tortille jajka mąka woda

Prosty przepis na pyszne tortille. Pomoże więcej niż raz! Ciasta z jajek, mąki, wody okazują się smaczne, a jednocześnie nie są trudne i bardzo szybko. Nie przepis, ale prawdziwy ratownik! Na przykład przyda się, gdy w domu zabraknie chleba lub zapomniano go kupić. Takie ciasta będą doskonałym dodatkiem do zup i bulionów, można je wykorzystać do przygotowania kanapek.
FloraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 8 g
tłuszcze 32 % 21 g
węglowodany 55 % 36 g
359 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

takie proste tortille nadają się jako dodatek do każdego dania. Należy je podawać z zupą, drugim daniem i sałatką. A także możesz zrobić pyszne i satysfakcjonujące kanapki z tymi tortillami. ogólnie dobra alternatywa dla chleba sklepowego.

więc zaczynamy gotować... Ogólnie rzecz biorąc, ten proces jest dość prosty i szybki. Wlej określoną ilość wody do pojemnika o odpowiedniej wielkości. Tam rozbijamy jajko kurze, wlewamy trochę soli. Teraz musisz wszystko dokładnie wymieszać.

przesiej mąkę pszenną do osobnej głębokiej miski. Następnie zaczynamy dodawać mąkę do mieszanki wody i jajek. Dodajemy go stopniowo, w małych częściach, za każdym razem wszystko dobrze mieszamy.

zagniataj ciasto. Dobrze ugniataj, aż będzie gładki. Powinien okazać się miękki, a ponadto będzie trochę lepki-to normalne i powinno być. Następnie wlej olej i dobrze ugniataj ciasto przez około 5 minut. W wyniku ugniatania staje się przyjemny w dotyku i przestaje się kleić.

uformuj powstałe ciasto w kulkę, umieść je na dnie głębokiej miski, którą dokręcamy folią spożywczą na wierzchu. Pozostaw go w tej formie na 15-20 minut w temperaturze pokojowej.

kiedy minie ten czas, podziel ciasto na Kolobok o tej samej wielkości i zwiń je w cienkie ciasto, posypując powierzchnię roboczą odrobiną mąki. Rozmiar zależy od osobistych preferencji-tortille mogą być zarówno duże, jak i małe.

umieść patelnię z olejem roślinnym na średnim ogniu, podgrzej olej. Kiedy tak się stanie, rozłóż pierwsze ciasto, przykryj patelnię pokrywką i zmniejsz trochę ciepło. Przygotowujemy ciasta z obu stron, aż będą ładnie rumiane.

tortille są gotowe i można je natychmiast podać lub schować pod pokrywą przed podaniem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy