skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować leniwe gołąbki w piekarniku? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Weź 350-400 gramów kapusty, ponieważ nieodpowiednie części (wiotkie i twarde liście, łodyga) zostaną odcięte, a całkowita waga zmniejszy się. Weź mięso mielone z dowolnego mięsa, które lubisz. Jeśli kupisz gotowy, weź wysokiej jakości bez dodatków. Ale lepiej samemu zrobić mięso mielone. Mam wieprzowinę i kurczaka. Wyjmij masło z lodówki, aby zmiękło.
Krok 2:
Użyj garnka do gotowania ryżu. Opłucz ryż kilka razy, napełnij wodą w oparciu o to, że musisz wziąć 1,5 szklanki wody na jedną szklankę ryżu. Gotuj najpierw na dużym ogniu, doprowadzając do wrzenia, a następnie gotuj przez 5 minut. Ryż powinien być ugotowany do połowy ugotowany, osiągnie gotowość, gdy zostanie upieczony w kapustach. Opłucz zimną wodą, pozostaw w durszlaku do szklanki woda i całkowicie ostudź.
Krok 3:
Obierz cebulę i marchewkę i umyj szczotką lub sztywną gąbką pod bieżącą wodą. Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Pokrój cebulę w małe kostki. W tej formie warzywa będą szybciej smażone i nadadzą kapustom piękny odcień.
Krok 4:
Podgrzej patelnię, delikatnie, aby się nie poparzyć, wlej na nią olej roślinny. Olej powinien mieć wysoką temperaturę dymienia, na przykład rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron. Ponieważ marchewki gotują się dłużej niż cebula, najpierw usmaż startą marchewkę. Smażyć na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, około 3 minut.
Krok 5:
Gdy marchewki zaczną mięknąć, włóż posiekaną cebulę na patelnię i smaż przez kolejne 5 minut na średnim ogniu. Pamiętaj, aby mieszać, aby warzywa były równomiernie ugotowane i nie wyschły.
Krok 6:
Oczyść kapustę z wiotkich liści, dobrze spłucz i osusz, układając na ręczniku lub ręcznikach papierowych. Drobno posiekaj kapustę nożem lub robotem kuchennym.
Krok 7:
Weź głęboką miskę, w której wygodnie będzie zagnieść mięso mielone na gołąbki. Przełóż do niego mięso mielone, ryż, kapustę i połowę smażonych warzyw. Usuń drugą połowę warzyw na razie, będą potrzebne później. Sól, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj rękami, aż będzie gładka.
Krok 8:
Dodaj masło i dobrze ugniataj. Dzięki olejowi gołąbki będą bardziej soczyste, a mięso mielone nie przylgnie do rąk.
Krok 9:
Uformuj gołąbki w owalny lub okrągły kształt.
Krok 10:
Wlej tyle wody do garnka, aby można było tam zanurzyć Gołąbek i zagotować. Zanurz tam każdą Gołąbek w łyżce cedzakowej na 30-40 sekund i włóż do naczynia do pieczenia. Jest to konieczne, aby gołąbki były dobrze nasycone sosem i zachowały formę po upieczeniu.
Krok 11:
Dodaj mąkę do smażonych warzyw i dobrze wymieszaj.
Krok 12:
Ułóż marchewki z cebulą na kapuście. Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Krok 13:
Przygotuj sos. Aby to zrobić, w głębokim pojemniku wymieszaj śmietanę z sosem pomidorowym. Dodaj wodę, szczyptę soli i mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 14:
Cienkim strumieniem sosu zalej gołąbki.
Krok 15:
Przykryj naczynie do pieczenia folią i wyślij na środkową półkę do piekarnika na około 1 godzinę. Czas gotowania może się zmieniać w zależności od możliwości piekarnika.
Krok 16:
Ostrożnie, aby się nie poparzyć, zdejmij folię. I włóż do piekarnika na kolejne 15 minut.
czas gotowania zależy również od właściwości kapusty. Młoda kapusta o delikatnych liściach gotuje się szybko, a zimowe twarde odmiany będą potrzebować więcej czasu. Aby sprawdzić, czy kapusta jest wysmażona, włóż kilka kawałków posiekanej kapusty do formy wraz z gołąbkami. Kiedy zaczniesz wątpić, czy nadszedł czas, aby wyłączyć piekarnik, wyjmij tę kapustę i przekłuj ją widelcem. Jeśli kapusta stała się miękka i łatwa do przebicia, gołąbki są gotowe.
podawaj gotowe gołąbki na obiad lub lunch na gorąco ze świeżymi warzywami, ozdobione różnymi ziołami. Leniwe gołąbki to danie, które nie wymaga przystawki i można je podawać osobno.
do tego przepisu możesz wziąć dowolny rodzaj ryżu, który najbardziej Ci się podoba. Może to być długoziarniste, okrągłe, średnioziarniste, czerwone lub brązowe, gotowane na parze lub nie. Należy jednak pamiętać, że ilość wody i czas gotowania mogą się różnić w zależności od wybranej odmiany ryżu. Przeczytaj instrukcję gotowania na opakowaniu!
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g