telenowela z ryb

oryginalne rosyjskie danie o niezwykłej nazwie! Stara ryba jest podobna do nowoczesnych zrazy lub nadziewanych kotletów. Niezwykłość potrawy polega tylko na tym, jak się nazywa, a gotowanie jest zaskakująco proste, spróbuj!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 9 g
tłuszcze 46 % 12 g
węglowodany 19 % 5 g
192 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować telo z ryb? Zbierz niezbędne składniki do gotowania. Możesz wziąć dowolną rybę. Aby uzyskać filet, obrałem 3 średnie tusze mintaja. Wygodnie jest użyć gotowego fileta rybnego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw przygotuj nadzienie grzybowe. Jeśli używasz świeżych grzybów leśnych, należy je najpierw ugotować w osolonej wodzie. Możesz wziąć pieczarki jako najbardziej uniwersalną opcję. Umyj i oczyść grzyby z folii na ręczniku kuchennym, aby wchłonął nadmiar płynu. Pozostaw na 15-20 minut, aby cała wilgoć została wchłonięta przez tkaninę. Ważne jest, aby dobrze wysuszyć grzyby, w przeciwnym razie nasycone wilgocią staną się wodniste.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni podsmaż grzyby z cebulą na średnim ogniu, aż będą miękkie, od czasu do czasu mieszając. Podczas gotowania dodaj sól do grzybów.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przełóż filety rybne przez maszynkę do mięsa. W takim przypadku lepiej nie używać blendera, ponieważ mięso mielone okaże się bardziej lepkie. Nie będzie to zbyt wygodne podczas tworzenia tel.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do mielonej ryby ubij jajko, dodaj mąkę, sól, czarny pieprz. Wszystko dobrze wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na bułce tartej ułóż porcję mielonego mięsa w formie tortilli.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż około łyżki nadzienia na jednej połowie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zamknij nadzienie drugą połową tortilli z mielonego mięsa. Przyklej krawędzie, uformuj ciało w półksiężyc.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Smaż telo na średnim ogniu, aż się zarumieni.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Odwróć telo na drugą stronę i usmaż w ten sam sposób.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodatkowo gotowałem telo w piekarniku nagrzanym do 180C przez 10-15 minut. Możesz pominąć ten krok, wydłużając czas smażenia na patelni.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podawaj na gorąco z dowolnym dodatkiem lub ze świeżymi warzywami i ziołami. Smacznego!

wcześniej w Rosji każde danie przygotowane z ryb oczyszczonych z kości (to znaczy z ciała) nazywano ciałem.

jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Filety rybne - 204   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy