wieprzowina z ananasem i serem pieczona w piekarniku

pyszne szybko i łatwo na każdy dzień i wakacje! Taka wieprzowina z ananasami jest pieczona w piekarniku z serem. Okazuje się bardzo soczysty i delikatny, o wyraźnym owocowym smaku. Proporcje są idealne, danie nadaje się do podania na świątecznym stole.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 9 g
tłuszcze 54 % 15 g
węglowodany 14 % 4 g
192 kcal
IG: 25 / 75 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec wieprzowinę z ananasem i serem w piekarniku? Odmierz potrzebne składniki. Mam sznycle wieprzowe, możesz wziąć każdą inną część tuszy, o ile jest bez kości. Wziąłem ananasy z konserw, 5 sztuk, według liczby sznycli - jeden kubek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj warzywa, osusz. Pokrój pomidory i cebulę w pierścienie. Aby zapobiec łzawieniu oczu, zwilż nóż wodą z kranu. Nie zdjąłem skórki z pomidorów, możesz to zrobić, jeśli nie lubisz widzieć jej w naczyniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Sznycle uderz z dwóch stron. Jeśli wzdłuż krawędzi kawałków mięsa przechodzi żyła, pokrój ją nożem w kilku miejscach. W przeciwnym razie mięso zacznie zwijać się w rurkę i kurczyć podczas pieczenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj ser. Zrobi to każdy twardy ser.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posolić, pieprzyć mięso i ułożyć na natłuszczonej blasze do pieczenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż krążki cebuli na mięsie i nałóż siatkę majonezową.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż kółka pomidora na wierzchu. Połóż pierścienie ananasa na pomidorze.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ponownie nałóż siatkę majonezową. W rezultacie uzyskuje się takie puste miejsca.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posyp sznycle startym serem na wierzchu i połóż oliwkę na środku krążków ananasa. Piec naczynie w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30-35 minut. Czas pieczenia i temperaturę określ piekarnik.

jeśli nie masz gotowych sznycli, możesz kupić kawałek węglanu i pokroić go na porcje o szerokości co najmniej 5 mm.

czerwoną cebulę można zastąpić zwykłą cebulą.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

oprócz wieprzowiny w tym naczyniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy