skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec piersi z kaczki z jabłkami w piekarniku? Przygotuj produkty wymienione na liście. Jakich odmian jabłek lepiej używać? Idealne są słodkie lub słodko-kwaśne jabłka. Jeśli wziąłeś kwaśne owoce, dodaj szczyptę cukru lub łyżeczkę miodu do składników.
Krok 2:
Opłucz piersi i osusz serwetkami lub ręcznikiem. Mięso nie powinno mieć nadmiaru wilgoci. Na skórze wykonaj nacięcia ostrym nożem, jak na zdjęciu. Piersi lekko posolić i pieprzyć. Masuj, aby równomiernie rozprowadzić sól i pieprz.
Krok 3:
Weź patelnię z grubym dnem. Za pomocą pędzla silikonowego posmaruj spód minimalną ilością oleju roślinnego. Ułóż piersi skórą do dołu i umieść patelnię na dużym ogniu. Gdy patelnia się rozgrzeje, zmniejsz płomień do umiarkowanego i piecz mięso przez około cztery minuty.
Krok 4:
W tym czasie umyj i osusz jabłka i czosnek. W razie potrzeby odetnij skórkę z owoców, zwykle tego nie robię. Pokrój jabłka i ząbki czosnku w plasterki.
Krok 5:
Odwróć piersi kaczki na drugą stronę i smaż przez kolejne 4-5 minut. Połóż smażone mięso na talerzu.
Krok 6:
Na patelnię z roztopionym tłuszczem z kaczki wyślij jabłka, czosnek, masło, sól i przyprawy do smaku. Zwiększ trochę ogień.
Krok 7:
Ciągle mieszając, gotuj kliny przez około minutę. Aż jabłka zostaną całkowicie nasycone przyprawami i masłem.
Krok 8:
W naczyniu do pieczenia ułóż jabłka i piersi z kaczki.
Krok 9:
Wyślij naczynie do nagrzanego piekarnika i piecz do miękkości. Ile czasu i w jakiej temperaturze należy piec? Piekarniki są różne dla każdego, dlatego temperatura i czas mogą się różnić. Gotowałem w trybie "góra-dół" w temperaturze 240 stopni przez około 10 minut. Czas zależy również od stopnia gotowości, który chcesz uzyskać w końcu. Jeśli lubisz w pełni upieczone mięso, warto trochę wydłużyć czas.
Krok 10:
Pokrój gotową pierś na kawałki średniej wielkości i podawaj, aż ostygnie!
smacznego!
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kaczki - 241 kcal/100g