Sałatka z kurczakiem i grzankami

najsmaczniejsze, z prostych potraw, gdy goście są na wyciągnięcie ręki! Sałatka z kurczakiem, fasolą i grzankami gotuje się około 20 minut. Można go podawać natychmiast, bez chłodzenia. To najlepszy wybór w sytuacji, gdy niespodziewani goście już siadają przy stole. W sałatce jest dużo białka, rodzina może to zrobić na obiad przynajmniej codziennie!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 8 g
tłuszcze 43 % 13 g
węglowodany 30 % 9 g
185 kcal
IG: 22 / 56 / 22

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z kurczakiem, fasolą i grzankami? Przygotuj wszystkie produkty wymienione na liście. Weź fasolę w puszkach, a następnie przygotowanie sałatki nie zajmie dużo czasu. Zamiast kurczaka dopuszczalne jest użycie indyka. Opłucz i osusz liście sałaty, paprykę i obraną cebulę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój biały chleb lub bochenek w małe kostki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podsmaż chleb na rozgrzanej suchej patelni na różowe boki, przy czym płomień jest nieco powyżej średniej. Ciągle mieszaj, w przeciwnym razie krakersy się spalą. Wyjmij patelnię z pieca, dodaj do krakersów olej roślinny, proszek czosnkowy, szczyptę soli i suche oregano. Wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić wszystkie przyprawy i sól na chlebie. Pozostaw grzanki na gorącej patelni na chwilę, aby wyschły.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Oddziel mięso kurczaka od kości i pokrój w kostkę. Do sałatki użyłam piersi z kurczaka. Dodaj trochę oleju roślinnego na patelnię i smaż kawałki mięsa na dużym ogniu dosłownie 5 minut mieszając. W razie potrzeby dodaj szczyptę ulubionych przypraw podczas smażenia. Zdejmij patelnię z ognia i lekko Posol mięso.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na dnie szerokiego płaskiego talerza ułóż arkusze sałaty, wstępnie pokrojone losowo. Które liście najlepiej wykorzystać? Weź mieszankę zielonych liści, sałaty, rumu, sałaty polnej, góry lodowej lub innych. Powyższe odmiany doskonale harmonizują ze wszystkimi składnikami sałatki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż smażone mięso z kurczaka równą cienką warstwą na liściach.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wrzuć fasolę do durszlaka, spłucz pod bieżącą zimną wodą, a następnie potrząśnij durszlakiem, aby pozbyć się nadmiaru wody. Dodaj fasolę do liści sałaty i kurczaka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następna jest kolejka cebuli. Użyłam czerwonej cebuli, bardzo ładnie wygląda w gotowym naczyniu, ma też łagodny smak, który idealnie nadaje się do sałatek. Pokrój cebulę w cienkie pióra lub półpierścienie. Wyślij następną warstwę do sałatki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój paprykę na dwie części wzdłuż. Usuń nasiona i rdzeń. Pokrój warzywo w cienkie paski lub półpierścienie, jak wolisz.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po papryce ułóż warstwę startego sera i bułki tartej.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj porcjami majonez i musztardę. Gotowe, możesz podawać!

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przed spożyciem dobrze wymieszaj sałatkę.

jest bardzo łatwy w przygotowaniu, poradzi sobie z nim każda gospodyni domowa. Sałatka jest bogata w białko kosztem mięsa i fasoli. Wszystkie składniki doskonale ze sobą współgrają, dzięki czemu smak gotowego dania jest wyjątkowy.
polecam wymieszać sałatkę tuż przed podaniem, wtedy grzanki pozostaną chrupiące.

dostosuj ilość majonezu i musztardy do swoich upodobań. Zwykle używam majonezu w takich sałatkach do minimum, więc tym razem zajęło mi to trochę mniej niż 2 łyżki.

jeśli masz domowy majonez, użyj go na pewno.
sałatka stanie się nie tylko smaczniejsza, ale także czasami zdrowsza!

smacznego!

umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli mu się usmażyć - będzie się dusić.

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oregano suche - 306   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Fasola w puszkach - 99   kcal/100g
  • Musztarda Dijon - 143   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy