placki marchewkowe

pyszne i zdrowe śniadanie z najprostszych potraw! Naleśniki marchewkowe są proste i szybkie w przygotowaniu, okazują się różowe, piękne i bardzo smaczne. Produkty do takich naleśników znajdują się w każdej lodówce, są niedrogie i nie są drogie. Ponadto jest to wspaniały sposób na karmienie dzieci zdrową marchewką!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 5 g
tłuszcze 38 % 12 g
węglowodany 47 % 15 g
183 kcal
IG: 27 / 0 / 73

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić placki marchewkowe? Przygotuj jedzenie. Dobrze umyj i wyczyść marchewki. Umyj jajko i wytrzyj ręcznikiem papierowym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obrane marchewki zetrzyj na średniej tarce. Nie radzę pocierać go na dużym-marchewki nie będą miały czasu na usmażenie i pozostaną chrupiące.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozbij jajko do miski, dodaj do niego cukier. Ubij jajko z cukrem mikserem elektrycznym w gęstą pianę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę solą i proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj do mieszanki jajecznej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj ciasto trzepaczką. Powinien być średnio gęsty, jak niskotłuszczowa śmietana.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej startą marchewkę do ciasta i mieszaj masę, aż będzie gładka. Wygodniej jest to zrobić łyżką, a nie trzepaczką. Jeśli zauważysz, że ciasto jest zbyt gęste, Dodaj do niego łyżkę kwaśnej śmietany. 

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny. Rozłóż ciasto marchewkowe łyżką, tworząc placki. Smaż je jak zwykłe naleśniki, aż będą złote z obu stron. Połóż gotowe naleśniki na talerzu z ręcznikiem papierowym, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu. Podawaj placki na gorąco, najlepiej smakują z miodem i kwaśną śmietaną. Smacznego!

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy