ryż mielony w sosie pomidorowym

ze zwykłych potraw, na drugie i na kolację dla całej rodziny! Ryż z mielonym mięsem w sosie pomidorowym to szybkie i proste danie, które wykorzystuje jedną patelnię do przygotowania. Jest to bardzo wygodne, a następnie będziesz musiał umyć mniej naczyń. Ryż jest obfity dzięki dodatkowi mięsa i soczysty dzięki sosowi pomidorowemu.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 5 g
tłuszcze 40 % 12 g
węglowodany 43 % 13 g
176 kcal
IG: 21 / 79 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ryż z mielonym mięsem w sosie pomidorowym? Przygotuj jedzenie. Mięso mielone jest odpowiednie dla każdego-wołowiny, wieprzowiny, kurczaka, indyka lub ich mieszanych odmian. Jeśli masz zamrożone mięso mielone, najpierw wyjmij je z zamrażarki i pozwól mu rozmrozić w temperaturze pokojowej. Weź dowolny ryż-okrągły, długoziarnisty, parzony, różnica będzie tylko w czasie gotowania. Ryż opłucz kilka razy w zimnej wodzie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj. Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i włóż posiekaną cebulę. Smaż przez 1-2 minuty na średnim ogniu, aż będzie przezroczysty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni dodaj mięso mielone do cebuli. Smaż wszystko razem przez kilka minut, mieszając mięso szpatułką i rozbijając grudki, aby wilgoć wyparowała, a mięso mielone trochę się usmażyło.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do sosu wymieszaj koncentrat pomidorowy i wodę. Mieszaj, aby pasta pomidorowa równomiernie rozprowadziła się w wodzie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Polej mielone mięso sosem pomidorowym.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie dodaj umyty ryż na patelnię i wlej gorącą wodę, aby była nieco wyższa niż powierzchnia ryżu. Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 15 do 20 minut. Czas gotowania zależy od rodzaju wybranego ryżu. Powinien stać się miękki i wchłonąć całą wodę. Monitoruj poziom wody i stopień wysmażenia ryżu. W razie potrzeby dodaj trochę wody podczas gotowania.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy ryż będzie gotowy, wymieszaj go z mięsem mielonym. Wyłącz ogrzewanie i trzymaj trochę dłużej pod przykryciem, aby ryż jeszcze bardziej się ugotował. Połóż gotowe danie na talerzu i podawaj na gorąco. Smacznego!

to świetne danie do włączenie do codziennego menu. Jest bardzo smaczny i sycący, dzięki czemu można go przygotować na lunch lub kolację i z łatwością nakarmić całą rodzinę. Aby urozmaicić smak, podczas duszenia możesz dodać pokrojone pomidory, paprykę lub grzyby na patelnię. Co więcej, możesz użyć dowolnych grzybów, czy to pieczarek, czy grzybów leśnych. Z tego dania skorzysta tylko w swoim składzie odżywczym.
aby uzyskać świeży smak, uzupełnij stół sałatką warzywną lub kawałkiem świeżych warzyw.
przygotowanie takiej kolacji zajmie bardzo mało czasu, a wynik zawsze zadowoli.

koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy