skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować danie zgodnie z tym przepisem, weź wymaganą ilość fileta z kurczaka. Opłucz go pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi. Pokrój mięso na małe kawałki, mniej więcej tej samej wielkości. Złóż mięso do filiżanki.
Krok 2:
Posolić mięso i posypać przyprawami. Wlej trochę oleju roślinnego. Wszystko wymieszaj. Następnie dodaj mąkę i skrobię.
Krok 3:
Ponownie wymieszaj, aby mięso było równomiernie pokryte mieszanką mąki.
Krok 4:
Rozgrzej przestronną patelnię, aż będzie gorąca i wlej na nią trochę oleju roślinnego. Ułóż kawałki panierowanego mięsa z kurczaka. Spróbuj ułożyć mięso w jednej warstwie, aby podczas smażenia uzyskać aromatyczną, chrupiącą skórkę.
Krok 5:
Gdy mięso jest upieczone z jednej strony, odwróć wszystkie kawałki i smaż na apetyczną, złotobrązową skórkę z drugiej strony. Smaż mięso na średnim ogniu, aby się nie przypaliło, ale równomiernie ugotowało w środku. Połóż gotowe mięso na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi, aby spuścić z nich nadmiar tłuszczu. Podawaj na gorąco! Smacznego!
mięso z kurczaka bardzo często po ugotowaniu jest suche i bez smaku. Aby temu zapobiec, musisz znać niektóre sekrety i subtelności jego przygotowania. Najwygodniej jest przygotować odpowiednią panierkę do mięsa. Dzięki niej wszystkie soki pozostaną w kawałku. Kurczak gotuje się bardzo szybko, a co najważniejsze, nie rozgotuj go. Zbyt długa obróbka cieplna sprawi, że mięso będzie twarde.
dlatego dzielę się wszystkimi sekretami gotowania pysznego mięsa w tym przepisie.
filet z kurczaka przygotowany według tego przepisu można podawać z dowolnym dodatkiem, ale szczególnie dobrze sprawdzają się frytki lub ziemniaki pieczone w kawałkach. Ponadto możesz przygotować sos czosnkowy i sałatkę warzywną. Lub po prostu podawaj z kawałkami warzyw. Polecam!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g