skład / składniki
metoda gotowania
takie proste tortille nadają się jako dodatek do każdego dania. Należy je podawać z zupą, drugim daniem i sałatką. A także możesz zrobić pyszne i satysfakcjonujące kanapki z tymi tortillami. ogólnie dobra alternatywa dla chleba sklepowego.
więc zaczynamy gotować... Ogólnie rzecz biorąc, ten proces jest dość prosty i szybki. Wlej określoną ilość wody do pojemnika o odpowiedniej wielkości. Tam rozbijamy jajko kurze, wlewamy trochę soli. Teraz musisz wszystko dokładnie wymieszać.
przesiej mąkę pszenną do osobnej głębokiej miski. Następnie zaczynamy dodawać mąkę do mieszanki wody i jajek. Dodajemy go stopniowo, w małych częściach, za każdym razem wszystko dobrze mieszamy.
zagniataj ciasto. Dobrze ugniataj, aż będzie gładki. Powinien okazać się miękki, a ponadto będzie trochę lepki-to normalne i powinno być. Następnie wlej olej i dobrze ugniataj ciasto przez około 5 minut. W wyniku ugniatania staje się przyjemny w dotyku i przestaje się kleić.
uformuj powstałe ciasto w kulkę, umieść je na dnie głębokiej miski, którą dokręcamy folią spożywczą na wierzchu. Pozostaw go w tej formie na 15-20 minut w temperaturze pokojowej.
kiedy minie ten czas, podziel ciasto na Kolobok o tej samej wielkości i zwiń je w cienkie ciasto, posypując powierzchnię roboczą odrobiną mąki. Rozmiar zależy od osobistych preferencji-tortille mogą być zarówno duże, jak i małe.
umieść patelnię z olejem roślinnym na średnim ogniu, podgrzej olej. Kiedy tak się stanie, rozłóż pierwsze ciasto, przykryj patelnię pokrywką i zmniejsz trochę ciepło. Przygotowujemy ciasta z obu stron, aż będą ładnie rumiane.
tortille są gotowe i można je natychmiast podać lub schować pod pokrywą przed podaniem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g