skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj i odmierz produkty.
Krok 2:
Zacznijmy gotowanie od kefiru, musisz dodać do niego sodę i dobrze wymieszać. Odstaw na pięć minut, soda zacznie wchodzić w interakcje z kwasem, rozpocznie się reakcja, która później da dziury na naleśnikach.
Krok 3:
Rozbij jajka do miski, dodaj cukier, sól i dobrze ubij mikserem.
Krok 4:
Następnie wlej kefir z sodą do mieszanki cukru i jajek i ponownie wymieszaj.
Krok 5:
Wlej przesianą mąkę do ciasta, wymieszaj, aby nie było grudek.
Krok 6:
Zagotuj wodę bez chłodzenia, wlej wrzącą wodę do szklanki. Przy ciągłym mieszaniu wlej wrzącą wodę do ciasta.
Krok 7:
Dodaj olej, pozwoli to nie smarować patelni przed każdym naleśnikiem, ponownie wymieszaj. Ciasto odstawiamy na pięć minut.
Krok 8:
Pieczemy naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni.
Krok 9:
Po obu stronach do rumianego koloru.
sekret udanych naleśników często tkwi w wyborze dobrej patelni. Najsmaczniejsze naleśniki uzyskuje się oczywiście na żeliwnym. Dobrze się nagrzewa i utrzymuje ciepło przez długi czas, dzięki czemu naleśniki szybko się pieczą i nie przyklejają się do patelni.
specjalne patelnie do naleśników są teraz w sprzedaży, są cienkie, lekkie, z powłoką nieprzywierającą lub ceramiczną. Musisz się przyzwyczaić do takiej patelni, zrozumieć, na jakim ogniu uzyskuje się najlepsze pieczenie, a podziękuje Ci rumianymi cienkimi naleśnikami.
ciasto naleśnikowe można zrobić nie tylko na kefirze, ale także na innych sfermentowanych produktach mlecznych: zsiadłe mleko, sfermentowane mleko, a nawet śmietana. Na sfermentowanym mleku uzyskasz bardzo ciekawy smak roztopionego mleka.
jeśli naleśniki nie obracają się dobrze podczas smażenia, dodaj trochę mąki do ciasta lub zwiększ jajka. Jeśli są trochę gumowe, wręcz przeciwnie, rozcieńczyć ciasto wrzącą wodą.
takie naleśniki są dobrze nadziewane twarogiem, mięsem lub jabłkami. Dobrze jest również użyć ich do przygotowania ciasta naleśnikowego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g