ziemniaki kapusta marchewka cebula gulasz

Niesamowity chudy dodatek warzywny w pośpiechu! Gulasz z ziemniaków, kapusty, marchwi, cebuli to idealna opcja na szybki lunch lub kolację. Budżetowy zestaw produktów, szybkość gotowania, czego jeszcze potrzebuje gospodyni, aby obficie i smacznie nakarmić całą rodzinę? Może iść sam lub jako dodatek!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 30 % 6 g
węglowodany 60 % 12 g
112 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić gulasz z ziemniaków, kapusty, marchwi, cebuli? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Zestaw warzyw może być bardzo zróżnicowany, według własnego uznania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz marchewki, ziemniaki, czosnek i cebulę. Czosnek można wykluczyć z przepisu, to kwestia gustu. Usuń zewnętrzne zepsute arkusze z kapusty. Spłucz wszystko pod bieżącą wodą i osusz papierowymi serwetkami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie pokrój wszystkie warzywa. Metoda cięcia może być dowolna. Lepiej będzie, jeśli zmielisz warzywa na kawałki o tym samym rozmiarze, wtedy gotowe danie będzie wyglądać bardziej apetycznie. Pokrój cebulę w kostkę, a ziemniaki w plasterki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni z grubym dnem rozgrzej bezzapachowy olej roślinny. Wyślij ziemniaki i cebulę do smażenia. Na dużym ogniu gotuj, mieszając, przez około pięć minut (aż cebula i boki ziemniaków będą lekko złote).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W tym czasie posiekaj kapustę na kwadraty, a marchewkę na pół koła.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj kapustę z marchewką na patelnię. Mieszając, smaż ponownie przez około pięć minut. Sól do smaku, zmniejsz płomień pieca do umiarkowanego, przykryj patelnię pokrywką i pozostaw w ten sposób, aż wszystkie składniki będą całkowicie ugotowane. Zajęło mi to około 10-15 minut. Ważne jest, aby nie prześwietlać warzyw na kuchence, w przeciwnym razie zamienią się w owsiankę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pod koniec gotowania otwórz pokrywkę, dodaj do gulaszu posiekany czosnek i świeże zioła. Pieprz do smaku. Dodałem kilka cienkich piór czerwonej cebuli. Jeszcze raz wszystko wymieszaj, przytrzymaj na kuchence przez kilka sekund i zdejmij patelnię z ognia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe! Można podawać!

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pyszne na gorąco ze świeżymi warzywami i wszelkiego rodzaju sałatkami!

smacznego!

pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt. 

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy