tortille na sodzie na patelni

rumiane i bardzo smaczne tortille, gotowane na patelni. Ciasta sodowe są łatwe do przygotowania, nawet początkujący kucharz poradzi sobie z nimi. Ciasto ugniata się z minimum składników, które zawsze są w domu. Olej roślinny nadaje ciastu miękkość, więc nie zaniedbuj tego składnika. Smażyć ciasta w dobrze rozgrzanym oleju na średnim ogniu. Są szybko smażone, dlatego ważne jest, aby obrócić produkty na czas. Takie ciasta można podawać z zupą lub barszczem zamiast chleba. Można je również posmarować pasztetem z wątroby.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 15 % 9 g
węglowodany 72 % 43 g
285 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

Czas gotowania: 30 min

1. Przesiej mąkę pszenną do głębokiej miski. Dodaj sól i sodę oczyszczoną, wymieszaj.
2. Zrób zagłębienie w mące, wlej olej roślinny i wodę.
3. Zagnieść gęste ciasto i pozostawić na 20-30 minut pod folią spożywczą.
4. Ciasto podzielić na 8-10 części, każdą z nich rozwałkować na ciasto o grubości 3-4 mm.
5. Smażyć tortille na oleju na złoty kolor z obu stron. Przenieś je na suchą serwetkę,a następnie podawaj na ciepło. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy