brokuły z grzybami

soczysty, zdrowy, szybki i bardzo smaczny! Brokuły z grzybami to prosty i łatwy dodatek, który można podawać z dowolnym daniem mięsnym lub rybnym lub samodzielnie z jakimś sosem. Przepis nadaje się na chudy stół, a także dla tych, którzy przestrzegają diety niskokalorycznej.
prikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 3 g
tłuszcze 57 % 8 g
węglowodany 21 % 3 g
87 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić brokuły z grzybami? Przygotuj jedzenie. Możesz użyć dowolnych grzybów, od pieczarek sklepowych i boczniaków, kończąc na grzybach leśnych, ale nie o maślanej konsystencji. Lepiej nie brać masła i innych oleistych grzybów, ponieważ wydzielają dużo lepkiej cieczy. Brokuły są używane zarówno świeże, jak i mrożone. Opłucz świeżą kapustę, rozłóż na kwiatostanach i gotuj we wrzącej wodzie z dodatkiem soku z cytryny przez 2 minuty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę, opłucz ją i pokrój na pół. Używaj tylko połowy żarówki, jeśli jest duża. Pokrój cebulę w półpierścienie. Na patelni rozgrzej olej roślinny, włóż do niego posiekaną cebulę. Smaż przez około 3-4 minuty na średnim ogniu, aż się zarumieni, bez zbytniego smażenia. Plasterki cebuli powinny być miękkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Opłucz grzyby (boczniaki) z kurzu i brudu, odetnij nogi i pokrój każdy grzyb w kostkę. Dodaj je na patelnię do smażonej cebuli. Następnie grzyby z cebulą przez około 5-7 minut na małym ogniu. Posolić. Dzięki soli grzyby szybciej uwolnią płyn, który będzie musiał zostać odparowany. Dopiero potem zaczną się smażyć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Brokuły, rozebrane na różyczki, połóż na smażonych grzybach i cebuli na patelni. Delikatnie wymieszaj, aby kawałki warzyw znalazły się na dole. Smaż potrawy przez około 3-5 minut, mieszając tak rzadko, jak to możliwe, aby nie uszkodzić delikatnej kapusty. Ale staraj się też nie dopuścić do przypalenia potrawy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy tylko cała masa nabierze złotej, rumianej skórki, stanie się miękka, ale zachowa swój kształt — twoje danie jest całkowicie gotowe. Wiele osób radzi na tym etapie, aby dodać do niego śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu-jest to wyłącznie na twoje życzenie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż brokuły z grzybami na talerzach i podawaj. Danie jest smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Boczniaki marynowane - 23   kcal/100g
  • Boczniaki świeże - 38   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy