Gulasz wieprzowy z ziemniakami i warzywami

najbardziej aromatyczne i satysfakcjonujące, łatwe i proste w przygotowaniu! Gulasz wieprzowy z ziemniakami i warzywami to wspaniałe danie na lunch lub kolację. Przygotowanie jest niezwykle łatwe, każdy kucharz poradzi sobie. Możesz urozmaicić przepis, dodając do kompozycji świeże pomidory, grzyby, ulubione przyprawy.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 6 g
tłuszcze 33 % 9 g
węglowodany 44 % 12 g
150 kcal
IG: 92 / 8 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić gulasz wieprzowy z ziemniakami i warzywami? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Jeśli masz mięso z zamrażarki, należy je najpierw wyjąć z zamrażarki i całkowicie rozmrozić. Opłucz wieprzowinę i osusz papierowymi serwetkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz ziemniaki, marchewkę i cebulę. Umyj warzywa. Pokrój mięso na te same małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj cebulę i marchewkę losowo. Pokroję cebulę w kostkę, a marchewkę w cienkie kostki. Ziemniaki można pokroić w plasterki lub nie duże kwadraty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni rozgrzej niewielką ilość rafinowanego oleju roślinnego. Smaż kawałki wieprzowiny na dużym ogniu, aż do połowy ugotowane. Nie zapomnij wymieszać mięsa, aby się nie przypaliło.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W kotle lub na patelni z grubym dnem i krawędziami rozgrzej pozostały olej. Wyślij cebulę z marchewką do smażenia. Gotuj przez około pięć minut, aż cebula i marchewka nabiorą złotego odcienia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj sos pomidorowy i smażoną wieprzowinę. Zamiast sosu pomidorowego możesz wziąć keczup lub pomidory we własnym soku. Gotuj wszystko razem przez kolejne pięć minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyślij ziemniaki do kotła, wlej około pół litra wody i sól do smaku. Dostosuj ilość wody do smaku. Jeśli chcesz gulasz w postaci gęstej zupy, użyj trochę więcej płynu. Na tym etapie użyj swoich ulubionych przypraw. Wszystko wymieszaj, po ugotowaniu zmniejsz ogień do umiarkowanego. Przykryj gulasz pokrywką i gotuj na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki będą całkowicie ugotowane. Zajmie to od 20 do 30 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pięć minut przed końcem gotowania dodaj do gulaszu liść laurowy i mielony pieprz. Pozostaw gotowe danie na chwilę i podawaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zaoferuj każdemu na talerzu posiekany czosnek i zioła. Bardzo smaczne ze świeżymi warzywami i sałatkami.

smacznego! 

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli mu się usmażyć - będzie się dusić.

W przypadku tego przepisu nie ma znaczenia, z której części tuszy wybrać mięso, ponieważ podczas gotowania nadal będzie miękkie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g

Podobne przepisy