skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić cienkie naleśniki na kwaśnym mleku? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Przesiej mąkę kilka razy przez sito. Wskazówka: mąka może bardzo różnić się wilgotnością, procentem glutenu i innymi wskaźnikami, dlatego lepiej przesiać zawsze trochę więcej mąki i dodać ją do ciasta w częściach. Mąka może odejść trochę więcej lub trochę mniej, najważniejsze jest osiągnięcie pożądanej konsystencji.
Krok 2:
Aby zrobić ciasto naleśnikowe, weź wysoką miskę, aby ciasto nie rozpryskiwało się podczas mieszania. Rozbij jajka do miski i dodaj do nich trochę cukru i szczyptę soli.
Krok 3:
Następnie wlej olej roślinny i kwaśne mleko do miski.
Krok 4:
Wlej mąkę do ciasta (w dwóch trzech krokach, aby móc dostosować jej ilość) i szczyptę sody i wszystko dobrze wymieszaj. Aby uzyskać jednorodną konsystencję, możesz użyć miksera.
Krok 5:
Gotowe ciasto powinno być płynne. To z ciasta powstają cienkie naleśniki.
Krok 6:
Podgrzej patelnię naleśnikową, aż będzie gorąca. Przed pierwszym naleśnikiem posmaruj patelnię odrobiną oleju roślinnego. Wlej trochę ciasta na gorącą patelnię i rozprowadź cienką warstwę na całej powierzchni. Smażyć naleśniki z obu stron, na średnim ogniu, na złoty kolor.
Krok 7:
Ułóż gotowe naleśniki jeden na drugim i przykryj pokrywką, aby nie wyschły. Podawaj naleśniki z dżemem, skondensowanym mlekiem lub kwaśną śmietaną. Bardzo smaczne z herbatą, kawą, mlekiem lub kompotem. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
naleśniki są kochane na całym świecie. Najczęściej gotuje się je w mleku. Ale zdarza się trochę zapomnieć o mleku, a raz jest kwaśne. Nie spiesz się, aby go wylać. Na nim możesz również upiec pyszne naleśniki. Tak, możesz nie tylko naleśniki, ale wypełnić je różnymi nadzieniami-twarogiem, mięsem, słodkim i różnymi innymi.
to bardzo proste i praktyczne danie, które jest bardzo kochane w naszej rodzinie. I często gotujemy naleśniki.
aby szybciej upiec naleśniki, gotuję je na dwóch patelniach jednocześnie. Jest to bardzo wygodne. Cienkie naleśniki gotują się bardzo szybko - po prostu mają czas na nalewanie, odwracanie i zdejmowanie.
wszelkie naleśniki są pyszne z upałem, z upałem. Ale jeśli pozostaną na drugi dzień, rozpuść trochę masła na patelni i usmaż naleśniki zwiniętymi ćwiartkami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Kwaśne mleko - 60 kcal/100g