skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić mięso w sosie na patelni z warzywami? Przygotuj składniki. Do gotowania wołowiny potrzebujemy: pulpy wołowej, słodkiej papryki, wody, czosnku, liści laurowych, oleju roślinnego, czarnego pieprzu i soli.
Krok 2:
Umyj wołowinę, osusz i pokrój na małe kawałki.
Krok 3:
Paprykę umyj, usuń nasiona i łodygę. Pokrój w drobną kostkę.
Krok 4:
Czosnek obrać i drobno posiekać.
Krok 5:
Na patelni rozgrzej olej roślinny, włóż wołowinę i smaż, aż pojawi się złoty kolor.
Krok 6:
Wlej 150 ml wody. Wszystko wymieszaj.
Krok 7:
Dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż płyn się zagotuje, około 40 minut.
Krok 8:
SOS. Do przygotowania sosu potrzebujemy: wody, koncentratu pomidorowego, śmietany (15-25% tłuszczu w zależności od pożądanej gęstości sosu) i cukru.
Krok 9:
Gdy woda się zagotuje, sól, pieprz i posyp przyprawami. Smażyć, mieszając, 2 minuty.
Krok 10:
Dodaj paprykę i czosnek. Smaż razem przez 2-3 minuty.
Krok 11:
Wlej 200 ml wody. Dodaj koncentrat pomidorowy, cukier i liść laurowy. Dusić wszystko razem, mieszając, 1-2 minuty.
Krok 12:
Rozłóż śmietanę.
Krok 13:
Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 4-6 minut. W razie potrzeby posolić mięso. Nasza wołowina w sosie jest gotowa. Smacznego!
to jeden z podstawowych przepisów na gotowanie wołowiny. Okazuje się delikatne i soczyste mięso, jednocześnie doprawione idealną kombinacją różnych przypraw, przypraw i warzyw.
soczysta i aromatyczna wołowina duszona z sosem może rozjaśnić każdą przystawkę. Najważniejsze jest, aby wybrać odpowiednie mięso, aby ostatecznie wołowina nie była twarda, ale miękka. Do tego nadaje się miazga & amp; nbsp; części biodrowej. Cielęcina okaże się bardziej miękka niż wołowina.
jeśli mięso jest twarde, a sos prawie cały się zagotował, musisz wlać kolejne pół szklanki gorącej (Nie zimnej!) wody.
oprócz papryki do wołowiny można dodać cebulę i świeże pomidory. Gotowe danie do smaku można posypać posiekanymi ziołami. Smacznie i aromatycznie okaże się z kolendrą.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
W przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g