skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gulasz z ziemniaków, kapusty, marchwi, cebuli? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Zestaw warzyw może być bardzo zróżnicowany, według własnego uznania.
Krok 2:
Obierz marchewki, ziemniaki, czosnek i cebulę. Czosnek można wykluczyć z przepisu, to kwestia gustu. Usuń zewnętrzne zepsute arkusze z kapusty. Spłucz wszystko pod bieżącą wodą i osusz papierowymi serwetkami.
Krok 3:
Następnie pokrój wszystkie warzywa. Metoda cięcia może być dowolna. Lepiej będzie, jeśli zmielisz warzywa na kawałki o tym samym rozmiarze, wtedy gotowe danie będzie wyglądać bardziej apetycznie. Pokrój cebulę w kostkę, a ziemniaki w plasterki.
Krok 4:
Na patelni z grubym dnem rozgrzej bezzapachowy olej roślinny. Wyślij ziemniaki i cebulę do smażenia. Na dużym ogniu gotuj, mieszając, przez około pięć minut (aż cebula i boki ziemniaków będą lekko złote).
Krok 5:
W tym czasie posiekaj kapustę na kwadraty, a marchewkę na pół koła.
Krok 6:
Dodaj kapustę z marchewką na patelnię. Mieszając, smaż ponownie przez około pięć minut. Sól do smaku, zmniejsz płomień pieca do umiarkowanego, przykryj patelnię pokrywką i pozostaw w ten sposób, aż wszystkie składniki będą całkowicie ugotowane. Zajęło mi to około 10-15 minut. Ważne jest, aby nie prześwietlać warzyw na kuchence, w przeciwnym razie zamienią się w owsiankę.
Krok 7:
Pod koniec gotowania otwórz pokrywkę, dodaj do gulaszu posiekany czosnek i świeże zioła. Pieprz do smaku. Dodałem kilka cienkich piór czerwonej cebuli. Jeszcze raz wszystko wymieszaj, przytrzymaj na kuchence przez kilka sekund i zdejmij patelnię z ognia.
Krok 8:
Gotowe! Można podawać!
Krok 9:
Pyszne na gorąco ze świeżymi warzywami i wszelkiego rodzaju sałatkami!
smacznego!
pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g