skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z kapusty pekińskiej z kurczakiem, grzankami i pomidorami? Przede wszystkim przygotuj wszystkie produkty wymienione na liście. Aby uzyskać jasność i bardziej apetyczny wygląd gotowej sałatki, weź paprykę w różnych kolorach i czerwoną cebulę lub szalotkę.
Krok 2:
Filet z kurczaka umyć i osuszyć papierowymi serwetkami lub ręcznikiem kuchennym. Pokrój pierś w drobną kostkę, około 1,5 cm. na 1,5 cm.
Krok 3:
Na patelni z grubym dnem podgrzej niewielką ilość oleju roślinnego lub oliwy z oliwek (wystarczy 1-2 łyżki stołowe). Wyślij kawałki kurczaka do smażenia, płomień powinien być nieco powyżej średniej. Lekko posolić filety i dodać szczyptę ulubionej przyprawy. Gotuj, ciągle mieszając, aż na mięsie pojawi się złoty odcień.
Krok 4:
Obierz cebulę. Paprykę przekrój na pół, usuń rdzeń i nasiona. Opłucz wszystkie warzywa w zimnej wodzie i osusz.
Krok 5:
Posiekaj chińską kapustę pekińską w cienkie paski. Wyślij do salaterki.
Krok 6:
Pokrój paprykę i cebulę w cienkie paski lub pióra. Dodaj do kapusty.
Krok 7:
Pokrój pomidory na małe kawałki lub kliny. Pomidory koktajlowe są bardzo dobre na sałatkę. Zwykle mają słodki smak i doskonale uzupełniają wszystkie składniki sałatki.
Krok 8:
Dodaj mięso i krakersy do salaterki. Do sałatek użyłem zakupionych gotowych fajek. Możesz sam przygotować krakersy. Aby to zrobić, pokrój biały chleb lub bochenek na małe kostki. Smażyć kromki chleba na złoty kolor na niewielkiej ilości oleju roślinnego, lekko posolić, zdjąć z ognia i ostudzić.
Krok 9:
Przygotuj sos sałatkowy. W głębokim małym pojemniku połącz oliwę z oliwek, sok z wyciśniętej cytryny i czosnek przepuszczony przez prasę.
Krok 10:
Polej równomiernie sałatkę. Posyp drobno posiekanymi świeżymi ziołami. Pietruszka, koperek, bazylia lub szczypiorek działają dobrze. W razie potrzeby dopraw solą do smaku i pieprzem.
Krok 11:
Wymieszaj sałatkę przed podaniem. Gotowe!
weź pod uwagę, że jeśli sałatka zostanie wcześniej wymieszana, krakersy mogą zmiękczyć, co zepsuje wygląd i smak gotowego dania. Alternatywnie, krakersy w procesie gotowania nie można dodawać, ale zaoferować je każdemu osobno przed podaniem.
smacznego!
umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli mu się usmażyć - będzie się dusić.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Krakersy kremowe - 414 kcal/100g
- Krakersy pszenne - 331 kcal/100g
- Krakersy - 331 kcal/100g
- Kapusta pekińska - 16 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g