skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić placki ziemniaczane bez mąki? Przygotuj jedzenie. Dokładnie umyj ziemniaki pod bieżącą wodą, najlepiej szczotką, aby zmyć wszystkie zabrudzenia. Umyj również jajko. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Weź rafinowany, bezwonny olej roślinny.
Krok 2:
Obierz i zetrzyj ziemniaki na grubej lub średniej tarce. Aby uzyskać bardziej dietetyczny produkt, starte ziemniaki można wypłukać, aby zmyć nadmiar skrobi-źródła kalorii. Ponadto, jeśli ziemniaki zostaną umyte, nie ciemnieją. Ziemniaki również nie będą miały czasu na ciemnienie, jeśli placki ziemniaczane zostaną natychmiast ugotowane, bez zamieszania. Pamiętaj, aby wycisnąć umyte ziemniaki z płynu, nadmiar wilgoci nie pozwoli mu się usmażyć.
Krok 3:
W misce z startymi ziemniakami wbij jajko kurze. Dodaj przyprawy: sól i czarny pieprz do smaku. W razie potrzeby możesz dodać więcej przypraw, teraz sprzedają specjalne zestawy do ziemniaków. Ale wydaje mi się, że to minimum wystarczy, aby uzyskać pyszne placki ziemniaczane.
Krok 4:
Dokładnie zagnieść masę, aby jajko dobrze się rozdzieliło, a przyprawy wymieszać z mielonymi ziemniakami.
Krok 5:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Połóż na nim mielone ziemniaki łyżką stołową, tworząc naleśniki. Placki ziemniaczane powinny być cienkie, aby ziemniaki były dobrze upieczone w środku, a następnie okażą się smaczne i chrupiące. Smażyć placki ziemniaczane na średnim ogniu z jednej strony na złoty kolor.
Krok 6:
Następnie odwróć je i usmaż z drugiej strony. Podawaj placki ziemniaczane na gorąco, świeżo z patelni, ze śmietaną. Smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g