skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić mintaja z cebulą i marchewką? Przygotuj produkty według listy. Rozmrozić rybę z wyprzedzeniem, nie jest to całkowicie możliwe, więc łatwiej będzie ją wyciąć. Dobrze umyj marchewki szczotką pod bieżącą wodą, a następnie osusz. Obierz cebulę, umyj, osusz.
Krok 2:
Oczyść rybę z łusek, odetnij głowę, ogon, płetwy. Dobrze spłucz pod strumieniem zimnej wody, osusz ręcznikami papierowymi. Następnie pokrój rybę na porcje.
Krok 3:
Sól i pieprz mintaja.
Krok 4:
Na patelni rozgrzej olej roślinny i szybko usmaż mintaja z obu stron, nie odchodząc od pieca. Uważaj: jeśli kropla wody dostanie się do gorącego oleju, zacznie skwierczeć i rozpryskiwać. Dlatego ważne jest, aby na rybach nie było wody.
Krok 5:
Dodaj cebulę pokrojoną w półpierścienie do mintaja na patelni. Trochę potnij rybę z cebulą.
Krok 6:
Zetrzyj marchewki na grubej tarce i dodaj do ryby.
Krok 7:
Wlej pół szklanki wody na patelnię, gotuj naczynie pod pokrywką przez około 10 minut. W tym czasie zarówno ryby, jak i warzywa będą miały czas na gotowanie. Przed wyłączeniem kuchenki sprawdź, czy są gotowe na wszelki wypadek, ponieważ kuchenka może gotować szybciej lub wolniej niż moja.
Krok 8:
Podawaj duszonego mintaja z marchewką i cebulą bezpośrednio na patelni, posypując świeżymi ziołami. Możesz też ułożyć na talerzach z dodatkami lub bez dodatków, ze świeżym chlebem, który jest bardzo smaczny do zanurzenia w sosie powstałym podczas duszenia ryb z warzywami.
mintaj duszony na patelni z marchewką i cebulą to bardzo smaczne i zdrowe danie. Można go podawać na lunch lub kolację - danie jest lekkie, smaczne i pożywne. Jeśli usuniesz kości - a w mitai nie ma ich wiele, danie można bezpiecznie podać dzieciom. Podawaj mintaja duszonego na patelni z marchewką i cebulą jako przystawkę - każdy ziemniak, kruchy ryż jest idealny - i bez przystawki. W takim przypadku podawaj z kromką świeżego chleba, aby można go było zanurzyć w powstałym sosie.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Mintaj gotowany - 79 kcal/100g
- Mintaj świeży - 72 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g