skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z kurczakiem, fasolą i grzankami? Przygotuj wszystkie produkty wymienione na liście. Weź fasolę w puszkach, a następnie przygotowanie sałatki nie zajmie dużo czasu. Zamiast kurczaka dopuszczalne jest użycie indyka. Opłucz i osusz liście sałaty, paprykę i obraną cebulę.
Krok 2:
Pokrój biały chleb lub bochenek w małe kostki.
Krok 3:
Podsmaż chleb na rozgrzanej suchej patelni na różowe boki, przy czym płomień jest nieco powyżej średniej. Ciągle mieszaj, w przeciwnym razie krakersy się spalą. Wyjmij patelnię z pieca, dodaj do krakersów olej roślinny, proszek czosnkowy, szczyptę soli i suche oregano. Wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić wszystkie przyprawy i sól na chlebie. Pozostaw grzanki na gorącej patelni na chwilę, aby wyschły.
Krok 4:
Oddziel mięso kurczaka od kości i pokrój w kostkę. Do sałatki użyłam piersi z kurczaka. Dodaj trochę oleju roślinnego na patelnię i smaż kawałki mięsa na dużym ogniu dosłownie 5 minut mieszając. W razie potrzeby dodaj szczyptę ulubionych przypraw podczas smażenia. Zdejmij patelnię z ognia i lekko Posol mięso.
Krok 5:
Na dnie szerokiego płaskiego talerza ułóż arkusze sałaty, wstępnie pokrojone losowo. Które liście najlepiej wykorzystać? Weź mieszankę zielonych liści, sałaty, rumu, sałaty polnej, góry lodowej lub innych. Powyższe odmiany doskonale harmonizują ze wszystkimi składnikami sałatki.
Krok 6:
Połóż smażone mięso z kurczaka równą cienką warstwą na liściach.
Krok 7:
Wrzuć fasolę do durszlaka, spłucz pod bieżącą zimną wodą, a następnie potrząśnij durszlakiem, aby pozbyć się nadmiaru wody. Dodaj fasolę do liści sałaty i kurczaka.
Krok 8:
Następna jest kolejka cebuli. Użyłam czerwonej cebuli, bardzo ładnie wygląda w gotowym naczyniu, ma też łagodny smak, który idealnie nadaje się do sałatek. Pokrój cebulę w cienkie pióra lub półpierścienie. Wyślij następną warstwę do sałatki.
Krok 9:
Pokrój paprykę na dwie części wzdłuż. Usuń nasiona i rdzeń. Pokrój warzywo w cienkie paski lub półpierścienie, jak wolisz.
Krok 10:
Po papryce ułóż warstwę startego sera i bułki tartej.
Krok 11:
Dodaj porcjami majonez i musztardę. Gotowe, możesz podawać!
Krok 12:
Przed spożyciem dobrze wymieszaj sałatkę.
jest bardzo łatwy w przygotowaniu, poradzi sobie z nim każda gospodyni domowa. Sałatka jest bogata w białko kosztem mięsa i fasoli. Wszystkie składniki doskonale ze sobą współgrają, dzięki czemu smak gotowego dania jest wyjątkowy.
polecam wymieszać sałatkę tuż przed podaniem, wtedy grzanki pozostaną chrupiące.
dostosuj ilość majonezu i musztardy do swoich upodobań. Zwykle używam majonezu w takich sałatkach do minimum, więc tym razem zajęło mi to trochę mniej niż 2 łyżki.
jeśli masz domowy majonez, użyj go na pewno.
sałatka stanie się nie tylko smaczniejsza, ale także czasami zdrowsza!
smacznego!
umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli mu się usmażyć - będzie się dusić.
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oregano suche - 306 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g
- Fasola w puszkach - 99 kcal/100g
- Musztarda Dijon - 143 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g