skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. W tradycyjnym przepisie zwykle biorą filet z piersi kurczaka, ale może to być filet z uda lub inne części kurczaka. Najlepiej jest wziąć Schłodzone mięso drobiowe - jest znacznie zdrowsze niż mięso mrożone. Sos sojowy wybierz naturalną fermentację - nie goń za tanią podróbką prawdziwego sosu sojowego. Najlepiej, jeśli znajdziesz sos, który można poddać obróbce cieplnej lub sos do marynaty.
Krok 2:
Umyj kurczaka, osusz i pokrój na średniej wielkości kawałki. Ponieważ danie jest chińskie, kawałek kurczaka powinien być wygodny do zabrania pałeczkami.
Krok 3:
Posolić kurczaka do smaku, ale pamiętaj, że sos sojowy jest również dość słony, więc weź sól o połowę mniej niż w przypadku zwykłego Dania. Ponadto, jeśli chcesz, możesz pieprzyć kurczaka lub dodać inne przyprawy w postaci suszonej.
Krok 4:
Wlej 3 łyżki do kurczaka. łyżki skrobi. Może być zarówno ziemniaczany, jak i kukurydziany. Wymieszać. Kawałki kurczaka są panierowane w skrobi.
Krok 5:
Na patelni rozgrzej dowolny olej roślinny, ułóż kawałki kurczaka i smaż ze wszystkich stron przez około 10 minut. Następnie wyjmij kurczaka z patelni.
Krok 6:
Na tej samej patelni, na której smażono kurczaka, wlej ocet. Możesz wziąć nie tylko ocet jabłkowy, ale także ocet winogronowy lub winny. Lub nawet zwykły ocet 6%.
Krok 7:
Następnie wlej sos sojowy. Gotuj wszystko na małym ogniu.
Krok 8:
Dodaj cukier.
Krok 9:
Następnie keczup lub koncentrat pomidorowy.
Krok 10:
Teraz włóż zmiażdżony czosnek na patelnię. Przepuściłem go przez prasę, ale możesz zetrzeć goździk lub posiekać nożem.
Krok 11:
Doprowadzić do wrzenia na minimalnym ogniu.
Krok 12:
Rozcieńczyć pozostałą skrobię w szklance zimnej wody.
Krok 13:
Wlać na patelnię.
Krok 14:
Gotuj przez kilka minut, aż zgęstnieje.
Krok 15:
Wróć kurczaka na patelnię i wymieszaj. Pozostaw na około 10 minut, aby każdy kawałek nasączył się sosem.
Krok 16:
Okazuje się bardzo smaczne! Możesz podawać z gotowanym ryżem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g