skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować telo z ryb? Zbierz niezbędne składniki do gotowania. Możesz wziąć dowolną rybę. Aby uzyskać filet, obrałem 3 średnie tusze mintaja. Wygodnie jest użyć gotowego fileta rybnego.
Krok 2:
Najpierw przygotuj nadzienie grzybowe. Jeśli używasz świeżych grzybów leśnych, należy je najpierw ugotować w osolonej wodzie. Możesz wziąć pieczarki jako najbardziej uniwersalną opcję. Umyj i oczyść grzyby z folii na ręczniku kuchennym, aby wchłonął nadmiar płynu. Pozostaw na 15-20 minut, aby cała wilgoć została wchłonięta przez tkaninę. Ważne jest, aby dobrze wysuszyć grzyby, w przeciwnym razie nasycone wilgocią staną się wodniste.
Krok 3:
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
Krok 4:
Na patelni podsmaż grzyby z cebulą na średnim ogniu, aż będą miękkie, od czasu do czasu mieszając. Podczas gotowania dodaj sól do grzybów.
Krok 5:
Przełóż filety rybne przez maszynkę do mięsa. W takim przypadku lepiej nie używać blendera, ponieważ mięso mielone okaże się bardziej lepkie. Nie będzie to zbyt wygodne podczas tworzenia tel.
Krok 6:
Do mielonej ryby ubij jajko, dodaj mąkę, sól, czarny pieprz. Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 7:
Na bułce tartej ułóż porcję mielonego mięsa w formie tortilli.
Krok 8:
Połóż około łyżki nadzienia na jednej połowie.
Krok 9:
Zamknij nadzienie drugą połową tortilli z mielonego mięsa. Przyklej krawędzie, uformuj ciało w półksiężyc.
Krok 10:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Smaż telo na średnim ogniu, aż się zarumieni.
Krok 11:
Odwróć telo na drugą stronę i usmaż w ten sam sposób.
Krok 12:
Dodatkowo gotowałem telo w piekarniku nagrzanym do 180C przez 10-15 minut. Możesz pominąć ten krok, wydłużając czas smażenia na patelni.
Krok 13:
Podawaj na gorąco z dowolnym dodatkiem lub ze świeżymi warzywami i ziołami. Smacznego!
wcześniej w Rosji każde danie przygotowane z ryb oczyszczonych z kości (to znaczy z ciała) nazywano ciałem.
jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Filety rybne - 204 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g