skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ojahuri po gruzińsku? Przygotuj składniki: mięso, ziemniaki, pomidory, cebulę, czosnek, świeży tymianek, olej roślinny, sól, pieprz. Ojahuri można przygotować z dowolnego rodzaju mięsa, niezależnie od tego, czy jest to wołowina, wieprzowina czy jagnięcina. Mięso można przyjmować zarówno bardzo tłuste (na przykład część szyjna), jak i niezbyt (szynka, miąższ). Wszystko zależy od osobistych upodobań i preferencji. Używam szynki wieprzowej bez kości.
Krok 2:
Umyj mięso, osusz i pokrój na średnie kawałki. Nie warto kroić zbyt grubo, w przeciwnym razie czas gotowania wydłuży się, aw tym czasie cebula może się spalić.
Krok 3:
Ziemniaki dokładnie umyć, wyszorować sztywną gąbką i pokroić w plasterki. W przypadku ojarhuri lepiej jest wziąć młode ziemniaki o cienkiej skórce. Leżące ziemniaki są również odpowiednie, ale są smaczniejsze z młodymi ziemniakami.
Krok 4:
Pokrój pomidory na plasterki, usuwając łodygę. Pomidory należy wybierać gęste, ale nie zielone. Ponieważ potrzebujemy, aby zachowały swój kształt, a nie rozprzestrzeniały się na całej patelni bezkształtną masą.
Krok 5:
Pokrój cebulę w półpierścienie.
Krok 6:
Czosnek obrać i drobno posiekać.
Krok 7:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Ułóż kliny ziemniaczane i smaż na dużym ogniu przez około 5 minut, mieszając. Młode ziemniaki gotują się wystarczająco szybko, więc nie trzeba ich dłużej smażyć.
Krok 8:
Odsuń ziemniaki na bok. Dodaj cebulę. Smaż przez około 2 minuty, aż cebula będzie półprzezroczysta na ogniu nieco powyżej średniej. Nie musisz mieszać ziemniaków z cebulą. Przenieś gotową cebulę do ziemniaków.
Krok 9:
Połóż mięso na zwolnionym miejscu i smaż, aż pojawi się złoty kolor, około 7 minut. Od czasu do czasu mieszaj mięso, aby było równomiernie smażone ze wszystkich stron.
Krok 10:
Gdy mięso jest usmażone, zmniejsz ogień do małego. Sól, pieprz zawartość patelni, dodaj tymianek i wymieszaj.
Krok 11:
Dodaj pokrojone w plasterki pomidory i posiekany czosnek.
Krok 12:
Ponownie wymieszaj zawartość patelni. Rozgrzej wszystko razem przez 1 minutę. Pomidory wystarczy podgrzać, ale nie smażyć.
Krok 13:
Ułóż ojahuri na talerzach, posyp posiekaną natką pietruszki lub kolendrą i podawaj. Smacznego!
do gotowania lepiej jest użyć patelni o dużej średnicy, aby warzywa i mięso pasowały do niej w jednej warstwie.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g