naleśniki Budyniowe na kefirze i wrzącej wodzie

rumiane, delikatne, cienkie, z chrupiącą krawędzią! Nie lubisz naleśników na mleku? A może jest tylko kefir i chcesz cienkich naleśników? To nie ma znaczenia, masz teraz przepis na cienkie naleśniki na kefirze! Dzięki dodaniu wrzącej wody do ciasta nie tylko staje się płynne, ale także parzone, co pozwala upiec z niego cienkie naleśniki. Jeśli zrobisz wszystko zgodnie z instrukcjami, naleśniki powinny okazać się bardzo udane, będą cienkie, z otworami, możesz je łatwo odwrócić i usunąć z patelni. Cóż, smakują po prostu objadając się!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 5 g
tłuszcze 31 % 9 g
węglowodany 52 % 15 g
159 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj i odmierz produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zacznijmy gotowanie od kefiru, musisz dodać do niego sodę i dobrze wymieszać. Odstaw na pięć minut, soda zacznie wchodzić w interakcje z kwasem, rozpocznie się reakcja, która później da dziury na naleśnikach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozbij jajka do miski, dodaj cukier, sól i dobrze ubij mikserem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie wlej kefir z sodą do mieszanki cukru i jajek i ponownie wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej przesianą mąkę do ciasta, wymieszaj, aby nie było grudek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagotuj wodę bez chłodzenia, wlej wrzącą wodę do szklanki. Przy ciągłym mieszaniu wlej wrzącą wodę do ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj olej, pozwoli to nie smarować patelni przed każdym naleśnikiem, ponownie wymieszaj. Ciasto odstawiamy na pięć minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pieczemy naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po obu stronach do rumianego koloru.

sekret udanych naleśników często tkwi w wyborze dobrej patelni. Najsmaczniejsze naleśniki uzyskuje się oczywiście na żeliwnym. Dobrze się nagrzewa i utrzymuje ciepło przez długi czas, dzięki czemu naleśniki szybko się pieczą i nie przyklejają się do patelni.
specjalne patelnie do naleśników są teraz w sprzedaży, są cienkie, lekkie, z powłoką nieprzywierającą lub ceramiczną. Musisz się przyzwyczaić do takiej patelni, zrozumieć, na jakim ogniu uzyskuje się najlepsze pieczenie, a podziękuje Ci rumianymi cienkimi naleśnikami.
ciasto naleśnikowe można zrobić nie tylko na kefirze, ale także na innych sfermentowanych produktach mlecznych: zsiadłe mleko, sfermentowane mleko, a nawet śmietana. Na sfermentowanym mleku uzyskasz bardzo ciekawy smak roztopionego mleka.
jeśli naleśniki nie obracają się dobrze podczas smażenia, dodaj trochę mąki do ciasta lub zwiększ jajka. Jeśli są trochę gumowe, wręcz przeciwnie, rozcieńczyć ciasto wrzącą wodą.
takie naleśniki są dobrze nadziewane twarogiem, mięsem lub jabłkami. Dobrze jest również użyć ich do przygotowania ciasta naleśnikowego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy