mintaj duszony z marchewką i cebulą na patelni

Super proste i równie szybkie danie na rodzinny obiad! Mintaj duszony z marchewką i cebulą gotujemy na patelni. Okazuje się, że jest to bardzo lekkie i niedrogie danie, które opanuje każdy początkujący. Możesz zmienić gęstość sosu według własnego gustu i podawać rybę z dowolnym dodatkiem lub bez.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 57 % 12 g
tłuszcze 33 % 7 g
węglowodany 10 % 2 g
117 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić mintaja z cebulą i marchewką? Przygotuj produkty według listy. Rozmrozić rybę z wyprzedzeniem, nie jest to całkowicie możliwe, więc łatwiej będzie ją wyciąć. Dobrze umyj marchewki szczotką pod bieżącą wodą, a następnie osusz. Obierz cebulę, umyj, osusz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oczyść rybę z łusek, odetnij głowę, ogon, płetwy. Dobrze spłucz pod strumieniem zimnej wody, osusz ręcznikami papierowymi. Następnie pokrój rybę na porcje.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Sól i pieprz mintaja.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny i szybko usmaż mintaja z obu stron, nie odchodząc od pieca. Uważaj: jeśli kropla wody dostanie się do gorącego oleju, zacznie skwierczeć i rozpryskiwać. Dlatego ważne jest, aby na rybach nie było wody.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj cebulę pokrojoną w półpierścienie do mintaja na patelni. Trochę potnij rybę z cebulą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj marchewki na grubej tarce i dodaj do ryby.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej pół szklanki wody na patelnię, gotuj naczynie pod pokrywką przez około 10 minut. W tym czasie zarówno ryby, jak i warzywa będą miały czas na gotowanie. Przed wyłączeniem kuchenki sprawdź, czy są gotowe na wszelki wypadek, ponieważ kuchenka może gotować szybciej lub wolniej niż moja.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj duszonego mintaja z marchewką i cebulą bezpośrednio na patelni, posypując świeżymi ziołami. Możesz też ułożyć na talerzach z dodatkami lub bez dodatków, ze świeżym chlebem, który jest bardzo smaczny do zanurzenia w sosie powstałym podczas duszenia ryb z warzywami.

mintaj duszony na patelni z marchewką i cebulą to bardzo smaczne i zdrowe danie. Można go podawać na lunch lub kolację - danie jest lekkie, smaczne i pożywne. Jeśli usuniesz kości - a w mitai nie ma ich wiele, danie można bezpiecznie podać dzieciom. Podawaj mintaja duszonego na patelni z marchewką i cebulą jako przystawkę - każdy ziemniak, kruchy ryż jest idealny - i bez przystawki. W takim przypadku podawaj z kromką świeżego chleba, aby można go było zanurzyć w powstałym sosie.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Mintaj gotowany - 79   kcal/100g
  • Mintaj świeży - 72   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy