skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić chude ciasto bez jajek dla ryb? Przygotuj jedzenie. Czosnek i przyprawy można stosować w zależności od dostępności lub smaku.
Krok 2:
Przesiej mąkę do głębokiej miski. Ta prosta metoda nie tylko usunie ewentualne zanieczyszczenia, ale także wzbogaci go o tlen, dzięki czemu ciasto będzie wspanialsze i bardziej przewiewne.
Krok 3:
Dodaj sól i mieszankę mielonej papryki (lub inne ulubione przyprawy) do mąki.
Krok 4:
Dodaj szczyptę sody oczyszczonej. Możesz się bez tego obejść, ale soda sprawi, że ciasto będzie jeszcze wspanialsze.
Krok 5:
Wymieszaj suche składniki ciasta.
Krok 6:
Teraz dodawaj stopniowo wodę, mieszając ciasto łyżką lub trzepaczką do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Dostosuj to do ilości wlewanego płynu.
Krok 7:
Powinno być gładkie, kremowe ciasto. Nie rób ciasta zbyt płynnego — spłynie z ryby. Jeśli tak się stanie, dodaj więcej mąki.
Krok 8:
Zmiażdż wyciskaczem do czosnku lub drobno posiekaj ząbek czosnku i dodaj go do ciasta. Wymieszać. Pozostaw ciasto na 10-15 minut, będzie jeszcze lepsze, jak każde ciasto.
Krok 9:
To wszystko. Twoje ciasto bez jajek dla ryb jest gotowe. Zanurz w nim każdą rybę, którą przygotowałeś do smażenia i smaż na rozgrzanym oleju. Miałem dziś gromadnik. Smacznego!
ciasto to półpłynna mieszanka mąki, która pozwala zachować wszystkie soki w smażonych potrawach. Ciasto pozwala nie tylko uzyskać smaczną rybę, ale także zatyka rybi zapach, który nie zawsze jest przyjemny. Jest to dodatkowo ułatwione przez dodanie pokruszonego czosnku do ciasta (jeśli jesteś przeciwnikiem tandemu czosnek-ryba, po prostu go nie dodawaj). Ciasto jest bardzo proste do przygotowania: musisz połączyć wszystkie składniki i rozcieńczyć wodą, dać ciasto, jak każde ciasto, trochę odstawić i możesz zacząć smażyć każdą rybę. Do smażenia w cieście ryba jest zwykle cięta na filety lub bierze kawałki ryby o niskiej kości, pozostawiając tylko część grzbietową (tj. Małe ryby, takie jak gromadnik, można smażyć w całości, usuwając głowy i wnętrzności. Ciasto otacza kawałki ryby i nie pozwala na wyciek soków rybnych, pozostawiając je soczyste i apetyczne. Ciasto można aromatyzować dowolnymi przyprawami połączonymi z rybami, na przykład tymiankiem, rozmarynem, skórką z cytryny i sokiem z cytryny, mieszanką pokruszonego groszku papryki.
podawaj ryby smażone na chudym cieście ze świeżymi ziołami, sałatkami warzywnymi, piklami i marynatami.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g