piersi z kaczki pieczone w piekarniku z jabłkami

Łatwe do przygotowania i cudownie smaczne danie! Piersi z kaczki pieczone w piekarniku z jabłkami to danie dla prawdziwych smakoszy! Przygotowanie go nie jest trudne i stosunkowo szybkie. Możesz podać na rodzinną lub romantyczną kolację.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 10 g
tłuszcze 43 % 12 g
węglowodany 21 % 6 g
166 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec piersi z kaczki z jabłkami w piekarniku? Przygotuj produkty wymienione na liście. Jakich odmian jabłek lepiej używać? Idealne są słodkie lub słodko-kwaśne jabłka. Jeśli wziąłeś kwaśne owoce, dodaj szczyptę cukru lub łyżeczkę miodu do składników.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz piersi i osusz serwetkami lub ręcznikiem. Mięso nie powinno mieć nadmiaru wilgoci. Na skórze wykonaj nacięcia ostrym nożem, jak na zdjęciu. Piersi lekko posolić i pieprzyć. Masuj, aby równomiernie rozprowadzić sól i pieprz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Weź patelnię z grubym dnem. Za pomocą pędzla silikonowego posmaruj spód minimalną ilością oleju roślinnego. Ułóż piersi skórą do dołu i umieść patelnię na dużym ogniu. Gdy patelnia się rozgrzeje, zmniejsz płomień do umiarkowanego i piecz mięso przez około cztery minuty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W tym czasie umyj i osusz jabłka i czosnek. W razie potrzeby odetnij skórkę z owoców, zwykle tego nie robię. Pokrój jabłka i ząbki czosnku w plasterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Odwróć piersi kaczki na drugą stronę i smaż przez kolejne 4-5 minut. Połóż smażone mięso na talerzu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelnię z roztopionym tłuszczem z kaczki wyślij jabłka, czosnek, masło, sól i przyprawy do smaku. Zwiększ trochę ogień.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciągle mieszając, gotuj kliny przez około minutę. Aż jabłka zostaną całkowicie nasycone przyprawami i masłem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W naczyniu do pieczenia ułóż jabłka i piersi z kaczki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyślij naczynie do nagrzanego piekarnika i piecz do miękkości. Ile czasu i w jakiej temperaturze należy piec? Piekarniki są różne dla każdego, dlatego temperatura i czas mogą się różnić. Gotowałem w trybie "góra-dół" w temperaturze 240 stopni przez około 10 minut. Czas zależy również od stopnia gotowości, który chcesz uzyskać w końcu. Jeśli lubisz w pełni upieczone mięso, warto trochę wydłużyć czas.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój gotową pierś na kawałki średniej wielkości i podawaj, aż ostygnie!

smacznego!

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kaczki - 241   kcal/100g

Podobne przepisy