skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić placki marchewkowe? Przygotuj jedzenie. Dobrze umyj i wyczyść marchewki. Umyj jajko i wytrzyj ręcznikiem papierowym.
Krok 2:
Obrane marchewki zetrzyj na średniej tarce. Nie radzę pocierać go na dużym-marchewki nie będą miały czasu na usmażenie i pozostaną chrupiące.
Krok 3:
Rozbij jajko do miski, dodaj do niego cukier. Ubij jajko z cukrem mikserem elektrycznym w gęstą pianę.
Krok 4:
Przesiej mąkę solą i proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj do mieszanki jajecznej.
Krok 5:
Wymieszaj ciasto trzepaczką. Powinien być średnio gęsty, jak niskotłuszczowa śmietana.
Krok 6:
Wlej startą marchewkę do ciasta i mieszaj masę, aż będzie gładka. Wygodniej jest to zrobić łyżką, a nie trzepaczką. Jeśli zauważysz, że ciasto jest zbyt gęste, Dodaj do niego łyżkę kwaśnej śmietany.
Krok 7:
Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny. Rozłóż ciasto marchewkowe łyżką, tworząc placki. Smaż je jak zwykłe naleśniki, aż będą złote z obu stron. Połóż gotowe naleśniki na talerzu z ręcznikiem papierowym, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu. Podawaj placki na gorąco, najlepiej smakują z miodem i kwaśną śmietaną. Smacznego!
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g