skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kiełbasę w powolnej kuchence? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty zgodnie z listą. Zamiast wieprzowiny możesz wziąć dowolne mięso, które okaże się nie mniej smaczne. Jeśli masz mięso z zamrażarki, musisz je wcześniej lekko rozmrozić.
Krok 2:
Pokrój mięso i świeży smalec ręcznie ostrym nożem na małe kawałki. Aby smalec był lepiej cięty, umieść go na chwilę w zamrażarce. Lekko mrożony smalec (podobnie jak mięso) jest cięty bez większych trudności.
Krok 3:
Wyślij wieprzowinę i smalec do głębokiego pojemnika. Obierz czosnek i przepuść przez prasę. Dodaj zmielony pieprz, czosnek, sól i resztę przypraw z listy do miski. W tym momencie Dodaj dowolne przyprawy do smaku i wlej sos sojowy. Sos można wykluczyć z listy składników, ale w tym przypadku dodać trochę więcej soli.
Krok 4:
Wszystko dokładnie wymieszaj. Przykryj miskę folią spożywczą lub pokrywką i wyślij do lodówki na godzinę lub dłużej. Im dłużej mięso pozostaje w lodówce, tym lepiej się marynuje. Podczas marynowania wieprzowiny napełnij jelita zimną wodą i pozostaw na kilka godzin, a następnie dobrze je wyczyść.
Krok 5:
Ponownie wymieszaj mięso mielone i użyj specjalnej dyszy, aby wypełnić jelita. Rozmiar kiełbasy może być dowolny. Nie napełniaj skorupy zbyt mocno, bo pęknie podczas gotowania. W gotowych kiełbasach wykonaj kilka nakłuć czystą igłą lub wykałaczką, aby uwolnić nadmiar powietrza.
Krok 6:
Wlej rafinowany olej roślinny do miski multicookera i włóż kiełbasę. Włącz tryb "gaszenie" i pozostaw na godzinę. Po chwili otwórz pokrywkę multicookera i sprawdź, czy kiełbaski się nie palą. W razie potrzeby wlej 1-2 łyżki.woda.
Krok 7:
Pod koniec gotowania włącz tryb "smażenie" i smaż kiełbaski z każdej strony przez 5-10 minut.
Krok 8:
Podawaj na gorąco ze świeżymi warzywami, sałatkami i nie tylko.
kiełbasa gotowana w powolnej kuchence jest pyszna sama w sobie z różnymi sosami. Doskonale uzupełni również dania ziemniaczane i gotowane zboża.
smacznego!
W przypadku tego przepisu nie ma znaczenia, z której części tuszy wybrać mięso, ponieważ podczas gotowania nadal będzie miękkie.
oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Jelita wieprzowe - 602 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g