skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić tatarski azu z wieprzowiny z ziemniakami? Przygotuj jedzenie. Rozmrozić mięso, jeśli zostało zamrożone. Wybierz bardziej miękkie części tuszu do rzęs, aby azu smakowało lepiej. Preferowane są ogórki solone, beczkowe, ale w przypadku braku odpowiednie są również zwykłe marynowane.
Krok 2:
Umyj mięso i pamiętaj, aby je wysuszyć-nadmiar płynu nie pozwoli mu się usmażyć, mięso będzie duszone. Pokrój go w kostkę lub paski. Wlej kilka łyżek oleju roślinnego na patelnię, podgrzej na dużym ogniu.
Krok 3:
Włóż mięso na patelnię. Smaż na złoty kolor, mieszając szpatułką, na dużym ogniu. Następnie zmniejsz ogień, wlej wodę, przykryj patelnię pokrywką i gotuj mięso na małym ogniu przez około 40 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i pozwól, aby pozostały płyn odparował.
Krok 4:
Cebulę obrać i pokroić w pióra. Zgodnie z klasyczną recepturą azu marchewki nie są dodawane do naczynia, ale wieprzowina okaże się znacznie smaczniejsza, delikatniejsza i bardziej aromatyczna, jeśli użyjesz co najmniej jednej marchewki do jej przygotowania. Marchewki umyć, obrać i pokroić w paski. W razie potrzeby nie można go dodać.
Krok 5:
Usuń gotowe mięso z patelni i połóż na nim ugotowaną cebulę i marchewkę. Smaż warzywa, aż marchewki będą miękkie, a cebula będzie przezroczysta, około 5 minut na małym ogniu.
Krok 6:
Pikle pokroić w kostkę.
Krok 7:
Umyj świeże pomidory i pokrój w kostkę. Bardzo wygodne jest stosowanie mrożonych puree ze świeżych pomidorów na przyszłość. Odpowiednia jest również pasta pomidorowa — rozcieńczyć 2 łyżki stołowe w 100 ml wody.
Krok 8:
Umyj, obierz i pokrój ziemniaki w paski lub kostki, jak chcesz. Smaż ziemniaki na oleju roślinnym na osobnej patelni, aż się zarumienią. Przyczynia się to do tego, że ziemniaki w naczyniu podczas duszenia nie zamieniają się w owsiankę i są rumiane.
Krok 9:
Następnie włóż mięso i warzywa do jednej patelni. Dodaj pokruszone pikle, koncentrat pomidorowy, sól i ostrą czerwoną paprykę do smaku, posiekany czosnek. Dusić Azę na średnim ogniu przez około 10 minut. Gdy prawie cały płyn wyparuje, dodaj posiekane świeże zioła (u mnie to pietruszka i kolendra).
Krok 10:
Wymieszaj, wyłącz ogień. Pozostaw naczynie pod przykryciem i podawaj. Smacznego!
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 11 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g