skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gulasz wieprzowy z ziemniakami i warzywami? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Jeśli masz mięso z zamrażarki, należy je najpierw wyjąć z zamrażarki i całkowicie rozmrozić. Opłucz wieprzowinę i osusz papierowymi serwetkami.
Krok 2:
Obierz ziemniaki, marchewkę i cebulę. Umyj warzywa. Pokrój mięso na te same małe kawałki.
Krok 3:
Posiekaj cebulę i marchewkę losowo. Pokroję cebulę w kostkę, a marchewkę w cienkie kostki. Ziemniaki można pokroić w plasterki lub nie duże kwadraty.
Krok 4:
Na patelni rozgrzej niewielką ilość rafinowanego oleju roślinnego. Smaż kawałki wieprzowiny na dużym ogniu, aż do połowy ugotowane. Nie zapomnij wymieszać mięsa, aby się nie przypaliło.
Krok 5:
W kotle lub na patelni z grubym dnem i krawędziami rozgrzej pozostały olej. Wyślij cebulę z marchewką do smażenia. Gotuj przez około pięć minut, aż cebula i marchewka nabiorą złotego odcienia.
Krok 6:
Dodaj sos pomidorowy i smażoną wieprzowinę. Zamiast sosu pomidorowego możesz wziąć keczup lub pomidory we własnym soku. Gotuj wszystko razem przez kolejne pięć minut.
Krok 7:
Wyślij ziemniaki do kotła, wlej około pół litra wody i sól do smaku. Dostosuj ilość wody do smaku. Jeśli chcesz gulasz w postaci gęstej zupy, użyj trochę więcej płynu. Na tym etapie użyj swoich ulubionych przypraw. Wszystko wymieszaj, po ugotowaniu zmniejsz ogień do umiarkowanego. Przykryj gulasz pokrywką i gotuj na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki będą całkowicie ugotowane. Zajmie to od 20 do 30 minut.
Krok 8:
Pięć minut przed końcem gotowania dodaj do gulaszu liść laurowy i mielony pieprz. Pozostaw gotowe danie na chwilę i podawaj.
Krok 9:
Zaoferuj każdemu na talerzu posiekany czosnek i zioła. Bardzo smaczne ze świeżymi warzywami i sałatkami.
smacznego!
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli mu się usmażyć - będzie się dusić.
W przypadku tego przepisu nie ma znaczenia, z której części tuszy wybrać mięso, ponieważ podczas gotowania nadal będzie miękkie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g