cienkie naleśniki na kwaśnym mleku

pyszny dodatek do każdej podwieczorku lub śniadania. Przepisy na Gotowanie różnych naleśników znajdują się we wszystkich kuchniach świata. Mieszkają w naszych kuchniach tak długo, że nikt nie pamięta, gdzie się pojawili. Płynną bazą dla naleśników może być woda, mleko, kefir, sfermentowane mleko,jogurt lub kwaśne mleko.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 6 g
tłuszcze 18 % 7 g
węglowodany 67 % 26 g
194 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić cienkie naleśniki na kwaśnym mleku? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Przesiej mąkę kilka razy przez sito. Wskazówka: mąka może bardzo różnić się wilgotnością, procentem glutenu i innymi wskaźnikami, dlatego lepiej przesiać zawsze trochę więcej mąki i dodać ją do ciasta w częściach. Mąka może odejść trochę więcej lub trochę mniej, najważniejsze jest osiągnięcie pożądanej konsystencji.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby zrobić ciasto naleśnikowe, weź wysoką miskę, aby ciasto nie rozpryskiwało się podczas mieszania. Rozbij jajka do miski i dodaj do nich trochę cukru i szczyptę soli.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie wlej olej roślinny i kwaśne mleko do miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej mąkę do ciasta (w dwóch trzech krokach, aby móc dostosować jej ilość) i szczyptę sody i wszystko dobrze wymieszaj. Aby uzyskać jednorodną konsystencję, możesz użyć miksera.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowe ciasto powinno być płynne. To z ciasta powstają cienkie naleśniki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podgrzej patelnię naleśnikową, aż będzie gorąca. Przed pierwszym naleśnikiem posmaruj patelnię odrobiną oleju roślinnego. Wlej trochę ciasta na gorącą patelnię i rozprowadź cienką warstwę na całej powierzchni. Smażyć naleśniki z obu stron, na średnim ogniu, na złoty kolor.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż gotowe naleśniki jeden na drugim i przykryj pokrywką, aby nie wyschły. Podawaj naleśniki z dżemem, skondensowanym mlekiem lub kwaśną śmietaną. Bardzo smaczne z herbatą, kawą, mlekiem lub kompotem. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

naleśniki są kochane na całym świecie. Najczęściej gotuje się je w mleku. Ale zdarza się trochę zapomnieć o mleku, a raz jest kwaśne. Nie spiesz się, aby go wylać. Na nim możesz również upiec pyszne naleśniki. Tak, możesz nie tylko naleśniki, ale wypełnić je różnymi nadzieniami-twarogiem, mięsem, słodkim i różnymi innymi.
to bardzo proste i praktyczne danie, które jest bardzo kochane w naszej rodzinie. I często gotujemy naleśniki.
aby szybciej upiec naleśniki, gotuję je na dwóch patelniach jednocześnie. Jest to bardzo wygodne. Cienkie naleśniki gotują się bardzo szybko - po prostu mają czas na nalewanie, odwracanie i zdejmowanie.
wszelkie naleśniki są pyszne z upałem, z upałem. Ale jeśli pozostaną na drugi dzień, rozpuść trochę masła na patelni i usmaż naleśniki zwiniętymi ćwiartkami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Kwaśne mleko - 60   kcal/100g

Podobne przepisy