatyczna, jeśli użyjesz co najmniej jednej marchewki do jej przygotowania. Marchewki umyć, obrać i pokroić w paski. W razie potrzeby nie można go dodać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Usuń gotowe mięso z patelni i połóż na nim ugotowaną cebulę i marchewkę. Smaż warzywa, aż marchewki będą miękkie, a cebula będzie przezroczysta, około 5 minut na małym ogniu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pikle pokroić w kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj świeże pomidory i pokrój w kostkę. Bardzo wygodne jest stosowanie mrożonych puree ze świeżych pomidorów na przyszłość. Odpowiednia jest również pasta pomidorowa — rozcieńczyć 2 łyżki stołowe w 100 ml wody.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj, obierz i pokrój ziemniaki w paski lub kostki, jak chcesz. Smaż ziemniaki na oleju roślinnym na osobnej patelni, aż się zarumienią. Przyczynia się to do tego, że ziemniaki w naczyniu podczas duszenia nie zamieniają się w owsiankę i są rumiane.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie włóż mięso i warzywa do jednej patelni. Dodaj pokruszone pikle, koncentrat pomidorowy, sól i ostrą czerwoną paprykę do smaku, posiekany czosnek. Dusić Azę na średnim ogniu przez około 10 minut. Gdy prawie cały płyn wyparuje, dodaj posiekane świeże zioła (u mnie to pietruszka i kolendra).

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wymieszaj, wyłącz ogień. Pozostaw naczynie pod przykryciem i podawaj. Smacznego!

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 11   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy