leniwe gołąbki w piekarniku w sosie pomidorowo-śmietanowym

obfity obiad, który przygotowuje się w pośpiechu! Leniwe gołąbki w sosie, w przeciwieństwie do zwykłych, są łatwe do przygotowania. Kapusta nie musi być gotowana osobno,a następnie zawijana w każdą kapustę. Pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny, z którym poradzi sobie nawet początkująca gospodyni domowa.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 6 g
tłuszcze 57 % 17 g
węglowodany 23 % 7 g
206 kcal
IG: 57 / 43 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować leniwe gołąbki w piekarniku? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Weź 350-400 gramów kapusty, ponieważ nieodpowiednie części (wiotkie i twarde liście, łodyga) zostaną odcięte, a całkowita waga zmniejszy się. Weź mięso mielone z dowolnego mięsa, które lubisz. Jeśli kupisz gotowy, weź wysokiej jakości bez dodatków. Ale lepiej samemu zrobić mięso mielone. Mam wieprzowinę i kurczaka. Wyjmij masło z lodówki, aby zmiękło.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Użyj garnka do gotowania ryżu. Opłucz ryż kilka razy, napełnij wodą w oparciu o to, że musisz wziąć 1,5 szklanki wody na jedną szklankę ryżu. Gotuj najpierw na dużym ogniu, doprowadzając do wrzenia, a następnie gotuj przez 5 minut. Ryż powinien być ugotowany do połowy ugotowany, osiągnie gotowość, gdy zostanie upieczony w kapustach. Opłucz zimną wodą, pozostaw w durszlaku do szklanki woda i całkowicie ostudź.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i marchewkę i umyj szczotką lub sztywną gąbką pod bieżącą wodą. Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Pokrój cebulę w małe kostki. W tej formie warzywa będą szybciej smażone i nadadzą kapustom piękny odcień.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podgrzej patelnię, delikatnie, aby się nie poparzyć, wlej na nią olej roślinny. Olej powinien mieć wysoką temperaturę dymienia, na przykład rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron. Ponieważ marchewki gotują się dłużej niż cebula, najpierw usmaż startą marchewkę. Smażyć na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, około 3 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy marchewki zaczną mięknąć, włóż posiekaną cebulę na patelnię i smaż przez kolejne 5 minut na średnim ogniu. Pamiętaj, aby mieszać, aby warzywa były równomiernie ugotowane i nie wyschły.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Oczyść kapustę z wiotkich liści, dobrze spłucz i osusz, układając na ręczniku lub ręcznikach papierowych. Drobno posiekaj kapustę nożem lub robotem kuchennym.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Weź głęboką miskę, w której wygodnie będzie zagnieść mięso mielone na gołąbki. Przełóż do niego mięso mielone, ryż, kapustę i połowę smażonych warzyw. Usuń drugą połowę warzyw na razie, będą potrzebne później. Sól, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj rękami, aż będzie gładka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj masło i dobrze ugniataj. Dzięki olejowi gołąbki będą bardziej soczyste, a mięso mielone nie przylgnie do rąk.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Uformuj gołąbki w owalny lub okrągły kształt.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej tyle wody do garnka, aby można było tam zanurzyć Gołąbek i zagotować. Zanurz tam każdą Gołąbek w łyżce cedzakowej na 30-40 sekund i włóż do naczynia do pieczenia. Jest to konieczne, aby gołąbki były dobrze nasycone sosem i zachowały formę po upieczeniu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj mąkę do smażonych warzyw i dobrze wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ułóż marchewki z cebulą na kapuście. Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przygotuj sos. Aby to zrobić, w głębokim pojemniku wymieszaj śmietanę z sosem pomidorowym. Dodaj wodę, szczyptę soli i mieszaj, aż będzie gładka.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Cienkim strumieniem sosu zalej gołąbki.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przykryj naczynie do pieczenia folią i wyślij na środkową półkę do piekarnika na około 1 godzinę. Czas gotowania może się zmieniać w zależności od możliwości piekarnika.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ostrożnie, aby się nie poparzyć, zdejmij folię. I włóż do piekarnika na kolejne 15 minut.

czas gotowania zależy również od właściwości kapusty. Młoda kapusta o delikatnych liściach gotuje się szybko, a zimowe twarde odmiany będą potrzebować więcej czasu. Aby sprawdzić, czy kapusta jest wysmażona, włóż kilka kawałków posiekanej kapusty do formy wraz z gołąbkami. Kiedy zaczniesz wątpić, czy nadszedł czas, aby wyłączyć piekarnik, wyjmij tę kapustę i przekłuj ją widelcem. Jeśli kapusta stała się miękka i łatwa do przebicia, gołąbki są gotowe.

podawaj gotowe gołąbki na obiad lub lunch na gorąco ze świeżymi warzywami, ozdobione różnymi ziołami. Leniwe gołąbki to danie, które nie wymaga przystawki i można je podawać osobno.

do tego przepisu możesz wziąć dowolny rodzaj ryżu, który najbardziej Ci się podoba. Może to być długoziarniste, okrągłe, średnioziarniste, czerwone lub brązowe, gotowane na parze lub nie. Należy jednak pamiętać, że ilość wody i czas gotowania mogą się różnić w zależności od wybranej odmiany ryżu. Przeczytaj instrukcję gotowania na opakowaniu!

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g

Podobne przepisy