Ojahuri po gruzińsku

przygotuj pyszny rodzinny obiad w stylu gruzińskim. W tłumaczeniu z języka gruzińskiego "Ojakhuri" oznacza "rodzinny, domowy". Ta nazwa w pełni oddaje istotę potrawy. Został zaprojektowany tak, aby objąć gusta i preferencje każdego członka rodziny: mięso i warzywa zostały połączone w jednym talerzu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 7 g
tłuszcze 46 % 12 g
węglowodany 27 % 7 g
163 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ojahuri po gruzińsku? Przygotuj składniki: mięso, ziemniaki, pomidory, cebulę, czosnek, świeży tymianek, olej roślinny, sól, pieprz. Ojahuri można przygotować z dowolnego rodzaju mięsa, niezależnie od tego, czy jest to wołowina, wieprzowina czy jagnięcina. Mięso można przyjmować zarówno bardzo tłuste (na przykład część szyjna), jak i niezbyt (szynka, miąższ). Wszystko zależy od osobistych upodobań i preferencji. Używam szynki wieprzowej bez kości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj mięso, osusz i pokrój na średnie kawałki. Nie warto kroić zbyt grubo, w przeciwnym razie czas gotowania wydłuży się, aw tym czasie cebula może się spalić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ziemniaki dokładnie umyć, wyszorować sztywną gąbką i pokroić w plasterki. W przypadku ojarhuri lepiej jest wziąć młode ziemniaki o cienkiej skórce. Leżące ziemniaki są również odpowiednie, ale są smaczniejsze z młodymi ziemniakami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój pomidory na plasterki, usuwając łodygę. Pomidory należy wybierać gęste, ale nie zielone. Ponieważ potrzebujemy, aby zachowały swój kształt, a nie rozprzestrzeniały się na całej patelni bezkształtną masą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój cebulę w półpierścienie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Czosnek obrać i drobno posiekać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Ułóż kliny ziemniaczane i smaż na dużym ogniu przez około 5 minut, mieszając. Młode ziemniaki gotują się wystarczająco szybko, więc nie trzeba ich dłużej smażyć.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Odsuń ziemniaki na bok. Dodaj cebulę. Smaż przez około 2 minuty, aż cebula będzie półprzezroczysta na ogniu nieco powyżej średniej. Nie musisz mieszać ziemniaków z cebulą. Przenieś gotową cebulę do ziemniaków.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż mięso na zwolnionym miejscu i smaż, aż pojawi się złoty kolor, około 7 minut. Od czasu do czasu mieszaj mięso, aby było równomiernie smażone ze wszystkich stron.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gdy mięso jest usmażone, zmniejsz ogień do małego. Sól, pieprz zawartość patelni, dodaj tymianek i wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj pokrojone w plasterki pomidory i posiekany czosnek.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ponownie wymieszaj zawartość patelni. Rozgrzej wszystko razem przez 1 minutę. Pomidory wystarczy podgrzać, ale nie smażyć.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ułóż ojahuri na talerzach, posyp posiekaną natką pietruszki lub kolendrą i podawaj. Smacznego!

do gotowania lepiej jest użyć patelni o dużej średnicy, aby warzywa i mięso pasowały do niej w jednej warstwie.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy