filet z kurczaka w kawałkach na patelni

pyszny przepis na mięso z kurczaka! Gotowanie mięsa z kurczaka zgodnie z tym przepisem jest bardzo proste i szybkie. Mięso okazuje się bardzo smaczne i pachnące, z chrupiącą skórką i soczystym środkiem, Wiele osób będzie smakowało. Idealny do podania jako samodzielne danie, jako przekąska!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 49 % 19 g
tłuszcze 44 % 17 g
węglowodany 8 % 3 g
243 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować danie zgodnie z tym przepisem, weź wymaganą ilość fileta z kurczaka. Opłucz go pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi. Pokrój mięso na małe kawałki, mniej więcej tej samej wielkości. Złóż mięso do filiżanki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posolić mięso i posypać przyprawami. Wlej trochę oleju roślinnego. Wszystko wymieszaj. Następnie dodaj mąkę i skrobię.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ponownie wymieszaj, aby mięso było równomiernie pokryte mieszanką mąki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozgrzej przestronną patelnię, aż będzie gorąca i wlej na nią trochę oleju roślinnego. Ułóż kawałki panierowanego mięsa z kurczaka. Spróbuj ułożyć mięso w jednej warstwie, aby podczas smażenia uzyskać aromatyczną, chrupiącą skórkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy mięso jest upieczone z jednej strony, odwróć wszystkie kawałki i smaż na apetyczną, złotobrązową skórkę z drugiej strony. Smaż mięso na średnim ogniu, aby się nie przypaliło, ale równomiernie ugotowało w środku. Połóż gotowe mięso na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi, aby spuścić z nich nadmiar tłuszczu. Podawaj na gorąco! Smacznego!

mięso z kurczaka bardzo często po ugotowaniu jest suche i bez smaku. Aby temu zapobiec, musisz znać niektóre sekrety i subtelności jego przygotowania. Najwygodniej jest przygotować odpowiednią panierkę do mięsa. Dzięki niej wszystkie soki pozostaną w kawałku. Kurczak gotuje się bardzo szybko, a co najważniejsze, nie rozgotuj go. Zbyt długa obróbka cieplna sprawi, że mięso będzie twarde.
dlatego dzielę się wszystkimi sekretami gotowania pysznego mięsa w tym przepisie.
filet z kurczaka przygotowany według tego przepisu można podawać z dowolnym dodatkiem, ale szczególnie dobrze sprawdzają się frytki lub ziemniaki pieczone w kawałkach. Ponadto możesz przygotować sos czosnkowy i sałatkę warzywną. Lub po prostu podawaj z kawałkami warzyw. Polecam!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy