mięso w sosie na patelni z warzywami

pyszna wołowina z sosem pomidorowo-kwaśnym. Możesz również ugotować wieprzowinę zgodnie z tym przepisem. Zamiast koncentratu pomidorowego możesz użyć świeżych pomidorów, które musisz zetrzeć lub sosu pomidorowego.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 9 g
tłuszcze 43 % 9 g
węglowodany 14 % 3 g
127 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić mięso w sosie na patelni z warzywami? Przygotuj składniki. Do gotowania wołowiny potrzebujemy: pulpy wołowej, słodkiej papryki, wody, czosnku, liści laurowych, oleju roślinnego, czarnego pieprzu i soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wołowinę, osusz i pokrój na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Paprykę umyj, usuń nasiona i łodygę. Pokrój w drobną kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Czosnek obrać i drobno posiekać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny, włóż wołowinę i smaż, aż pojawi się złoty kolor.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej 150 ml wody. Wszystko wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż płyn się zagotuje, około 40 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    SOS. Do przygotowania sosu potrzebujemy: wody, koncentratu pomidorowego, śmietany (15-25% tłuszczu w zależności od pożądanej gęstości sosu) i cukru.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy woda się zagotuje, sól, pieprz i posyp przyprawami. Smażyć, mieszając, 2 minuty.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj paprykę i czosnek. Smaż razem przez 2-3 minuty.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej 200 ml wody. Dodaj koncentrat pomidorowy, cukier i liść laurowy. Dusić wszystko razem, mieszając, 1-2 minuty.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż śmietanę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 4-6 minut. W razie potrzeby posolić mięso. Nasza wołowina w sosie jest gotowa. Smacznego!

to jeden z podstawowych przepisów na gotowanie wołowiny. Okazuje się delikatne i soczyste mięso, jednocześnie doprawione idealną kombinacją różnych przypraw, przypraw i warzyw.

soczysta i aromatyczna wołowina duszona z sosem może rozjaśnić każdą przystawkę. Najważniejsze jest, aby wybrać odpowiednie mięso, aby ostatecznie wołowina nie była twarda, ale miękka. Do tego nadaje się miazga & amp; nbsp; części biodrowej. Cielęcina okaże się bardziej miękka niż wołowina.

jeśli mięso jest twarde, a sos prawie cały się zagotował, musisz wlać kolejne pół szklanki gorącej (Nie zimnej!) wody.

oprócz papryki do wołowiny można dodać cebulę i świeże pomidory. Gotowe danie do smaku można posypać posiekanymi ziołami. Smacznie i aromatycznie okaże się z kolendrą.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

W przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy