domowa kiełbasa w powolnej kuchence

najsmaczniejszy, najbardziej soczysty, najdelikatniejszy, łatwy do gotowania. Domowa kiełbasa w powolnej kuchence będzie doskonałą opcją na główną świąteczną ucztę. Możesz zrobić taki przysmak z dowolnego mięsa, ale kiełbasa wieprzowa jest niezwykle apetyczna.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 11 g
tłuszcze 72 % 42 g
węglowodany 9 % 5 g
421 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kiełbasę w powolnej kuchence? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty zgodnie z listą. Zamiast wieprzowiny możesz wziąć dowolne mięso, które okaże się nie mniej smaczne. Jeśli masz mięso z zamrażarki, musisz je wcześniej lekko rozmrozić.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój mięso i świeży smalec ręcznie ostrym nożem na małe kawałki. Aby smalec był lepiej cięty, umieść go na chwilę w zamrażarce. Lekko mrożony smalec (podobnie jak mięso) jest cięty bez większych trudności.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyślij wieprzowinę i smalec do głębokiego pojemnika. Obierz czosnek i przepuść przez prasę. Dodaj zmielony pieprz, czosnek, sól i resztę przypraw z listy do miski. W tym momencie Dodaj dowolne przyprawy do smaku i wlej sos sojowy. Sos można wykluczyć z listy składników, ale w tym przypadku dodać trochę więcej soli.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wszystko dokładnie wymieszaj. Przykryj miskę folią spożywczą lub pokrywką i wyślij do lodówki na godzinę lub dłużej. Im dłużej mięso pozostaje w lodówce, tym lepiej się marynuje. Podczas marynowania wieprzowiny napełnij jelita zimną wodą i pozostaw na kilka godzin, a następnie dobrze je wyczyść.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ponownie wymieszaj mięso mielone i użyj specjalnej dyszy, aby wypełnić jelita. Rozmiar kiełbasy może być dowolny. Nie napełniaj skorupy zbyt mocno, bo pęknie podczas gotowania. W gotowych kiełbasach wykonaj kilka nakłuć czystą igłą lub wykałaczką, aby uwolnić nadmiar powietrza.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej rafinowany olej roślinny do miski multicookera i włóż kiełbasę. Włącz tryb "gaszenie" i pozostaw na godzinę. Po chwili otwórz pokrywkę multicookera i sprawdź, czy kiełbaski się nie palą. W razie potrzeby wlej 1-2 łyżki.woda.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pod koniec gotowania włącz tryb "smażenie" i smaż kiełbaski z każdej strony przez 5-10 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj na gorąco ze świeżymi warzywami, sałatkami i nie tylko.

kiełbasa gotowana w powolnej kuchence jest pyszna sama w sobie z różnymi sosami. Doskonale uzupełni również dania ziemniaczane i gotowane zboża. 

smacznego!

W przypadku tego przepisu nie ma znaczenia, z której części tuszy wybrać mięso, ponieważ podczas gotowania nadal będzie miękkie.

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Jelita wieprzowe - 602   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy