kurczak w sosie słodko-kwaśnym po chińsku

delikatne kawałki piersi z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym! Kurczak przygotowany według tego przepisu okazuje się bardzo delikatny - kawałki po prostu rozpływają się w ustach. Do tego dania nie potrzebujesz żadnych niezwykłych składników-jestem pewien, że każda gospodyni ma wszystko. Ale danie zachwyci i urozmaici Twój stół!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 12 g
tłuszcze 33 % 17 g
węglowodany 43 % 22 g
248 kcal
IG: 86 / 0 / 14

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. W tradycyjnym przepisie zwykle biorą filet z piersi kurczaka, ale może to być filet z uda lub inne części kurczaka. Najlepiej jest wziąć Schłodzone mięso drobiowe - jest znacznie zdrowsze niż mięso mrożone. Sos sojowy wybierz naturalną fermentację - nie goń za tanią podróbką prawdziwego sosu sojowego. Najlepiej, jeśli znajdziesz sos, który można poddać obróbce cieplnej lub sos do marynaty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj kurczaka, osusz i pokrój na średniej wielkości kawałki. Ponieważ danie jest chińskie, kawałek kurczaka powinien być wygodny do zabrania pałeczkami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posolić kurczaka do smaku, ale pamiętaj, że sos sojowy jest również dość słony, więc weź sól o połowę mniej niż w przypadku zwykłego Dania. Ponadto, jeśli chcesz, możesz pieprzyć kurczaka lub dodać inne przyprawy w postaci suszonej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej 3 łyżki do kurczaka. łyżki skrobi. Może być zarówno ziemniaczany, jak i kukurydziany. Wymieszać. Kawałki kurczaka są panierowane w skrobi.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni rozgrzej dowolny olej roślinny, ułóż kawałki kurczaka i smaż ze wszystkich stron przez około 10 minut. Następnie wyjmij kurczaka z patelni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na tej samej patelni, na której smażono kurczaka, wlej ocet. Możesz wziąć nie tylko ocet jabłkowy, ale także ocet winogronowy lub winny. Lub nawet zwykły ocet 6%.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie wlej sos sojowy. Gotuj wszystko na małym ogniu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj cukier.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie keczup lub koncentrat pomidorowy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Teraz włóż zmiażdżony czosnek na patelnię. Przepuściłem go przez prasę, ale możesz zetrzeć goździk lub posiekać nożem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Doprowadzić do wrzenia na minimalnym ogniu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozcieńczyć pozostałą skrobię w szklance zimnej wody.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlać na patelnię.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gotuj przez kilka minut, aż zgęstnieje.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wróć kurczaka na patelnię i wymieszaj. Pozostaw na około 10 minut, aby każdy kawałek nasączył się sosem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Okazuje się bardzo smaczne! Możesz podawać z gotowanym ryżem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g

Podobne przepisy